Playoff-percek: kolosszális összeomlást produkált a Cavs

Lenullázta magát a Cleveland a hajrában - Iggy kulcsszereplő lett - Kerr húzása bejött, Jamesé nem - Irving nélkül mit léphet Blatt?

 

James hősként akart zárni

Ismerjük LeBron James játékát, nem sokkolnak bennünket sokszor öncélúnak vélt döntései. Viszont a rendes játékidő vége előtti húzásáról sok jót még a Cavs-szimpatizánsok sem tudnak elmondani. Nem összehasonlítható a Bulls ellen dobott buzzer duplájával a helyzet, mert ezen a találkozón sokkal több múlt – később kiderült drasztikus mértékben több -, mint a jó kezdés, első győzelem megszerzése. Nem hagyta, hogy az egyébként jól játszó és a gyűrű közelében határozott Irving döntse el a mérkőzés sorsát és bevállalt egy hamvába holt kísérletet, mely után még Shumpert majdnem kihúzta a csávából – de  James nem csak hosszabbításba, hanem lehet, hogy vesztőhelyre is küldte együttesét azzal az egy döntésével. S ez még azzal a megmásíthatatlan ténnyel együtt is érvényes, hogy nélküle nem érhetett volna a győzelem kapujába a Cavs – erre lehet, hogy már nem lesz lehetőségük az ohióiaknak.

Egy meccs után elszállt a Cavs?

Kyrie Irving a mai mérkőzésen jobban festett a parketten, mint a rájátszás folyamán bármikor. Leszámítva, hogy távoli dobásokkal akadtak problémái, nagyon impresszív teljesítménnyel rukkolt elő. 23 pont mellé összeszedett 7 lepattanót, kiosztott 6 gólpasszt, szerzett 4 labdát, és 2 dobást blokkolt. A rendes játékidő végén Curry ziccerét hatástalanította, melyet sokan véltek egyértelmű faultnak, majd a közösségi médiában megjelent fotó (Twitter / Tas Melas) tanulsága szerint előbb érte el a labdát, mint Curry kezét. Viszont a fekete leves a hosszabbításban következett, amikor egy rossz kitámasztás után sántikálva hagyta el a parkettet és feszülten vonult az öltözőbe. Csak az MRI vizsgálatok után derül ki, hogy pályára léphet-e a második összecsapáson – biztosabbnak tűnik Mozgov helyzete, aki egy rossz leérkezés után kapott lábához. Az biztos, hogy ha Irving kiválik, akkor borítékolni lehet a Golden State bajnoki címét.

Kolosszális összeomlás

84 labdabirtoklás és nagyjából 46 perc – ennyit játszott jól az első meccsen a Cleveland. Ez idő alatt 117-es offense-ratinget produkált a gárda, itt azonban hirtelen elfogyott az üzemanyag és becsődöltek a vendégek, hiszen a következő 14 labdabirtoklásból négy (!) pontot hoztak össze – pontosan annyit, mint ahányszor elhagyták a labdát. Az utolsó hét percben 1/13-at dobott mezőnyből a Cavs, James is rontott ötöt (két eladott labda mellett), a festékig pedig ritkán jutott el a gárda – hihetetlen visszaesést produkált David Blatt legénysége.

Iguodala nyerőembernek bizonyult

Amíg a Cavs padjáról összesen kilenc pont érkezett (mind JR Smith-től és mind az első félidőben), addig a GSW-nél többen is jól szálltak be a meccsbe. Érdemes kiemelni Speights pontjait is, de a legnagyobb hatást kétségkívül Andre Iguodala tette – elöl-hátul mély nyomott hagyott csapata játékán. Elöl 15 pontot szórt be (6/8 mezőnyből), közte két nagyon fontos zsákolással és két clutch triplával, hátul pedig ő volt az egyetlen, aki fel tudta venni a kesztyűt James ellen. Amíg a 44 pontot szóró kiscsatár Greent, Barnest és Thompson is szétszedte, ellene nem tudott hatékony lenni, az utolsó percekben folyamatosan a festéken kívülre szorította, ennek ékes példája volt a rendes játékidő végén elengedett kettes.

Ismét tarolt a szuper small-ball

Ha már ennyit beszélünk arról a bizonyos utolsó hét percről, érdemes megjegyezni, hogy nem csak a Cavs levegője fogyott el – ezért nagyon sokat tett Steve Kerr is. A hosszabbítás nagy részét a Curry-Thompson-Iguodala-Barnes-Green ötössel játszották végig a hazaiak, extra sebességet és területet biztosítva, ezzel teljesen elvették a Mozgov-Thompson páros értelmét. A Rockets ellen is bejött már ez a lépés Kerrnek, a szuperatletikus és mindenhonnan veszélyes ötös pedig ezúttal is meghozta gyümölcsét – a két magasember teljesen lenullázódott, James szenvedett Iguodala ellen, Irving pedig már nem volt pályán.

Ez így nem fog menni – van más út?

LeBron Jamestől ennél többet nem igazán kérhet a Cavs, a kiscsatár egyéni playoff-csúcsot jelentő 38 dobást vállalt, 44 pontot pedig még sosem szerzett a nagydöntőben (pedig ez már a hatodik neki) – az eddigi rekordja 37 volt, a 2013-as finálé hetedik meccsén, a Spurs ellen. James teljesen megváltoztatta korábbi játékát és iszonyatos munkát végezve tolta be folyamatosan a védőit, de egyrészt ő is teljesen kifulladt a végére, másrészt a többiek szinte nem is értek labdához – Irving nélkül ez a játék nem fog sikerre vezetni. Az irányító aligha fog még egyszer ilyen jól játszani (akkor sem, ha pályára tud még lépni), akkor pedig nem lehet az a megoldás, hogy oké, akkor LeBron vállaljon 48 dobást és dobjon 60 pontot. Blattnek másfelé kell nyúlnia, bevethető Mike Miller vagy Shawn Marion, sokkal többet lehet használni JR Smith-t és Iman Shumpertet, esetleg az ezúttal pocsékul játszó Dellavedovában jobban bízni – bármilyen lépés előrébb vezethet, mint a jelenlegi heroball. A védekezéssel nem volt gond, a rendes játékidőben 98 ponton tartották a Warriorst az Oracle-ben – ennél többet szintén nem remélhetnek.

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus