Playoff-percek: Isaiah Thomas egyedül kevés

Thomas nagyon hatékony a Celticsnél - J.R. és Mozgov a két védőfenomén - Nowitzki már nem a régi - van remény a Toronto számára

 

Nagy négyesbe igyekszik a Toronto

Nem teljesen reménytelen a Raptors helyzete azok után, hogy az első két hazai meccsét elvesztette a Washington ellen – persze nem is rózsás. Az NBA történelmében eddig három csapattal fordult elő, hogy ilyen helyzetből felálljon: 1969-ben a Los Angeles Lakers a San Francisco Warriors ellen az első körben, 1994-ben a Houston Rockets a Phoenix Suns elleni második körös párharcban, míg 2005-ben a Dallas a Houston elleni nyitókörben mutatta be ezt a bravúrt. Érdekesség, hogy a tavalyi rájátszásban két csapat került hasonló helyzetbe. A nyugati első körben a Houston a Portland ellen még visszakapaszkodott 3-2-re, a 6. meccsen azonban Damian Lillard buzzer triplája jelentette a végállomást – a keleti első körben pedig a Chicago Bulls tükörsimán, 4-1-gyel esett ki, éppen a Washington Wizards ellen. A fővárosiaknak tehát van rutinjuk ebben a műfajban, ráadásul kísértetiesen hasonló a szituáció a tavalyihoz – a Wizards akkor és most is 5. helyről vágott neki a playoffnak.

John Wall kimaxolta a passzokat, Beal a matchup rémálmot

Az 54 dobott pont nem adja hűen vissza, hogy mennyire jól ment a Washington két hátvédjének – megpróbáljuk egy kis statisztikával érzékeltetni. Az irányító Wall 17 gólpasszig jutott, ami nagyban köszönhető annak, hogy a Raptors úgy próbálta védeni őt az elzárásoknál, hogy lehetőleg ne tudjon megindulni a gyűrű felé. Ezt Wall nagyon hamar észrevette, és nem is erőltette ezekben a szituációkban a betöréseket, inkább a passzokra figyelt, 9-ből gólpassz is lett. Bradley Beal mindezt remek dobásokkal egészítette ki, egyszerűen nem volt rá jó opciója a Torontónak – pedig Vasquez, Ross és Lowry személyében három különböző stílusú védővel találkozott felváltva, de közülük csak Lowry védekezése volt hatékony (a szuperatlétának számító Ross-ról például mind a három mezőnydobását értékesítette). Beal sokszor magasemberekkel találta szemben magát, Hansbrough és Valanciunas ellen hat mezőnykísérletéből négyet kosárra is váltott.

JR Smith és Mozgov is kulcsfontosságú védekezésben

Kevesen gondolnák, hogy az öntörvényű dobógép milyen hatékonyan tud dolgozni saját térfelén, de a Boston elleni második mérkőzésen számokban is jól mérhető volt a teljesítménye. Sem Bradley, sem Smart, sem Crowder nem tudott pontot szerezni ellene, ellenben Smith öt labdát is megszerzett – egyedül Isaiah Thomasszal nem bírt, az irányító háromszor támadta Smith-t, 1/1 mezőnykosár és 4/4 büntető lett a vége. Talán még nála is impresszívebb volt Mozgov teljesítménye: amikor a center védte a gyűrűt, tíz alkalommal dobott innen kosárra a Boston, ebből négy esett be, viszont ötször is blokkolni tudott Mozgov. A túloldalon Tyler Zeller közel sem volt ilyen sikeres, 54%-ban értékesítették a helyzeteket a hazaiak, amikor ő volt a palánk alatt.

Csak Thomasban lehet bízni

Érdekes, hogy Isaiah Thomas öt-öt zárást kapott Sullingertől és Zellertől, de amikor utóbbival kettő-kettőzött, egyetlen kosarat sem tudott szerezni a csapat – ellenben Sullingerrel igen, mögötte több helye volt Thomasnak. Az irányító egyébként nagyon hatékonyan vitte be a labdát a gyűrűig, kilenc betöréséből 13 pontot szerzett (5/5 mezőnykosár, 3/3 büntető, egy gólpassz), ezzel szemben például LeBron James 14 betörésből csak kilenc egységig jutott. Ezt a játékot kell erőltetnie a Celticsnek, ezúttal sokszor adták oda Brandon Bassnek a labdát pozícióban, de ő nyolc ilyen helyzetéből összesen két pontot szerzett.

Nowitzki már nem a régi

Hosszú éveken keresztül alapjátéka volt a Dallasnak, hogy a német pozícióban kapta meg a labdát, és folyamatosan nyomás alatt tartotta a védelmet – a második mérkőzésen egyértelműen kiderült, hogy ez már a múlté. Nowitzki most is tizenegy alkalommal maradt ott egy-egyezni a hátában a védővel, ebből hat dobást vállalt, amiből végül kettő esett be – igaz, egy gólpasszt is kiosztott innen.

Josh Smith nem tudott hibázni

A Rockets kétes megítélésű csatára ezúttal parádés mérkőzést játszott, kis híján tripla-duplázott és hat alley-oop passzt löbbölt fel Dwight Howardnak. Smith összesen 17 passzt vállalt, ebből kilenc (!) gólpassz született, ami elképesztő adat – James Harden hat asszisztja például 40 passz között „bújik meg”. Smith labdái kulcsfontosságúak voltak a Rockets sikeréhez, ezeknek köszönhetően a gyűrű alatti helyzeteket 68%-kal oldották meg a hazaiak, ezzel szemben a Mavs csak 41%-kal értékesítette ezeket.

Rondo szenvedett

A Dallas irányítója nagyon agresszíven védekezett James Hardenen, utóbbi azonban könnyedén járt túl az eszén – alig két és fél perc alatt tíz pontot szórt róla, Rondo ráadásul ez alatt három faultot is beütött. Az irányító alig tudott pályán lenni ezek miatt, ami csapata támadójátékára is rányomta a bélyegét, ráadásul úgy maradt csúfosan alul Hardennel szemben, hogy Szakállnak egyébként nem volt túl jó napja: más ellen egy-egyben alig-alig tudott pontot szerezni.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus