Playoff-percek: komoly válaszút előtt a Clippers és a Wizards

A Washingtonnál hamar eldől, hogy fel tudnak-e nőni a Pacers keménységi szintjéhez. Az Indy visszatért a tavalyi sikerrepcepthez. Veterán, motivált ex-játékos az ellenfélnél nem jelent sok jót. Westbrook továbbra is extra, Kevin Durant viszont iszonyatos terhelés alatt. Mit lép a Clippers?

 

Ez az a Pacers!

Frank Vogel csapata a szezon nagy részében a borzasztóan hatékony védekezésével hozta a meccseket, ám az alapszakasz hajrájában és a rájátszás eddigi részében csak nyomokban fedezhettük fel ezt. Ma újra megvillantottak valamit ebből a tudásukból, 63 ponton tartották a Washingtont, akiknek ez negatív franchise-rekordot jelentett. A Wizards minden húzóemberét megfogták (33%-kal céloztak a hazaiak), a játékuk lényegét elvették és sok labdát szereztek – ez az az Indiana, amit bajnokesélyesnek tartottak sokan. Paul George szerint ez volt a rájátszás legcsúnyább meccse, de ők ebben jók. Nehéz vele vitatkozni…

A Wizards felveszi a kesztyűt? 

Az előző playoffban tapasztalt gyilkos harcmodort (a.k.a. védekezés) prezentálja a Pacers, és úgy tűnik, hogy a fővárosiaknak ebbe bele fog törni a bicskájuk – hacsak nem kezdenek el ők is még keményebben játszani. A Washingtonnak elméletileg jó védői vannak gyakorlatilag minden poszton, azonban közel sem olyan tudatosan építenek erre az erényre, mint az Indiana oldalán – most el kell dönteniük, hogy mire helyeznek nagyobb hangsúlyt: a védekezésre vagy a támadásbeli hibák kijavítására. Mindkettőben van ráció, de jelenleg a védekezés szigorítását jobb útnak látjuk, mert ezt a Pacerst nem legyőzni kell, hanem megtörni – azt pedig már láthattuk, hogy dobásokkal, triplaesővel ezt csak meg lehet próbálni, de hosszú távon nem kifizetődő taktika. 

Caron Butler bosszúja

A nyáron, kétéves szolgálat után bocsátotta el veterán kiscsatárát a Clippers, miután Doc Rivers érkezésével egy védekezés-orientáltabb csapatot kezdtek el összerakni, amibe Matt Barnes jobban illett kezdőként. Butler Milwaukee-ban jó játékkal kezdte a szezont, de elég hamar megunta sikertelenséget, és a Thunderben kötött ki – ma pedig ő volt a Los Angeles nemezise. A negyedik negyed kritikus pillanataiban három triplát pörkölt be, a végjátékban egyértelműen ő volt a mérleg nyelve a pályaelőnyt visszaszerző Thunderben. 

Russell Westbrook „visszaesett”

Az utóbbi öt meccsen háromszor tripla-duplázott a Thunder irányítója, az újabb statisztikai bravúr azonban nem jött össze – de valószínűleg nem nagyon bánja, hogy csak 23 pontot, 13 gólpasszt és 8 pattanót jegyezhetett fel a győzelem alkalmából. Bads Russ egyelőre eltűnt, Good Russ nem vállalja túl magát, szépen dolgozik Durant alá és találja meg a csapattársait, és védőoldalon is egyenletesen teljesít (ma grátiszként nagyon fontos hármast is szórt be a végjátékban). Westbrook csapatorientált játéka a többiekre is szépen-lassan átragad, ma már közel sem az a kétszemélyes támadógép volt a Thunder, hanem kifejezetten csapat benyomását keltették. 

Kevin Durantnek hol a határ – percekben?

Kereken 20 napja kezdte meg a playoffot a Thunder, ez idő alatt 10 meccset játszottak, vagyis gyakorlatilag minden másnap folyamatosan, megállás nélkül. A Grizzlies elleni párharcban hét összecsapáson átlagban 46.1 percet töltött a pályán, a Clippers ellen eddig 41.3 minutumot. Eddig nem látszik rajta az iszonyatos terhelés, sőt, mintha felszabadultabb is lenne Tony Allen és a Grizzlies fojtogató védekezése után…

El kell rontani a Thunder játékát

Gyakorlatilag ez az egy lehetősége van a Clippersnek, ha nem akarnak nagyot égni és 3-1-es hátrányba kerülni a 4. meccsen. Ezt vagy úgy valósítja meg Doc Rivers csapata, hogy megpróbálják levenni valamelyik szupersztárt levenni a pályáról (nem lesz könnyű, mert Westbrook is óriási formába lendült), vagy úgy, hogy sokkal nagyobb figyelmet fordítanak a többi játékosra. Utóbbi sem egyszerű, mert kezdenek belelendülni a kiegészítő-emberek is. Az utolsó két meccsen ráadásul keménységben is alulmaradt a Clippers, miközben a Thunder egy kicsit más arcát mutatta, mint amit Kevin Durant egész Amerikát megható MVP-beszéde alapján gondolnánk róluk. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus