Playoff-percek: még nincs kész a Portland

A negyedek elején villogott a Clippers - eltűnnek a Cavs-centerek - mit okozhat Batum sérülése? - a Pistons is csak félkész egyelőre

A Clippers robbant ki a rajtgépből

Feltűnő volt a LAC-Portland párharc második meccsén, hogy a hazaiak mennyire jól kezdik az összes negyedet. Sorrendben 13-4, 12-2, 8-0, és 11-2 volt az első percek pontaránya, vagyis a vendégek arra kényszerültek, hogy folyamatosan kapaszkodjanak az ellenfél után. Ezt három negyeden keresztül meg tudták tenni, de a meccs végén már nem. 

A negyedik negyedre tört meg a Portland

A lassú startok ellenére azért a Trail Blazers sokkal határozottabb volt védekezésben, a 4. negyedre viszont mintha elvesztették volna a fonalat, és a Clippers összes fegyvere egyszerre kezdett el működni. Az addig szinte láthatatlan Blake Griffin nagyszerűen játszotta meg a kettő-kettőket Chris Paullal, vagy teremtett helyzetet a középtávoli dobóknak, akik rendre büntettek is - emellett Austin Rivers is bevert pár fontos kosarat, Jamal Crawford pedig szintén ekkor csillogott, még a specialitásának számító tripladobás közben kiharcolt faultot is bemutatta. 

A Portland még messze nincs kész

Az oregoniak az egyik olyan csapat, akik a Golden State mintáját követik, de egyelőre nincs egy Draymond Greenjük, így amikor mélységet kellene adni a játéknak, akkor bizony a Plumlee-Vonleh-Kaman-Davis magasember-sor általában könnyűnek találtatik. Most is ez történt, a Chris Paul vezette LAC-periméter védekezés megint kinyírta a Lillard-McCollum szupertandemet - nagyon hiányzik Meyers Leonard, aki idén már nem játszhat, az ő kinti dobásai sok terhet levennének a Trail Blazers kisembereinek a válláról. 

Elit klubban

Reggel már megírtuk, hogy a Cleveland NBA-rekordot állított be a 20 beszórt hármassal, azzal még adósak vagyunk, hogy kikkel kerültek egy lapra: a 2015-ös Warriors-szal, a 2011-es Mavericks-szel, illetve az 1996-os KemPayton féle Seattle Supersonics-szal. 

Csak a small ball

A klasszikus center Timofey Mozgov már korábban kikerült a Cleveland kezdőcsapatából, de a helyén kezdő Tristan Thompsont sem használja túl Tyronn Lue: a Pistons elleni második meccsen csupán 13 percet töltött parketten és nem vállalt dobást. Az látszik, hogy egyre inkább kiveszik a középjátékos a Cavsnél is, mert Mozgov is csak kilenc percet kapott, a találkozó nagy részében Kevin Love volt az ötös, de szerepet kapott Channing Frye is - úgy fest, hogy a kinti dobásokra tényleg minden poszton szükség van. 

Így kevés lesz a Pistons

Egyelőre nem igazán tud változtatni a Detroit, a kezdőcsapat olajozottan és jól működik, de a cserepadról maximum Stanley Johnson tud hozzátenni, ez pedig egyelőre a találkozók végére kevésnek bizonyul - mindkét találkozón a második félidőben fordított a Cleveland. Magas posztokon különösen üres a gárda (Drummond lubickol, főleg ha a túloldalon nincs center, de a 4/16 büntető...) és a hátvédsorban sem tud frissíteni Van Gundy - az látszik, hogy évek óta először elindult egy jó irányba a gárda, de még több elem hiányzik az építményből.

Védekezésben más kell

Ahhoz, hogy visszajöjjön a párharcba a Hornets a Miami ellen, több mindenen is változtatniuk kell, de mindennek alapja a védekezés: amíg azt csinál a festékben a Heat, amit akar, addig nincs miről beszélni. Whiteside kedvére repked a kettő-kettők után, Wade és Dragic pedig remekül oldja meg ezeket a helyzeteket vagy dobással, vagy leosztással a centernek, esetleg Luol Dengnek. Ezekből a helyzetekből jönnek a tiszta kinti dobások is (mindkét meccsen nagyon hatékonyan triplázott a Heat), most pedig már a fiatalok is egyre inkább elkapták a fonalat, Josh Richardson például 15 pontot szórt hajnalban. Mindez főleg azért érdekes, mert Chris Bosh kiválása óta ezt játssza a Miami, gyakorlatilag a Wade/Whiteside és Dragic/Whiteside kettő-kettőkre épülnek a támadásaik, egyelőre mégis tehetetlenek Jeffersonék..

Mit okozhat Batum sérülése?

Az első meccsen a francia játékos volt a Hornets legjobbja és bár ma hajnalban nem igazán ment neki, az nem vitás, hogy a gárda egyik legfontosabb játékosáról beszélünk - aki ráadásul védekezésben is sok mindenre használható. A bokasérülése súlyosnak tűnik és nagy kérdés, hogy hogyan lehet őt pótolni: Lamb és Daniels úgy fest, hogy nem élvezi Clifford bizalmát, Jeremy Lin sem sziporkázik, a padon pedig rajtuk kívül csak magasemberek ülnek. Válthatnak éppen magas szerkezetre Kaminsky-vel, de Marvin Williams egy 0/10-es este után nem tűnik biztos opciónak és az amúgy is gyorsabb, alacsonyabb, robbanékonyabb Miami ellen ez kétélű fegyver lehet...

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus