Playoff-percek: Minden hiányzott ebből a GSW-ből

Nem volt átütőerő a Warriorsban - becsődölt Barnes, adós maradt Curry és Thompson is - Irving MVP-szintet hozott - LeBron megcsinálta - James történelmi sorozata.

Nem volt meg a Golden State átütőereje

Az előző két mérkőzés felelőtlen, erőtlen, gyenge játéka után igyekezett tudatos, sok mozgásból álló kosárlabdát hozni a Warriors, de ez csak az első negyedben, maximum az első félidőben sikerült. Akkor is elsősorban Draymond Green extra kinti dobóformája hozta meg a sikert, de ahogy ez eltűnt, úgy került egyre inkább fölénybe a Cavs - igaz, ahogy az első félidőben a GSW javára, úgy a másodikban a Cleveland javára sem jelentkezett ez a fölény pontokban. A hajrában azonban minden erő és ötlet eltűnt a hazai gárdából, csak a szenvedés és az erőlködés ment, ebből lettek hosszú pont nélküli percek és az, hogy végül elveszítették a bajnoki címet. Ahogy közeledett a mindent eldöntő pillanat, úgy tűnt el egyre inkább az önbizalom Curry-ékből, ezt pedig LeBron James óriási blokkja, majd Kyrie Irving triplája végleg eltüntette.

LeBron megcsinálta

James döntőjéről írtunk már a hetedik mérkőzés összefoglalójában, és fogunk is még beszélni róla, de természetesen itt is meg kell említenünk kolosszális teljesítményét. Szüksége volt Irvingre és szüksége volt a csapatra, de végül megtette, amit vállalt: bajnoki címet nyert Clevelandnek és Ohiónak, az pedig, hogy ez mennyit jelent neki, a végső dudaszó utáni reakciója mindennél jobban leírja. Ezzel azt is átlépte, hogy csak Pat Riley tudott belőle bajnokot csinálni, a clevelandi átok mellett saját maga átkát is megtörte - ez a teljesítmény ráadásul maximálisan történelmi volt, az 1-3-ról való fordítás, a 73-9-es Warriors legyőzése és saját statisztikái miatt is. Ugyan Michael Jordan magasságába valószínűleg már nem érhet fel, saját történelmét gőzerővel írja...

James az All-Time listákon

LeBron a ma hajnali Finals MVP-címével Kareem Abdul-Jabbar után a második játékos lett a liga történetében, aki több csapatban is elnyerte ezt a díjat. 1969-ben Jerry Westnek, 1988-ban pedig James Worthynek sikerült rajta kívül tripla-duplát hoznia a finálé mindent eldöntő, hetedik meccsén - előbbi kikapott, utóbbi Jameshez hasonlóan nyert. Michael Jordan volt egyébként hatszor a döntő legértékesebb játékosa, mögötte már Tim Duncannel, Magic Johnsonnal és Shaquille O'Neallel holtversenyben áll LeBron. Egy valamiben történelmet is írt egyénileg James: ő az első játékos, aki a rájátszás során bármelyik kör bármelyik sorozatában a legtöbb pontot (208), a legtöbb gólpasszt (62), a legtöbb lepattanót (79), a legtöbb szerzett labdát (18) és a legtöbb blokkot (16) jegyezte mindkét csapat összes játékosát figyelembe véve.

Irving nagyot nőtt a legtöbbek szemében

Kyrie Irving ebben a döntőben és ezen a hetedik meccsen is bizonyította, hogy lehet rá számítani, hogy használható a legkiélezettebb pillanatokban is, és azt sem szabad elfelejteni, hogy folyamatosan remek teljesítményt nyújtott védekezésben is. A döntőben végül 27 pontot átlagolt 4-4 lepattanó és gólpassz, illetve két labdaszerzés mellett, 40% feletti triplázással, egészen brutális kosarakkal és a bajnoki címet jelentő dobással - bármikor máskor MVP-címet nyert volna, csak egy ilyen LeBron James mellett nem sikerülhetett ez...

Thompson bizonyított

Tristan Thompsont rengetegen találták meg zsíros szerződése miatt, és azt is hozzátették, hogy csak azért kapta ezt, mert LeBron James haverja. Azóta azért árnyaltabb lett a kép, ebben a rájátszásban kristálytisztán látszott, hogy pontosan az ilyen centert érdemes megfizetni, TT pedig a döntőben bizonyított: 10 pontot és 10 lepattanót átlagolt, 60% felett dobott mezőnyből, az adódó lehetőségeit bőven kihasználta, és az utolsó két, kulcsfontosságú találkozón a büntetőire sem lehetett panasz. Ennél is jobban mutatja azonban értékét, hogy Steph Curry és Klay Thompson is sokkal gyengébben dobtak, ha ő a pályán volt, ez pedig nagyon kellett a sikerhez. Összességében nézve csendesen, de az egyik leghasznosabb kosaras volt a bajnoknál.

Mi lesz Love-val?

Továbbra is érdekes a vajkezű erőcsatár helyzete, az alapszakaszban úgy tűnt, hogy beilleszkedett, de komolyabb meccseken továbbra is előjöttek a gyengeségei. A rájátszásban aztán egészen extrát játszott Keleten (a Toronto elleni sorozatot leszámítva), majd a nagydöntőben gyakorlatilag jobb volt a csapat nélküle, szinte semmi nem sikerült neki. A hetedik meccsen aztán fordult a kocka, kilenc pontja mellett leszedett 14 lepattanót, kiosztott három gólpasszt, és védekezésben is kitett magáért, az ő +19-es +/- mutatója volt csapata legjobbja. Hogy ezek után mi lesz az ő sorsa...

Tyronn Lue bajnoki címmel köszönt be

A legtöbben nem hogy megkérdőjelezték, egyenes borzalmas döntésnek, LeBron James kiszolgálásának tartották Lue vezetőedzői kinevezését és David Blatt kirúgását, sokáig pedig semmi nem igazolta az ellenkezőjét. Tulajdonképpen a nagydöntő első feléig nevetség tárgya volt az, hogy arról beszélt, gyorsabban kell játszaniuk, de egyébként minden rendben van, végül azonban neki lett igaza: a Cavs akkor tudott nyerni, amikor tudott rohanni, olyan nyomás alatt tartották leindításokból a GSW-t, mint korábban az OKC. A hetedik meccsen is 18-7-re győztek Jamesék a fastbreak-pontok tekintetében, ami döntőnek bizonyult.

Steph Curry adós maradt

A kétszeres alapszakasz-MVP 40%-kal dobott mezőnyből a nagydöntő folyamán, és bár az első két találkozón még átlagos teljesítmény sem kellett tőle a sikerhez, amikor szorult a hurok, nem igazán tudott váltani. A 38 pontos negyedik meccs után az ötödiken és a hatodikon sem játszott rosszul, de nem tudott dominálni, nem tudta kézbe venni az irányítást, most, a hetediken, a mindent eldöntő összecsapáson pedig kifejezetten gyengén teljesített. Azt már sosem tudjuk meg, hogy mennyire volt egészséges ebben a rájátszásban és főleg ebben a döntőben, de az biztos, hogy nagyon messze elmaradt attól, amit az alapszakaszban láttunk és amit vártunk tőle. 

Sem Ezeli, sem Barnes nem dobott az értékén

A kiscsatár egészen borzalmas nagydöntőt produkált, az ő pocsék napjai nagyon sokba kerültek a Warriorsnak, a második és az ötödik meccsen öt-öt, a hatodikon pontosan nulla, most a hetediken pedig tíz pontot szerzett - eközben volt 2/7-es, 2/14-es, 0/8-as és 3/10-es mezőnymutatója is. Sem ő, sem pedig a szintén szerződésért hajtó Festus Ezeli nem jött ki jól ebből a döntőből a bajnoki gyűrű elvesztését leszámítva sem, a center Bogut kiesése óta megkapta a perceket, de alig-alig tudott hasznos dolgot csinálni a pályán.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus