Playoff-percek: hol vannak Blake Griffin határai?

Griffin eszköztára már bámulatos - jóval agresszívebb lett a Cavs - kulcspárharcot vív LBJ és Butler - a palánk alatt dominál a Houston.

 

Keményebb lett a Cavs

LeBron James sokkal agresszívebben ment neki a Bulls védekezésének, mint tette azt az első meccsen, ennek lett az eredménye a tőle rendkívül szokatlan 29 mezőnykísérlet és a már kevésbé szokatlan 33 pont – de nem csak az ő mentalitása változott. A Cleveland összesen 39 betörésig jutott, ebből James 14-et, Irving 16-ot produkált, a végén 54%-ban dobást kíséreltek meg a hazaiak és átlagban 1,43 pontot el is értek belőle. Ezzel szemben a Bulls csupán 24 betörést kísérelt meg, de jóval kevesebbszer vállalkoztak dobásra Butlerék, a dobóhátvéd pedig finoman szólva sem volt ebből hatékony – ez a különbség döntőnek bizonyult.

Pontosabb lett a Cavs

Az első találkozón a Bulls emelhetett rá jóval több üres dobást, így a catch-and-shoot helyzetekből 59%-kal, catch-and-shoot triplákból pedig 58%-kal tüzeltek – ezzel szemben 33%-kal, illetve 31%-kal zárt a Cleveland. A második összecsapásra ez alapjaiban fordult meg, a Chicago mindössze 29%-kal tüzelt célzott catch-and-shoot szituációkból, a Cavs viszont 54%-kal – ebből 63% volt a hárompontos. Ez egyrészt azt jelzi, hogy Pau Gasol üres középtávolijait elvették Thompsonék (ezt a spanyol magasember 11 pontja is alátámasztja), másrészt azt is, hogy a hazaiak agresszivitása jóval több üres helyzetet teremtett számukra – ebből rámolt be például James Jones öt triplát.

James vs Butler: kulcspárharc

Egyetlen ember van a Chicagónál, aki érdemben lassítani tudja LeBron Jamest, ő pedig Jimmy Butler – a négyszeres MVP eredményessége ellenére ma sem végzett rossz munkát a Bulls dobóhátvédje. Majdnem tíz percig fogta Jamest, ez idő alatt szinte folyamatosan támadta őt a Cavs sztárja – 9/17-es mezőnymutatóval húsz pontot rámolt be Butler arcába. Ugyanakkor „csak” 1,11 pontot szerzett labdabirtoklásonként, ami fordítva már más arányt mutat – Butler szűk hat perc alatt 3/4-es mezőnymutatóval (2/2 tripla) tíz pontot szórt, labdabirtoklásonként pontosan két ponttal terhelte meg Jamest – ez a csata a párharc későbbi szakaszára is döntő befolyással lesz.

A palánk alatt a Houston az úr

A lepattanózást tekintve nagyon nagy fölényt hozott a Rockets-Clippers széria második mérkőzése, a hazaiak 54-40-re hozták a lecsorgók csatáját. Ennél is jobban kidomborodik a dolog, ha jobban megvizsgáljuk a helyzetet: a Clippers a megszerezhető lepattanók 51%-át gyűjtötte be, a Rockets 64%-át, a támadópattanóknál pedig 68%-kal dolgoztak a hazaiak, miközben csak 35%-kal a vendégek. Blake Griffin egyetlen támadópattanót sem gyűjtött be, ellenben a Howard-Ariza-Jones trió tízet, ráadásul elképesztő hatékonysággal – hiába van két klasszis és egymáshoz jól illeszkedő magasembere Doc Riveresnek, ebben a szegmensben egész szezonban szenvedett a gárda.

Griffin betörésben jó

A korábbi zsákolóbajnok egyre sokoldalúbb játékot mutat, pozícióból és középtávolról is eredményes, az igazi fegyvere ebben a párharcban azonban a betörés. A második mérkőzésen tíz alkalommal indult meg a gyűrű felé, ebből csapata tizenhat pontot profitált – arról nem beszélve, hogy ezzel folyamatos nyomás alatt tartotta a Rockets védekezését. Griffin talán a liga legjobb labdát vezető magasembere jelenleg, ezt pedig rendre ki is használta – igaz, éppen az alacsonyabb játékosok ellen dominált. Amikor Smith vagy Ariza fogta, akkor 5/7-es mezőnymutatóval 12 pontot szórt be, amikor Jones vagy Howard, akkor viszont csupán 3/10-zel célzott és kilenc alkalommal állították meg. Szintén érdekes adat, hogy hat alkalommal maradt ott egy-egyezni, mind a hatot eldobta és négyszer kosárral is fejezte be az akciót.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus