Playoff-percek: Horford vs. Wizards újratöltve

A Washington visszavágott a Boston centerének - két szériát megtört, kettőt még megtörne a Wizards - kiürült a bostoni kispad - a negyedik negyedben lelassult a Celtics, felléptek a hazai sztárok - Gortat ismét labda nélküli center - Jennings nem tesz hozzá. 

Horford és a Wizards újratöltve

A Wizards-Celtics hatodik meccsén két olyan kosár is született az utolsó tíz másodpercben, amellyel vezetéshez jutott valamelyik csapat - ilyenre utoljára a 2015-ös rájátszásban volt példa. Akkor is a Washington volt az egyik résztvevő, míg a másik oldalon az Atlanta állt, amelynek soraiban ott volt az az Al Horford, aki ma hajnalban a Boston vezetést jelentő kosarát szerezte bő hét másodperccel a vége előtt. 2015-ben az ötödik meccsen (szintén a második körben) is hasonló volt a felállás, akkor Paul Pierce vert be egy hármast, majd éppen Horford válaszolt egy másodperccel az órán atlantai részről. Akkor egyébként szintén volt még egy dobása John Wallnak, de kihagyta - ezúttal nem...

Gortat ismét labda nélküli center

A lengyel ötöst az Atlanta elleni párharcban is csak az első meccseken használták rendszeresen támadásban Wallék, az első két összecsapáson 28 pontot és húsz lepattanót jegyzett, majd az azt követő négy találkozón összesen négy (!) mezőnykosár és tizenegy (!) pont került a neve mellé. A Boston ellen is erősen kezdett, az első három találkozón remek dupla-duplákat gyártott, a negyedik összecsapástól kezdve viszont ismét elfogytak a labdái - azóta összesen 17 pontot szerzett, de a játékpercei is fokozatosan csökkentek, először 39 és 41, utána 31, azóta pedig 25-26 minutumot töltött parketten. A szerepe a kemény zárásokra, a lepattanókra és a gyűrű védésére korlátozódott, a rotációban az ő 25-26 perce mellett 14-et játszik Mahinmi, a maradék 7-8-at pedig Jason Smith - Mahinmi egyébként a Celtics elleni harmadik meccsen játszott először az idei rájátszásban, azóta négyből hármat megnyert a csapata. 

Jennings nem tud hozzátenni

A Wizards csereirányítójának kifejezeten jó pillanatai voltak az Atlanta ellen, hol pontokkal, hol gólpasszokkal, hol irányítómunkával, hol védekezéssel tett hozzá csapata játékához átlag 15,3 perce alatt. A Celtics ellen viszont gyakorlatilag használhatatlan, a hat találkozóból négyszer egyáltalán nem szerzett pontot, összesen hét gólpasszt osztott ki és még egyetlen labdát sem szerzett - amikor pályára lép, akkor legtöbbször láthatatlan, nem igazán tudja tehermentesíteni Wallt. 

A negyedik negyedben felléptek a washingtoni sztárok

Ugyan Mr. Negyedik Negyed, azaz Isaiah Thomas is felpörgött a záró etapra a Bostonnál, ez a játékrész mégis a washingtoni Wall-Beal párosról szólt inkább - már csak azért is, mert Thomas clutch helyzetben több hibát is elkövetett, amelyeket kihasználva győzött a Wizards. Az utolsó tizenkét percben mind a 26 fővárosi pontot vagy a Wall-Beal duó dobta, vagy ők ketten készítették elő, velük nem nagyon tudott mit kezdeni a Celtics. Beal 33 pontja egyébként a legtöbb washingtoni pont 1988 óta olyan meccsen, ahol a kiesés elkerülése volt a tét, Wall pedig az első félidő (3 pont, 1/9 mezőnyből) után győztes üzemmódba kapcsolt: a nagyszünetet követően 23 pontot (8/16 mezőnyből) rámolt be.

Két szériát is megtört, még kettőre készül a Wizards

Két negatív sorozatot is lezárt ezzel a sikerrel a Washington, hiszen ebben a rájátszásban eddig 0-10-re álltak azok a csapatok, amelyek hazai pályán küzdöttek a kiesés elkerüléséért - Wallék az elsők, akik életben maradtak ilyen helyzetben. Ehhez kapcsolódik a másik statisztika is, hiszen a Wizards az előző hét ilyen találkozóját elveszítette, tehát amikor a kiesés szélére került egy párharcban, akkor sorozatban hét alkalommal ki is esett - ezt is sikerült most megtörni. Két másik sorozat megszakítása viszont a hetedik meccsre maradt: idén még nem nyert a gárda Bostonban és 1979 óta nem járt a konferencia-döntőben.

Kiürült a bostoni kispad

A széria korábbi találkozóin rendszeresen előnybe tudott kerülni a cseresorral a Celtics, a nagyobb variációs lehetőségek mellett a mélység is sokat ért, főleg a végjátékokban - azonban most eléggé elvesztek Smarték. Stevens nem is nagyon erőltette őket, csak az említett Smart és Olynyk kapott jelentősebb időt, de Rozierrel és Brownnal kiegészülve (ők négyen jöttek a padról) 0/8-as triplamutatót és összesen öt pontot tettek hozzá. Hogy az ő gyengélkedésüknek van-e ehhez köze, az nem egyértelmű, de mindenesetre tény, hogy a negyedik negyedre kicsit kifulladt a Celtics, az első három játékrész során 17-3 volt a leindításból szerzett pontok aránya, a záró etapban viszont 0-5 - itt már nem jöttek a könnyű kosarak, összeállt a Wizards védekezése. A három extra egyéi teljesítmény (Thomas, Bradley, Horford) ezúttal egy hajszál híján, de nem ért győzelmet, ez a trió 74 pontot szerzett a csapat 91 egységéből, igaz, a tíz eladott labdából is magukra vállaltak kilencet.

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus