Playoff-percek: Megvan a nyerő taktika a Heat ellen?

A Netsnek megvan a recept, lehet tartani? A brooklyni triplák sültek, de az agresszió még hiányzik, ahogy egy jó Birdman is a Heatből. Alapszakasz-taktika San Antoniótól a playoff 2. körében?! Tim Duncan: a legenda számokban. Spurs: Egységben az erő!

Megvan a recept, lehet tartani?

Két viszonylag sima meccs után ma szépíteni tudott a Brooklyn a Miami ellen, méghozzá pontosan azt játszva, amit a Heat ellen kell. Uralták a festéket, bőven nyerték a lepattanózást és az adódó lehetőségeket könyörtelenül beverték kintről. A kérdés, hogy lehet-e minden meccsen 60%-kal triplázni – a válasz valószínűleg nem. De az is kérdés, hogy kell-e minden meccsen így dobni a győzelemhez – a válasz erre is inkább az, hogy nem. Amire szükségük van, az az, hogy kibillentsék a Heatet az eddigi könnyed ritmusából, ma ezt is jól csinálták. Jellemző momentum volt, amikor Jamest egy betörés után a lemaradó Pierce két kézzel rántotta vissza a vállánál, majd szemből érkezett Kevin Garnett könyökkel – no easy baskets, ez volt az eset üzenete. Ezt volt hivatott elérni Anderson is Allennel szemben, aminek a végén mindketten technikait kaptak. Az ilyen jelenetekre van szüksége Jason Kidd csapatának, amivel bele tudnak mászni a címvédő fejébe – de azért a 15 tripla sem hátrány…

Egy jó Birdman hiányzik a Heatből

A veterán center intenzitása mindig tudott dobni a címvédőn, ebben a sorozatban is jó volt az első meccsen – ám megsérült a térde, azóta pedig nem teljesen egészséges. A második és a harmadik meccsen is kevesebbet játszott, de ami igazán lényeges, közel sem olyan hőfokon, a Nets pedig mindkétszer könnyedén nyerte a pattanócsatát. Andersennek ma rádobása sem volt (csak két büntetője), nem maradt ereje a támadásokra – azért védekezésben kiosztott két blokkot és leszedett négy pattanót negyed óra alatt. Ha tudná hozni a megszokott játékát elöl is, nagyban segíthetné a Heat dobóit és a 7,3 pontos átlaga sem jönne rosszul. – mindemellett valószínűleg nem hozna dupla-duplát Blatche.

A triplák sültek, de az agresszió még hiányzik

A Brooklyn nagy négyese, Williams, Johnson, Pierce és Garnett játéka eddig nélkülözi azt a fajta agresszivitást, ami büntetők kiharcolásához szükséges. Sokszor megelégszenek tempókkal, ahelyett, hogy megpróbálnának a gyűrűhöz közelebb jutni, - vagy egyszerűen ennyit enged nekik a védelem. Négyen összesen 9 alkalommal állhattak a vonalra, ebből 5 kísérlet Pierce nevéhez fűződik - Kevin Garnett még nem dobott egyetlen szabaddobást sem. Johnson és Teletovic 47 illetve 57%-os triplamutatója nem igazán tartható egy párharcon belül, előbb-utóbb kelleni fognak az egypontosok.

Alapszakasz-taktika a playoff 2. körében?!

A San Antonio Spurs zsinórban negyedik meccsét nyeri meg úgy, hogy ellenállhatatlanul játszik az első félidőben. A Dallas elleni hetedik meccset, illetve a Trail Blazers elleni három összecsapást is parádésan kezdték Gregg Popovich fiai, Tony Parker sebességét egyszerűen senki nem volt képes lekövetni. Furcsa ezt kimondani, de gyakorlatilag a legegyszerűbb alapszakasz-taktikával nyomul a Spurs, a Buckshoz hasonló lottery-alakulatok ellen csinálják ezt a nagycsapatok: megpörgetik az összecsapás elejét, utána pedig szépen menedzselik az előnyt. Egyszer-egyszer, fáradt csapatok ellen persze beválhat ez a játék, de hosszabb távon nem nagyon láttunk még ilyet rájátszásban – különösen úgy, hogy a Spurs pihenhetett jóval kevesebbet a párharc előtt. Persze ehhez kell egy olyan különleges playoff-csapat is, mint a Portland – nagyon erős kezdőötössel és végtelenül gyenge kispaddal.

Tim Duncan: a legenda számokban

Ma hajnalban Karl Malone-t előzte meg a Spurs történetének legjobb játékosa, így már ő a rájátszások történetének 5. legponterősebb kosarasa 4776 egységével. Előtte a 4. helyen Shaquille O’Neal áll 5250 ponttal, őt már csak egy következő nagy playoff-futás esetén tudná megszorongatni, az 1-3. helyen pedig Michael Jordan, Kareem Abdul-Jabbar és Kobe Bryant már nem utolérhető számára. Persze így is páratlan pályafutás az övé, hiszen a blokk-listán valószínűleg soha meg nem dönthető rekorddal áll az élen (534 szerelés, a 2. Abdul-Jabbar 476-tal, a következő aktív játékos Pau Gasol 196 blokkal…), míg a lepattanó-rangsorban 3. a két utolérhetetlen klasszis, Bill Russell és Wilt Chamberlain mögött 2605-tel – itt a második legjobb aktív Kevin Garnett, 1512 lecsorgó labdával. Egyébként Tony Parker is szép feladat előtt áll, 100 ponton belül van Wilt Chamberlainhez képest (15., 3607) – ha semmi rendkívüli nem történik, még idén meg is előzi a legendás centert.

Egységben az erő

A Spurs - Blazers párharc eddig fájóan egyoldalú, tökéletesen kijön a keretek közötti különbség. A Sarkantyúsoknál 8 játékos átlagol legalább 8 pontot a sorozatban, míg a Blazersnél ez a szám 5 - a kezdőötös. Mo Williams kiesésével alig maradt ezen a szinten bevethető embere Stotts edzőnek - így valószínűleg hamarosan véget ér remek szezonjuk.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus