Playoff-percek: most már valamit lépnie kell Spoelstrának

Kísért a múlt Chris Paullal kapcsolatban? - folytassa, Plumlee! - káros lehet ez a tűz az OKC-nél - mit tud váltani a Heat?

Most már valamit lépnie kell Spoelstrának

A Heat trénere gyakorlatilag végignézte, hogy a harmadik meccs után a negyediken is leradírozza csapata támadójátékát a Hornets védekezése - érdemi változás nem történt, így most is borzalmasan kevés pontot tudott szerezni a Miami. Erre hazai pályán most már lépnie kell valamit, igaz, sok opciója nincs: McRoberts bedobása jelenthetne náluk is egy magasabb szerkezetet, vagy esetleg még jobban szét lehetne húzni a pályán Greennel (akit be is küldött már) - a baj az, hogy egyáltalán nincs stabil tripladobója a csapatnak. A small-ball enélkül nem megoldás, így kérdés, hogy hazai környezetben mit módosít majd a Heat vezetőedzője.

Folytassa, Plumlee!
 
Mason Plumlee a harmadik után a negyedik meccsen sem jelentett sok veszélyt a gyűrűre, összesen egy dobása ment be – viszont így is dupla-duplázott, 14 pattanóig és 10 (!) gólpasszig jutott. Egyszerűen DeAndre Jordan (apropó, DAJ két büntetőből is homályt dobott…) és Blake Griffin számára is borzasztó matchup, az ő lefogása kulcskérdés lehet a párharc hátralévő részében. Griffin lábsérülése talán egy kicsit jókor is jött ilyen szempontból, mert a Clippers valószínűleg át fog állni a small-ballra, egy mozgékonyabb ellenfél ellen lehetnek gondjai. A fiatal magasember és a hihetetlen számokat hozó Al Farouq Aminu mellett érdemes megemlíteni Allen Crabbe-t is, aki szintén begyújtotta a rakétákat, a padról beszállva hibátlan dobásokkal jutott 12 pontig – ehhez vegyük hozzá, hogy a Lillard-McCollum páros is megszabadulhat a béklyóktól Paul kiválásával, és máris ott vagyunk, hogy Doc Riversnek egyszerre legalább öt problémát kellene megoldania. Szép edzői feladat…

Kísért a múlt?
 
Amikor 2011 decemberében Chris Paul megérkezett a városba (bár nem abba a csapatba, ahová eredetileg cserélték…), úgy tűnt, hogy a Clippers megfogta az Isten lábát. Addig Clippers néven összesen négyszer jutottak be a rájátszásba 1978 óta, az idei viszont már zsinórban az ötödik playoff-részvételük, CP3 összes itt töltött évében gond nélkül jutottak be. Azonban a liga elmúlt 10 évének legjobb irányítója, Paul itt sem tudta átlépni a saját árnyékát és végre bejutni legalább egy főcsoportdöntőbe, sem a Clippers nem tudta ezt megugrani – és nagyon úgy tűnik, hogy idén sem fog sikerülni.
 
2012-ben 3-1-ről majdnem kiestek az első körben, végül hét meccsen gyűrték le a Grizzliest, a második körben ez vissza is ütött, a San Antonio kisöpörte őket. 2013-ban a nyitókörben hiába vezettek 2-0-ra, a Grizzlies fordított és továbbment. 2014-ben az első kör alatt robbant az emlékezetes Donald Sterling-videóbotrány, a LAC nem is ment tovább a második körből a Thunder ellen. Végül az előző évadban hiába verték ki 7 meccsen a sérülésektől sújtott címvédő San Antoniót, a 2. körben 3-1-ről buktak el hét meccsen a Houston Rockets ellen.
 
A Portland ritka csodára készülhet
 
A 2-0-s vezetés egy playoff-csatában gyakorlatilag egyenlő a továbbjutással. Az előző 54 ilyen párharc-állásból mindössze egyszer nem jutott tovább a vezető csapat: ahogy fentebb írtuk, 2013-ban éppen a Clippers…
 
A Chris Paul-csere előre nem látott következménye
 
Már említettük, hogy a Clippers klasszis irányítója 2011 decemberében érkezett a csapathoz, az viszont felettébb érdekes, hogy ki ment érte New Orleansba. Eric Gordon mellett egy elsőkörös draftjog (amivel éppen mostani csapattársát, Austin Riverst húzták ki), illetve Chris Kaman és Al-Farouq Aminu – Kaman nem sok vizet zavar már a Portlandnél, Aminu viszont éppen megnyerte a Trail Blazersnek a 4. meccset…

Káros lehet ez a tűz az OKC-játékosokban

Kissé érthetetlenül felspannolt állapotban játszották le a Dallas elleni párharcot Westbrookék, hiszen a Mavs játékstílusa és játékereje sem feltétlenül indokolta azokat a dolgokat, amik megtörténtek - Morrow nem adja oda a labdát, Durant az utolsó pillanatban üt be flagrant 2-t, "idiótázás", stb. Persze a Dallas sem ment a szomszédba hasonló dolgokért, illetve a két együttes az alapszakaszban is parázs harcot vívott, úgy fest, hogy kicsit túlpörgött a Thunder - a Spurs ellen viszont ennél sokkal megfontoltabb, tudatosabb játékra lesz szükségük, főleg védekezésben.

A Dallasnál nem lehetnek elégedetlenek

A szezon elején, a DeAndre-eset után nem sokan gondolták, hogy a Mavs playoffba fog jutni, de Rick Carlisle összerakta a védekezést Pachuliával is, majd a sok sérülés ellenére pont a kulcsidőszakban működött remekül a játék. Parsons, Deron Williams (és a többiek...) sérüléseivel együtt reális esélyük nem volt az OKC ellen, de egy meccset így is tudtak nyerni és az utolsón is szoros csatára késztették Durantéket - nagyjából ez volt a maximum, amit ebből a szezonból kihozhattak a texasi csapatnál.

 

 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus