Playoff-percek: lassított felvétel San Antonióban

Lassú ez a Spurs - játékban a Rockets kiegészítői, de Harden uralta a pályát - Aldridge-nek fel kell ébrednie - el kell kapnia a ritmust a Torontónak - ez kell Jamestől és Irvingtől is - DeRozant eltüntette a Cavs. 

Lassú ez a Spurs

Az tavaly és néha idén is látszott, hogy a San Antonio egyszerűen más szerkezetű csapat, mint például a Houston vagy a Warriors, mások az erősségek, mások a gyengeségek. Tavaly az OKC éppen ezt kihasználva tudott átrohanni Gregg Popovich csapatán és most elsőre megtette ezt a Rockets is. Az nyilvánvaló, hogy nem fog minden este 22 triplát beverni a Houston, de az is nyilvánvaló, hogy a San Antonio védekezése nem alkalmas ebben a formában arra, hogy ezt meggátolja - Harden, Beverley, Gordon, Lou Williams rendre megverte az emberét, vagy egy váltás után a rá kerülő magasembert, kilőtte a sarokba, majd jöttek az automatikus triplák. Nyilván amikor elkapták a ritmust Andersonék, akkor már a nehéz dobások is ültek, hiszen tele van remek dobókkal a keret, de ha már a meccs elején elvenné ez élét ennek a játéknak a Spurs, akkor lehetne keresni valója.

Ehhez valószínűleg változtatni kell a kezdőben és a rotációban, az Aldridge-Lee-Gasol trió annyira rosszul nézett ki, hogy közülük maximum LMA-t lehet valószínűleg pályán tartani centerként, de négyesben őt sem. Sokkal nagyobb szerepet kell adni Dedmonnak, elő kell húzni Millst, Murray-t, Simmonst, mindenkit, aki gyors, lendületes és képes tartani a lépést a Rockets periméterével. Mondhatnánk magyar szívvel, hogy Hanga Ádámért kiált a keret...

Az látszik, hogy Kawhi Leonard kevés lesz, amikor ő volt Hardenen, akkor is nagyon élt a Rockets, aztán amikor Arizát fogta, akkor még inkább - lehet apellálni a lepattanózásra, palánk alatti fölényre, a játék lassítására a magas szerkezettel, de valószínűbb, hogy most nekik is alacsonyabb felállást kell alkalmazniuk. Abban még mindig lehetnek hatékonyak Leonarddal, de ha nem reagál Popovich, az hosszabb távon öngyilkosság lehet - egy-egy meccset lehet hozni akárhogy, de a párharc megnyeréséhez variálni kell, vagy extra jól kontrollálni a tempót. Persze nem féltjük azért a mestert...

Aldridge-nek fel kell ébrednie

Az erőcsatár a Grizzlies ellen sem játszott igazán jól, de ott azért megvolt a szerepe, területet nyitott Tony Parkernek, így ha nem is villogott, el lehetett fogadni, hogy akkor az volt a dolga. Ezen az estén viszont teljesen reménytelen dolgokat produkált a parketten, -36-os +/- mutatója a legrosszabb a rájátszásban Gregg Popovich edzősködése alatt, összesen négy pontot szerzett, ellenben 23-at (!) kapott csapata úgy, hogy ő volt a legközelebbi védő. Nagyon nem találta a helyét és ez egy olyan dolog, amit helyre kell rakni San Antonióban, mert a gyenge védekezéssel és az elvesztett tempókontrollal ellentétben ez nem egymeccses probléma, hanem már régebb óta tart. 

Játékban a Rockets

Egy érdekes statisztika a Houston kiegészítőiről, illetve nem is egészen kiegészítőkről: a Harden körüli kezdők (Beverley, Ariza, Anderson, Capela) összesen 64 pontot dobtak az első meccsen 21/43-as mezőny- és 11/25-ös triplamutatóval, kiosztottak tíz gólpasszt és csak három labdát adtak el. Ezzel szemben a Spurs kezdői Leonardot kivéve (Parker, Green, Lee, Aldridge) mindössze 27 pontig jutottak 8/28-as mezőny- és 3/11-es triplamutatóval, öt gólpasszal és kilenc eladott labdával. Figyelem: a Rockets számaiban nincs benne a padról érkező Gordon-Lou Williams páros...

Harden a vezér

James Harden klasszis játékot mutatott be a Spurs elleni első negyedben, olyat, amelyet tanulmányoznia kellene néhány (szinte minden) irányítónak, vezérnek (név nélkül) a mai NBA-ben. A legtöbb alkalommal Kawhi Leonard állt vele szemben, Szakáll azonban mégis könnyedén találta meg azokat a helyzeteket, amelyek a csapata érdekeit szolgálták, csupán négy mezőnykísérletből beszórt tizenegy pontot a játékrész során, de úgy, hogy közben lendületbe hozta Arizát, Andersont és Capelát is - azt a három embert, aki az OKC ellen a legtöbbször csak szenvedett. Odafigyelt arra, hogy a társai felvegyék a ritmust és lehessen rájuk számítani később, odafigyelt arra, hogy őt is komolyan vegyék és a védekezés teljes mértékben rá figyeljen, iszonyatos mértékben uralta a játékot - simán állva is hagyta ellenfelét a Houston, majd kiütéssel nyerte a meccset. Hozzá kell tenni, hogy végig ő diktálta a tempót, sokszor leütés nélkül lőtte meg a többieket hajszálpontos passzokkal, végül három negyed alatt tizennégy gólpasszt osztott szét - bemutatót tartott irányító munkából. Mike D'Antonio elmondta erről, hogy ezek a döntések kizárólag Hardenen múlnak, ő olvassa tökéletesen, hogy mit enged a védekezés és ezúttal is ő büntette meg a Spurst. 

Fel kell venni a ritmust

Kicsit az érződött a Toronto játékán a Cavs elleni első meccsen, hogy "Bucks-üzemmódban" maradt a gárda, főleg védekezésben. Amíg a Milwaukee-nál Antetokounpmót, Middletont elég volt lassítani, felállt védelem ellen nem volt meg az igazi játéka a Kidd-legénységnek, addig a Cavs minden kisebb elalvást, elkényelmesedést megbüntetett egy üres hármassal - itt Jamest és Irvinget kell feltartóztatni, de ha ez valahogy megvan, még mindig jönnek az automatikus triplák Love-éktól. Az első meccsen persze belefért ez a Raptors számára, itt még nem ment el számukra semmi, de mindenképpen fel kell pörögniük a folytatásban és el kell érni a Cavs fordulatszámát, különben hamar bajba kerülhetnek.

Ez kell Jamestől és Irvingtől is

Mindkét klasszis tarthatatlan volt a mérkőzés folyamán és mindketten nagyon koncentrált kosárlabdát mutattak. James amellett, hogy bevert 35 pontot kiváló hatékonysággal, nem adott el egyetlen labdát sem az utolsó öt percig, nagyon figyelt minden passzára - ezúttal kevesebb volt az asszisztja ugyan, de nem is volt szükség az ő irányító munkájára. Ugyanis azt megoldotta most Kyrie Irving, aki 24 pontja mellett tíz gólpasszt osztott szét azok után, hogy a teljes Pacers elleni szériában 12-ig jutott - fontos időszakban akkor rá sem nézett a társaira, most viszont végig mozgásban tartotta csapatát. Ha mindketten ennyire élesek, elég nehéz mit kezdeni a Cavsszel...

DeRozan eltűnt

Ugyan Kyle Lowry megoldotta a Cavs csapdáit és duplázásait, 20 pontja mellé 11 gólpasszt osztott szét, de összességében őt is remekül limitálta a Cavs - DeRozant viszont még inkább bevitték az erdőbe Shumperték. A bajnok teljes védekezése arra volt felépítve, hogy a dobóhátvéd szokásos helyzeteit elvegye, nagyon jó ütemben duplázták be és három negyeden keresztül semmi hatása nem volt a játékra - végül 7/16-os mezőnymutatóval és - 32-es +/- mutatóval zárt, a Raptors számára zsákutca volt az ő erőltetése. Ezzel együtt a vendégek büntetői is eltűntek, három negyed alatt összesen nyolc alkalommal állhattak oda a vonalra, ami az ő stílusukat ismerve édeskevés - ugyan a záró etapban a statisztikákat és a végeredményt is kozmetikázták, ez nem változtat a helyzeten.

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus