Playoff-percek: mi lesz veled, Houston?

Gonosz játékot játszik az élet Dwight Howarddal. Mi lesz veled, houstoni védekezés? Életet találtak a Trail Blazers kispadján. A Heatnek egyelőre nagyon kényelmes playoffja van a két szoros Bobcats-meccs ellenére is. Big Al Charlotte hőse. Mikor kezdi el Dirk Nowitzki az idei rájátszást?

 

Gonosz játékot játszik az élet Dwight Howarddal

A 2013-as playoffban a Los Angeles Lakers az Achillesét elszakító Kobe Bryant nélkül simán kiesett az első körben, Dwight Howard pedig a nyáron távozott a csapattól, többek között azért, mert bajnokesélyes csapatban akart szerepelni. A Howard vezette Orlando Magic 2009-ben még nagydöntőt játszott, azóta viszont a centert mintha elhagyta volna a szerencse. A Magic fokozatosan gyengült, a Lakersnél dugába dőltek a nagy tervek – és egyelőre úgy tűnik, hogy első houstoni évében is az első kör lesz a végállomás.

Valakit fel kell áldozni majd Houstonban?

A Trail Blazers egy jó kis feltörekvő alakulat, fiatalokkal, rutinos, de még nem öreg húzóemberekkel – azonban azt látni kell, hogy felettük még van egy szint. Ha a Houston a csúcs alatti szintet sem tudja megugrani, akkor komolyan el kell gondolkodni azon, hogy átalakítsák a csapatot. A legnagyobb probléma a periméter-védekezés konkrét hiánya – hiába Patrick Beverley, ha James Harden védekezésben elsősorban pihen, Chandler Parsons pedig átlag alatti védő. Az alapszakaszban Harden és Parsons a hiányosságaikat a támadóoldalon pótolták, a playoffban viszont az előre-játék nem elég, pláne, hogy a Blazers elleni második meccsen támadásban is gyengélkedtek. Örök igazság, és ezt Kevin McHale-nél kevesen tudják pontosabban: a támadás nyerhet meccseket, de bajnokságot csak a védekezés. Vagy a két úriembert kell valahogy beépíteni a gárda védekezésébe, vagy személyi változásokra van szükség – ez pedig csak Parsons cseréje lehet. 

A Trail Blazers nem csak a kezdőkből áll

Tavaly a Portland nagy hiányossága volt, hogy konkrétan nem volt használható kispadjuk, és normális centerük – ezt a nyáron igyekeztek pótolni. Robin Lopez Aldridge párjaként fényesen bevált, viszont a jobb nevekből álló cseresor bizony nem kápráztatta el a szakértőket – igaz, ebbe belejátszott Joel Freeland sérülése is. A Rockets elleni első csörtén szintén nem villogtak, a másodikon viszont igen. Mo Williams 13 pontot szórt be, Dorell Wright pedig nagyon sokoldalúan segítette csapatát: 15 pontot dobott, kiosztott 3 blokkot, szedett 4 pattanót, emellett 2-2 gólpassz és labdalopás került fel a statlapjára - az alig hét percet kapó erőcsatár, Thomas Robinson mindezt 2 méretes blokkal egészítette ki. 

Két meccs után elfogynak a magasztaló jelzők?
 
Michael Jordan és Tracy McGrady után a Portland magasembere, Aldridge a harmadik játékos, aki elérte a 89 szerzett pontot a rájátszás nyitó körének első két mérkőzésén. LMA 11 középtávoli kísérletéből 10-et gyűrűbe juttatott, ezzel szemben a Houston mindössze 2/6-os mutatót hozott a mid-range dobások terén. Ha így folytatja Aldridge, akkor még az is kérdéses, hogy tud-e egyáltalán mérkőzést nyerni a Rockets a párharcban. Egyébként Hardenékkel először fordult elő november eleje óta, hogy két egymást követő hazai mérkőzésüket elvesztették. Ha már november - a Blazers olyan tudatosan és koncentráltan játszott az elmúlt két meccsen, mint a szezon elején, amikor egy ideig még a ligát is vezették. 

A sztárok éles kontrasztja

A Portlandnél LaMarcus Aldridge az elvárások felett teljesít: 44.5 pontot átlagol 59%-os mezőnymutatóval, elképesztően nehéz dobásokkal, ráadásul kapkodja a pattanókat is - ám a túloldalon James Harden szereplése eddig csalódás. A pontok ugyan megvannak (22.5), ám a mezőnyszázaléka nagyon gyatra, mindössze 29.8% (triplából 26.3%). Mezőnyembertől a 40 százalékos mezőnymutató is fejcsóválós...

Altat a Heat?

Egyelőre nagyon úgy tűnik, hogy a "tuti” elegendő ahhoz a bajnoknak, hogy gond nélkül megoldja az első kört, mintha Erik Spoelstra tudatosan arra törekedne, hogy előtérbe helyezze a három sztárja játékát, amit már egyébként is betéve tud minden ellenfél – eközben a kiegészítők formájáról szinte semmit nem tudunk. Mindez azért is hasznos lehet, mert egyrészt ezek a játékosok jó része már nem mai gyerek, másrészt Spoelstráéknak eddig nem kellett "ellőniük” a kiegészítőkre szabott figurákat, azaz a későbbiekben nagyobb variációs lehetőség állhat majd a Heat rendelkezésére, amikor tényleg szükség lesz a kiegészítő emberek (például Ray Allen) nagy pillanataira. 

Mire képes Big Al?

A Charlotte centere az első meccsen is már csak bicegett az első negyed végétől, de dupla-duplázni tudott, azóta viszont csak járógipszben láthattuk. A második találkozóra ennek ellenére beöltözött, sőt, negyven percet töltött a pályán (egy rövid időre bement az öltözőbe) és újra dupla-duplát szállított. Ezúttal a hatékonysága visszaesett (9/23 mezőnyből), na de konkrétan csak bicegni tudott, futni és ugrani egyáltalán nem. Horgokból, egykezes dobásokból szerezte a kosarait gyakorlatilag a földről, de mégis faktor tudott lenni. Talán a playoff eddigi legdöbbenetesebb jelensége ő – ilyen sérüléssel ennyit és így játszani: emberfeletti.

A Dallas kérdése Nowitzki

A német erőcsatár ma 19 dobást vállalt, de csak 16 pontot szerzett ezekből, a Spurs védekezése továbbra is tökéletes volt rajta. Ennek ellenére nyertek a vendégek és elvették a pályaelőnyt a vezérük jó játéka nélkül is, a hátvédek és Marion megoldották. Sok kérdést vet ez fel a továbbiakra, de elég valószínűtlen, hogy egy ekkora klasszist ennyire ki lehet venni a játékból egy teljes sorozatra –ha meg mégis, akkor mégsem extra, hanem (a Spurs szempontjából) járulékos veszteség Harris és a többiek remeklése? Szombaton már Dallasban csapnak össze a felek, ahol a San Antonio a pályahátrányt igyekszik visszaszerezni, de Popovichnak el kell gondolkodnia ezen a taktikán, ugyanis bőven száz pont felett kaptak úgy, hogy Dirköt jól lefogták.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus