Playoff-percek: luxus a Wizardsnál, cserecenter a Thundernél, bál a bíróknál

Draftharmadikot küldenek be +30 pontnál a Washingtonban, hogy pihenjenek a nagyok. Paul George és Lance Stephenson a mai meccsel nehezen fog elszámolni. Marcin Gortat 30 évesen bizonyíthat - bizonyít is. John Wall gyorsan tanul. Chris Paul nem tudja átlépni az árnyékát? Rossz bíráskodás, vagy rossz szabályok? Az újonc Steven Adams nehéz helyzetben is bírja a lelki terheket. 

 

A ló másik oldala Washingtonban

Az elmúlt időszakban a Wizardsnál két dologról szólt a történet: vagy tele volt balhés játékosokkal a keret, vagy tele volt sérültekkel – valamelyik (vagy egyszerre mindkét) ok miatt közelébe sem kerültek a playoffnak. Idén ez a visszájára fordult: jó szellemiségű, egészséges játékosok alkotják a gárdát, simán bejutottak a playoffba, hosszú évek után a második körben is ott vannak. Az már csak hab a tortán, hogy ma 23 ponttal verték Indianában a Pacerst, és a meccsen Otto Porter is kapott némi szerepet a végén. Portert tavaly a harmadik helyen draftolta a Wizards, de sérülései (valamint Trevor Ariza és Martell Webster kiváló szezonja) miatt nem sok sót evett meg eddig a fővárosban. Nem akarunk belegondolni, hogy mennyire lenne erős a gárda, ha a tavaly nyári drafton kihúznak egy shootert a padra (Ben McLemore), vagy egy jól védekező magasembert (Steven Adams)…

Szánalmas lepattanózás és akaratgyengeség

Roy Hibbertnek a faultgondok egy kevés felmentést adnak a gyalázat alól (62-23-ra hozta a pattanócsatát a Wizards), persze a két lepattanó így is vicc-kategória, de még így is többet kaparintott meg, mint Paul George és Lance Stephenson – összesen. George egy labdába kapaszkodott bele, a szezon során nem egyszer tripla-duplázó védekezőspecialista egybe sem. A Pacers 19 védőlepattanót szedett, a Wizards a támadóoldalon 18-at – erre mondják odaát, hogy a védekezés elsősorban akaratai tényezőkön múlik, ami különösen igaz az NBA (papíron) egyik legjobban védekező csapatára. 

Marcin Gortat legit playoff-center lett

A Lengyel Kalapács 2007-ben, 23 évesen kezdte NBA-karrierjét, de három éven keresztül csak Dwight Howard cseréjeként bizonyíthatott, a sztárcenterre építő Magicben esélye sem volt a kezdőbe kerülni – viszont értékes tapasztalatokkal gazdagodott, hiszen 2009-ben a nagydöntőt is megjárta (érdekesség, hogy mostani csapattársa, Trevor Ariza akkoriban a Lakerst erősítette). 2010 decemberében cserélték el az előző playoffban még nyugati főcsoportdöntőt játszó Phoenix Sunsba, azonban szerencsétlenségére három itt töltött éve alatt egyszer sem sikerült beverekedniük magukat a rájátszásba. Pedig Gortat a 2011-12-es csonkaszezonban azon négy középjátékos egyike volt, akik dupla-duplát átlagoltak (a másik három: Dwight Howard, Andrew Bynum, DeMarcus Cousins). Tavaly októberben került a Wizardshoz, és az idén 30 éves center először futhatott neki úgy egy NBA-rájátszásnak, hogy kezdő – soha jobb elsőzést… Egy kis érdekesség: Gortat iszonyatos fizikai felépítését édesapjától, Janusz Gortattól örökölte, aki a hetvenes években kétszer nyert olimpiai bronzérmet ökölvívásban – így különösen találó a Phoenixben ráaggatott Polish Hammer becenév. 

John Wall nagyon nagyot javult

Az előző meccseken nem tudta hatékonyan támadni a gyűrűt a Wizards játékmestere, ma viszont nem nagyon tudtak vele mit kezdeni a Pacers védői, fel-alá cikázott a pályán. George Hill lassított felvételnek tűnt mellette… Az All-Star ráadásul egy "win or go home” meccsen produkálta mindezt, amit egy franchise player esetében a tengerentúlon (is) mindig egy kicsit többre értékelnek, mint egy "sima” rájátszás-összecsapást. 

Rossz a bíráskodás, vagy nincs értelme a visszajátszásoknak?

Doc Rivers magából kikelve közölte az újságírókkal a Thunder-Clippers meccs után, hogy a csapatot meglopták. Lehet rajta vitatkozni, hogy most a bírók nem látták a visszajátszásban az esetet, vagy van egy nagyon speciális szabály, ami alapján a Thunder javára döntöttek, az mindenesetre tény: sokadszor kerülnek elő a játékvezetők az idei playoffban. Az is tény, hogy ebben a szituációban inkább áldozatok, mert egy rossz szabályt kellett alkalmazniuk. Sokan sokszor léptek fel azért, mert a végjátékokban hiába látja egy játékvezető a videón, hogy rossz döntést hozott, vagy olyan szabálytalanság történt, amit nem láthatott, mégis csak azt vizsgálhatja, amit ő vagy egy kollégája lefújt. 

Chris Paul nem fogja átlépni az árnyékát?

Hiába a liga talán legjobb irányítója, a korábban New Orleansban vitézkedő Paul május 6-án töltötte be a 29. életévét, azonban még nem hogy nagydöntőt, de még főcsoportdöntőt sem élhetett át. Kétszer jutott be csapataival a második körbe, de ott rendre ki is estek – mindkétszer a San Antonio ellen. Paulnak tehát lenne miért törleszteni a várhatóan most is a legjobb négy közé jutó Spursszel szemben, de egyelőre úgy néz ki, hogy erre idén sem fog sor kerülni. Persze még nincs lefutva a Thunder elleni párharc, azonban az NBA történetében az esetek nagyjából 95 százalékában az a gárda jut tovább 2-2-es állás után, amelyik megnyeri az 5. meccset – ez ma nem a Clippers volt. 

Russell Westbrook remek estéje, Adams szintet lép?

A 38 pont nem adja vissza hűen, mennyire jól játszott ma a korábban sokat (és joggal) ekézett hátvéd. A végjátékban nem csak nagyon higgadtan büntetőzött, de az utolsó percben beeső két Durant-hármasnál egyaránt ő adta a gólpasszt. A nap másik nagy nyertese az új-zélandi újonc, Steven Adams, aki sokadjára is fontos meccsen teljesít jól. Ahogy fentebb írtuk, a 5. mérkőzés kulcsfontosságú szokott lenni egy-egy párharcban, Adams ma hajnalban 9 pontját 4/5-ös mezőnymutatóval ért el, szedett 4 pattanót és adott 2 blokkot, és összességében nagyon hasznosan játszott. Egy pusztító fél percben a saját palánkja alatt blokkolt, a másik oldalon irtózatos nagyot zsákolt, megmutatott valamit a potenciálból, ami benne van. Kendrick Perkins szépen összeszedte magát erre a rájátszásra, de ha a Thunder továbbjut, Scott Brooks nem teheti meg, hogy sokat ülteti a padon a nagy formában lévő, és vocal leaderként is kiváló Adamset. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus