Playoff-percek: Kawhi Leonard tényleg nem ember

Brutális meccset hozott a Spurs sztárja - JR Smith megint kulcs lehet - gyenge volt a Houston, de felléptek a Spurs cserehátvédjei - LeBron megtartotta a tavalyi döntős formáját - tehet bármit Casey?

Kawhi Leonard embertelen

Kolosszális mérkőzést játszott a Spurs klasszisa, a statisztikáit felsoroltuk már a reggeli összefoglalónkban, de most hozzáteszünk még párat - csak hogy ezekkel is alátámasszuk Gregg Popovich állítását, mely szerint Leonard az NBA legjobb two-way játékosa. A kiscsatár 34 pontját 13/16-os, egészen döbbenetes mezőnymutatóval hozta, kiosztott nyolc gólpasszt és csak két labdát adott el, de nagyon beszédesek az elsőszámú védőként produkált számai is: összesen három (!) pontot kapott róla csapata, 1/8-at dobtak ellene a Rockets játékosai és három labdát lopott el egy kiosztott blokk mellett. Szűkítsük le a kört arra, amikor James Hardent fogta: a Houston MVP-jelöltje 0 dobott ponttal (0/5 mezőnyből, egy kapott blokk), két eladott labdával zárt ellene. Támadásban egyébként ez a mezőnymutató a Spurs playoff-történetének legjobbja azoknál, akik legalább tizenöt dobást elvállaltak és a nyolc gólpassz karriercsúcsnak számít nála. Utoljára Michael Jordan hozott 30-7-8-at 80%-os mezőnymutatóval az 1991-es nagydöntő második meccsén. Hol van a határ?

Kis változtatások, nagy eredmény

Gregg Popovich belenyúlt a párharcba az előző meccs után, egyrészt betette a kezdőbe Pau Gasolt, másrészt az első támadástól Leonardot tette Hardenre, harmadrészt pedig sokkal lassabb, tudatosabb, a labdát többet járató támadójátékot kért csapatától. Ezek mind bejöttek, Gasol végig kint állt a triplavonalon és ezzel helyet nyitott a többieknek, jöttek tőle a szép passzok, leszedett 13 lepattanót és védekezésben is kiosztott négy blokkot, Leonard az első perctől szívta Harden vérét és nem hagyta belendülni, míg a lassabb támadásokkal elérték, hogy ne tudjon rohanni a Rockets. Ezek a változtatások alapozták meg a San Antonio sikerét, amihez viszont így is kellett egy magához képest pocsék Houston, egy emberfelettit hozó Kawhi Leonard és villogó cserehátvédsor.

Uralta a perimétert a Spurs

Leonard révén elöl-hátul domináltak a hazaiak, de nagyon agresszíven és pontosan játszott Tony Parker, valamint Danny Green is - mindketten bátran bontottak védekezést és verték meg az emberüket, nagyon ráéreztek arra, hogy mikor mit kell tenniük. Még ennél is nagyobb pluszt jelentett azonban a cseresor, Patty Mills lendülete mellett remekül szállt be Manu Ginobili és Jonathon Simmons, az ő sebességük, bontásaik és védekezésben mutatott agresszivitásuk döntötték el végleg az összecsapást - Ginobili és Simmons volt az, akik a negyedik negyed elején sorozatos remek játékokkal leszakították a Houstont. Ez nagyon kell tőlük a továbbiakban is, főleg ha Tony Parkerrel már nem lehet számolni...

Pocsék volt a Rockets

A Spurs változtatásai elegendőnek bizonyultak ahhoz, hogy ne tudjon rohanni a Houston, a leindításokat szinte teljesen elvette ellenfelétől a hazai alakulat, felállt védelem ellen pedig most nagyon gyengén céloztak a vendégek. Harden szenvedett Leonarddal, de ezen felül is több, számára könnyűnek tűnő helyzetet elhibázott, Lou Williams sem tett hozzá sokat, nem volt meg a ritmus, ritkák voltak az első meccsen folyamatosnak számító betörés-kiosztások. Emiatt bőven van ok aggodalomra náluk, de egyrészt hozzá kell tenni, hogy Harden az első negyedben beszedett egy kisebb sérülést, másrészt még így is nagyon gyengén dobott magához képest (rájátszásban soha nem volt még ilyen gyenge mezőnymutatója), harmadrészt a túloldalon Leonard hihetetlen dolgokat produkált - a végeredmény csúnya lett, de a negyedik negyed elejéig így is partiban voltak. Ezzel együtt helyre kell hozni a hibáikat, mert ha következőleg nem javulnak, rögtön megfordítja a párharcot a Spurs.

JR Smith megint kulcsfigura lehet

Az előző két rájátszásban is bebizonyosodott, hogy a korábban sokszor balhés hátvéd mekkora értéke a Clevelandnek és az utóbbi mérkőzéseken ismét ezt az arcát mutatja. Smith-nek korábban  finoman szólva sem tetszett volna egy olyan meccs, ahol összesen négy mezőnykísérlete van, most viszont elégedetten beszélt arról, hogy amíg ő a pályán volt, DeMar DeRozan egyetlen egy pontot szerzett, azt is egy technikaiért megítélt büntetőből - félelmetes munkát végzett rajta. Ez már csak azért is borzasztóan fontos, mert tehermentesíti LeBron Jamest hátul, aki így hiába játszik több percet, szabadon koncentrálhat a támadásokra, a betörésekre, több ereje marad végig - Tyronn Lue szerint ezzel motiválja Smith-t és ez eddig ismét nagyon jól működik. Ha továbbjut a Cavs (és erre azért jó esély van, valljuk be), akkor persze Smith feladatai is fokozódhatnak: megkaphatja mondjuk Isaiah Thomast, vagy John Wallt, de Nyugatról is érkezhet esetleg James Harden, Kawhi Leonard, vagy régi jó ismerősei, a Splash Brothers...

James átmentette a tavalyi döntős formáját

A 2016 júniusi nagydöntő ötödik mérkőzésétől kezdve váltott "God" üzemmódba LeBron James és a Cavs, akkor sorozatban három sikerrel megnyerte a bajnoki címet a gárda és úgy fest, hogy az idei playoffban is hasonló szinte pörögnek fel - azzal együtt összesen sorozatban kilenc győzelemnél tartanak a rájátszásban. LeBron James ez alatt a kilenc meccs alatt 34,9 pontot, 10 lepattanót és 8,1 gólpasszt átlagol úgy, hogy 54,6%-kal dob mezőnyből, 46%-kal triplázik és 17 pontot dob meccsenként a festékből - összehasonításképp álljon itt Shaquille O'Neal utolsó lakerses szezonjának adata, ő akkor 16 egységet szerzett innen átlagban. 

Tehet bármit Casey?

Egyelőre nem nagyon látni, hogy mivel tudja visszahozni a párharcba csapatát a Toronto mestere: az első meccs gyengélkedése után másodjára hiába gyorsított a játékon (bekerült Powell, kikerült Valanciunas, eltüntette Carrollt) a tréner, még annyi esélyük sem volt, mint elsőre. Az egész védekezési tervük összeomlott mindkétszer LeBron James ellen, márpedig aki nem tudja őt megfogni, az nem hogy párharcot, de nagyon még meccset sem fog nyerni - hiába tett rá bárkit, hiába próbálták kivenni a kezéből a labdát, minden hiába. Lehet persze gyenge meccse Jamesnek, de erre alapozni nem igazán érdemes és amíg hátul nincsenek rendben, addig az is csak másodlagos probléma, hogy mi történik DeRozannal - pedig ezt is meg kell oldani, mert az ő 20-25-30 pontjai nélkül sima kiesés lesz a vége. Mindezt tetézi még Kyle Lowry bokasérülése, pedig ő az egyetlen, aki próbálja összefogni kicsit a gépezetet, nélküle teljesen szétesett az egész...

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus