Playoff-percek: javult, de továbbra is gondban a Cavs

Kevin Durant elöl-hátul döntő faktor eddig - rekordok vannak, rekordok dőlnek - több helyen is változtatott Tyronn Lue, de ez még nem elég - volt egy kis hazai pálya az elején.

A James-Durant csatán bukik a Cavs védekezése

A Splash Brotherst remekül megfogta az előző döntőben a Cleveland, és most is valami hasonlót tervezett Tyronn Lue, de az elképzelés egyelőre megbukik Kevin Durant klasszisán - ugyanis hiába elképesztő védő LeBron James, ő is képtelen tartani a Warriors szupersztárját. Durant a két meccs során már 23 pontot dobott James őrizetében, holott ennyit a 2016-os döntő hét mérkőzése során senki sem szerzett összesen akkor, amikor LeBron fogta - egyrészt borzasztóan kimeríti Jamest a folyamatos védekezés, másrészt akkor sem tudja megállítani Durantet, amikor maximálisan erre koncentrál. Beszédes, hogy James ellen eddig 60%-kal tüzel a Warriors...

Tyronn Lue elő is húzta Iman Shumpertet, és rátette Durantre, de egyrészt ő sem tudott vele mit kezdeni, másrészt a csapatvédekezés akkor sem működött jobban - KD egyelőre egy olyan faktor, amivel nem tud megbirkózni a Cavaliers.

Javult, de még javulnia kell a Cavsnek

Védekezésben fegyelmezettebb, agresszívebb lett a Cleveland, támadásban pedig szintén változtatott Tyronn Lue - gyorsabb játékot kért csapatától és hogy minél inkább támadják a gyűrűt, tehát nagyjából azt, amivel megnyerték a tavalyi döntőt. Ez azonban nem bizonyult csodaszernek, ugyan a labdaszerzésekből és LeBron James betöréseiből ott voltak egy-két pontra a Warriorstól, de nem bírták végig az iramot, a fordulás után egyre többet hibáztak, ahogy fáradtak, ráadásul labdaszerzések nélkül még jobban meg kellett szenvedniük mindenért - a túloldalon viszont a hazaiaktól jöttek a lélekölő dobások is egymás után. Az első meccsen még főleg a kettő-kettőket erőltette a Cavs, de a GSW egyrészt remekül lezárta a festéket, másrészt elvette James opcióit a periméteren - most sokkal agresszívebben támadott a Cleveland, de erre is tudott válaszolni a Warriors védekezése.

Kyrie Irvingnek muszáj lenne bizonyítania, hogy nem "egyszériás" (inkább félszériás) játékos, a kinti dobóknak pedig legalább az üres helyzeteket be kell dobniuk, JR Smith nulla pontja, Iman Shumpert 1/6-os, Deron Williams 0/5-ös mezőnymutatója, vagy éppen a legutóbb nem játszó, most előhúzott Channing Frye 1/5-ös teljesítménye egyszerűen kevés. Kyle Korver sem tud egyelőre faktor lenni, de Tristan Thompson sem tudott hasznossá válni a második meccsre, sem támadásban, sem védekezésben, sem lepattanózásban nem volt komoly hatása. Amíg a (rendkívül drága és mélynek tartott) kiegészítő személyzet nem tudja megemberelni magát, és terhet levenni Jamesék válláról, amíg Irving nem teljesít elfogadhatóan (eddig nulla, amit csinál), és amíg védekezésben nem tud valami megoldást találni Lue, addig szinte reménytelen a gárda helyzete - valóban fordított tavaly ennél nehezebb helyzetből is a Cleveland, de az nem ez a Warriors volt...

Rekordok vannak, rekordok dőlnek

A Warriors 14. győzelméről már ejtettünk szót a reggeli összefoglalóban, de említsük meg azt is, hogy a 12. olyan sikerét aratta a gárda ebben a rájátszásban, amely legalább tíz pontos volt - ezzel beállítottak egy rekordot, amire azért volt példa az utóbbi években: ezt a csúcsot a 2013-as Miami, a 2014-es Spurs és a 2016-os Cleveland tartja. Az "elszabadult" oaklandi támadógépezet által bevert 18 hárompontos is rekordnak számít az NBA-döntőket tekintve, de 132 pontot sem dobott senki a finálékban 1987 óta. 

Hogy mennyit jelent Kevin Durant?

Sokak szerint Harrison Barnes dobóformáján ment el a tavalyi döntő a Warriors számára, ezzel kapcsolatban érdekes adat, hogy Durant a két meccs alatt már több pontot szerzett (71-et), mint Barnes az egész 2016-os fináléban (65-öt) - nem kicsi a különbség a két játékos között. Durant egyébként a negyedik olyan játékos a liga történetében, aki egy döntőben 30 pontot és öt blokkot jegyez egy meccsen (Tim Duncan, Hakeem Olajuwon és Kareem Abdul-Jabbar után) és playoff-pályafutása során most először kombinált blokkból és labdaszerzésből nyolcat. Plusz adalék: eddig 40% alatt tartja ellenfeleit, és kulcsfaktor a csapatvédekezésben is...

Volt egy kis hazai pálya az elején

Kevin Love volt az első percek hőse a Clevelandnél, folyamatosan mozgott, és így sikerült elérnie, hogy ne Draymond Green legyen rajta védekezésben, így nagyon könnyedén szerezte a kosarakat. A pontos befejezések miatt a GSW sem tudott rohanni, felállt védelem ellen pedig hihetetlen rossz megoldásokat választottak – ekkor jött két olyan játékvezetői ítélet, amit, ha Clevelandben van a meccs, könnyen lehet, hogy nem így ítélnek meg. Először Curry kapott minimális (vagy még annál is kevesebb) kontaktra 3 büntetőt, majd egy teljesen egyértelmű támadóhiba helyett éppen Love-ra fújtak védőhibát. Tény, hogy a meccs második félidejében már jobb volt a GSW, de az elején eléggé lejtett a pálya – és nem csak erről a két esetről beszélünk. Miközben az egyik oldalon kisebb érintkezéseknél is szólt a síp, a túloldalon például LeBron Jamest gyakorlatilag agyonverték a gyűrű közelében, szinte büntetlenül – a legemlékezetesebb az volt, amikor McGee hátulról a nyakánál fogva rántotta vissza, és egy sima faulttal megúszta. Nem szoktunk bírózni, de kiegyensúlyozottabb fújással nem dobott volna 40 pontot a GSW az első negyedben, a Cavs viszont igen, jó eséllyel fordított lett volna a 40-34-es részeredmény. Valószínűleg Duranték onnan is nyertek volna, de ennél jóval szorosabb meccset láthattunk volna. A sportban nincs „mi lett volna, ha”, de tegyük szóvá, hogy a játékvezetők most egy icipicit bizony belerondítottak a szórakozásunkba.

Mit várhatunk a folytatásban?

A Cavs a falhoz van szorítva, hiszen a következő mérkőzés számukra már élet-halál harc lesz, 0-3-ról azért a bajnoknak járó tiszteleten felül senki nem adna nekik már esélyt. Az biztos, hogy a mostani első félidőben látott támadójáték lehet az alap, az a gyors, rohanós előadás, amit LeBron James vezényelt a betöréseivel - ahhoz viszont, hogy a második félidőben is kapjon levegőt, mindenképpen el kell kezdeni kosárlabdázni Kyrie Irvingnek is. Az irányító rengeteg borzasztó döntést hoz eddig elöl és hátul is, márpedig James egyedül nem tudja húzni ezt a gárdát, ahhoz a mostani Warriors túl jó - kell valaki, aki bizonyos időszakokra átveszi tőle a karmesteri pálcát, rohan, befejez, előkészít, védekezik.

Emellett azért az is kérdés, hogy a Curry-Durant páros formája ilyen marad-e, mert ha igen, akkor bármit is csináljon a Cavs, nem nagyon lesz reális esélye ötből négyet nyerni - tegyük hozzá, hogy Curry nem is dob egyelőre igazán extrán, mégis remek hatékonysággal szerzi a pontjait. Ha az ő teljesítményük nem romlik idegenben...

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus