Playoff-percek: lesz még ilyen párharc?

Átszakadhat a LAC gátja - merre tovább, Spurs? - átvészelte a kulcsidőszakot a Clippers - Leonard kifulladt - Duncan nem öregszik.

 

Lesz még hasonló széria idén?

Arra lehetett számítani, hogy ez lesz az első kör legjobb párharca, de arra talán nem, hogy ennyi fordulatot, drámát és sztorit fog tartalmazni. Rögtön az első találkozón meglepően jól tudott játszani a Clippers, de a „várakozásoknak megfelelően” a második meccsen már egyenlíteni tudott a bajnok. A harmadik derbit lemosta ellenfelét a Spurs, de fel tudott állni innen a Doc Rivers csapata és újabb jó játékkal visszaszerezte a pályaelőnyt. Az ötödik meccsen ismét jött egy fordulat, hiszen a szoros végjátékot megint a texasiak nyerték, így reálisnak tűnt, hogy hazai pályán, a hatodik meccsen lezárják a sorozatot – ez sem így történt, a Paul-Griffin páros kiküzdötte a hetedik mérkőzés lehetőségét. Ez méltó lezárása volt a párharcnak, mindenki hozzátette a magáét, végül egy Paulnyival jobb volt a LAC – ezzel az idei rájátszás legjobb szériája már mögöttünk is van? Érdekes lesz látni a Cavs-Bulls ütközetet, de a két nyugati összecsapás is pikánsnak ígérkezik – vajon látunk még idén ilyen párharcot?

Merre tovább, Spurs?

Ebben a szezonban nem tudott igazán összeállni a texasi alakulat, bár Tim Duncan az alapszakaszban és itt, a rájátszásban is hozta magát, nagyjából csak ő tudta hozni az elvárt szintet. Manu Ginobilin az öregedés jelei mutatkoztak, a playoffban egyetlen meccsre sem tudott komoly hatást kifejteni, Tony Parker folyamatos sérülésekkel bajlódott és bár egy-egy derbire felszívta magát, csak árnyéka volt tavalyi önmagának – az új 1. számú opció, Kawhi Leonard pedig szintén sokat hagyott ki. Szintúgy nagyon hiányzott egy egészséges Tiago Splitter, hiszen a palánk alatt rendre domináltak Griffinék. A Spursszel kapcsolatban egyre erősödik az Aldridge-szál és más igazolások is körvonalazódnak, közben többen már nyugdíjaznák Ginobilit, vagy éppen elzavarnák Greent – lehet, hogy az utóbbi évek „példaképcsapata” alapjaiban változik meg a nyáron?

Átszakad a gát a Clippersnél?

Az elmúlt években kissé choker csapat képét alakította ki magáról a LAC, egyszerűen képtelenek voltak villantani a playoffban, rendre elbukták a szoros meccseket és nem tudtak faktorrá válni kiélezett helyzetekben. Ebben a párharcban is ez volt a helyzet, két szoros végjátékot is elbuktak a Griffin-Jordan páros hibáiból és úgy tűnt, ez most is végzetes lesz. Paul szerint azonban Doc Rivers vele és Griffinnel is külön átbeszélte az esetleges kiélezett hajrát a hetedik meccs előtt és meg is csinálták az utolsó támadást – könnyen lehet, hogy ez végleg felszabadítja a gárdát. A Houstonról a Dallas elleni siker után úgy tűnt, hogy hasonlóan nagy teher került le, így ebből a szempontból duplán érdekes párharcnak nézünk elébe.

A LAC átvészelte a nehéz időszakot

Nem lehet megmondani, hogy mi játszódott le Doc Rivers és a Clippers-játékosok fejében akkor, amikor Chris Paul elhagyta a pályát és bement az öltözőbe az első negyed végén. Majdnem nyolc játékpercet hagyott ki, ez alatt senki nem tudta, hogy vissza tud-e térni és ha igen, milyen állapotban is lesz – ezzel a tudattal kellett kosarazniuk Griffinéknek. A képhez hozzátartozik, hogy a sorozat korábbi mérkőzésein 100 labdabirtoklásra vetítve 12,5 pontot vert ellenfelére a Spurs, amikor az irányító nem volt a pályán. Most azonban fogukat összeszorítva megtették Crawfordék, amit lehetett és ebben a nyolc percben csupán két ponttal kaptak ki –ez volt a döntő időszak a találkozót tekintve. CP3 visszatért, bevert négy óriási triplát és győzelemre vezette csapatát, de ehhez elengedhetetlen volt, hogy társai tartsák magukat (Austin Rivers irányításával), amíg a fővezér próbálja összeszedni magát…

Tim Duncan 39 éves?

A Spurs legendája parádés szériát játszott akkor is, ha közben már csak egyetlen lépés választja el a 40-től – íme az ő hét mérkőzése számokban. 17,9 pont, 11,1 lepattanó, 3,3 gólpassz, 1,3 labdaszerzés, 1,4 blokk, 58,9%-os mezőnymutató – mindemellett clutch helyzetben gyakorlatilag nem tudott hibázni. Lehet, hogy újratervezi a keretet Popovich, de a legendára valószínűleg szükség van.

Leonard kifulladt

Az már az alapszakaszban is látszott, hogy miután visszatért sérüléséből, Kawhi Leonard elsőszámú támadófegyverként funkcionált a bajnoknál és a párharc első pár mérkőzésén ezt tudta is hozni – a széria végére azonban úgy tűnt, hogy elfáradt. Az első találkozón nem tudta kezelni, hogy a betöréseknél duplázta a Clippers, most viszont szimplán gyengén dobott – az utolsó 44 mezőnykísérletéből 31-et elrontott, négy mérkőzés alatt egyetlen labdát sem szerzett és csupán egy blokkot osztott ki. Védekezéséről is sokat elmond a Clippers támadójátéka a hetedik találkozón, hiszen a Spurst hátul mindenképpen neki kellett volna összefognia – Paulék 50% felett dobtak mezőnyből és a triplavonalon túlról (úgy, hogy 30% alatt tüzeltek kintről a szériában addig), Griffin tíz, Redick pedig hat üres dobást vállalhatott el mezőnyből. Szintén a LAC periméterénél illik megjegyezni Paul egy brutális statisztikáját: az utolsó három mérkőzésen 420 alkalommal érintette a labdát és összesen kétszer (!) adta azt el.

Crawford fontos percei

Kettő perc sem volt hátra az első negyedből, amikor Chris Paul egy labdaszerzést követően a bal combjához kapott - bár a támadást még befejezte egy sikeres triplával, ezt követően cserét kért. Hiányában Jamal Crawford vette át a karmesteri szerepet, egy gyors triplával, majd egy remek betöréssel jelentkezett, kicsit később egy nehéz középtávolit is elsüllyesztett, majd újfent betörésből tudott eredményes lenni - pontjaival valamelyest helyettesíteni tudta a csapat vezérét.

Nüanszok

Rendkívül kiélezett párharc volt, amit az összesített eredmény is jól mutat: a címvédő 724 pontot szerzett a 7 derbin, míg a Clippers 721 egységet - az első és a harmadik meccs kivételével mindig 10 ponton belül maradt a két fél közti differencia.

Óriási taktikai csata

Mondani sem kell, a Rivers - Popovich csata is élményszámba ment. Mivel Chris Paul időnként jól láthatóan húzta a lábát, a labdavezetés és szervezés sokszor Jamal Crawford feladata volt - erre reagálva Popovich mester Paul helyett Crawfordot kezdte el fogatni Kawhi Leonarddal, Paulra pedig Patty Mills-t küldte. CP3 két gyors triplával jelezte, hogy az ausztrált még fél lábbal is leiskolázza - ez a változtatás nem jött be tehát az ötszörös bajnok sikeredzőnek.

Doc Rivers is komoly döntés előtt állt a végjátékban: DeAndre Jordant le kellett ültetnie, mert ezúttal sem ment neki a büntetőzés, a small-ball Clippers (Griffinnel centerben, Matt Barnes-szal négyesben) viszont több fontos támadólepattanót is engedélyezett a Spursnek - másfél perccel a vége előtt például Tony Parker tett vissza egy kihagyott Green-triplát. Nem volt más választás, vissza kellett hozni Jordant... 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus