Playoff-percek: na de hová tűnt Derrick Rose?

Rose-t oda-vissza "körbeautózta" MCW - a portlandi periméter felszabadult - D-Will ennyivel tartozott - elbírja a nyomást a Hawks?

 

Ennyit tesz Conley hiánya

A Memphis periméter-védekezésén nagyon meglátszott az irányító távolléte, elsősorban Damian Lillard szabadult fel a gyilkos őrizet alól. Az első három találkozón húsz percet fogta őt Conley, ezalatt 6/19-et (31,6%) dobott mezőnyből, közte 1/9 triplával – most viszont Calathesszel került szembe, szűk hat perc alatt 5/8 (62,5%) dobást süllyesztett el. Lillard egyébként különösen a betörésekből élt, tíz alkalommal támadta meg a gyűrűt, amiből csapata 15 pontot profitált – ennél csak hátvédpárja, McCollum volt hatékonyabb, aki kilenc betörésből szállított 14 egységet a Blazers számára.

Csak Aldridge-et tudta megfogni a Grizzlies

Akármennyire is gyengélkedett a periméteren a Memphis, a palánk alatt továbbra is jó munkát végeztek Gasolék. LaMarcus Aldridge továbbra is iszonyatos hatékonysággal dolgozott, összesen 6/22-t szenvedett össze mezőnyből, ebből 3/11 egy-egyben Zach Randolph ellen született – a Portland klasszis erőcsatárának finoman szólva sem ízlik a Grizzlies védekezése. Ezek tükrében kissé túlerőltette ezt a meccset, hiszen a Lillard-McCollum páros remekelt: a korábban már taglalt dolgokon felül érdemes megemlíteni, hogy Lillard 40 zárást kapott, amiből csapata 1,34 pontot átlagolt – összehasonlításképpen Udrih 24 zárást kapott, de ebből alig-alig tudott csak betörni, és a Memphisnek be kellett érnie 0,65 ponttal ezekből a helyzetekből.

Meglepetésre készül a Bucks

0-3-nál már prognosztizálni lehetett a söprést a Bulls-Bucks párharcban, pedig a harmadik mérkőzést csak hosszabbítás után bukta el a Milwaukee. Védekezésben javult a pályahátrányból érkező együttes, ugyanis szerzett labdáik számát átlagban közel 3 egységgel növelték az alapszakaszhoz képest, blokkból pedig 2,3-del többet osztanak ki. A Bucks az április 1-i találkozójuk alkalmával - ahogy ma éjjel is - 20% alatt tartotta távolról a Bulls hatékonyságát, ez a tény, illetve az újbóli megvalósítás kulcsfontosságú lehet a hátralévő egy/kettő mérkőzésen is. Mai győzelmével megteremtette magának a lehetőséget a Milwaukee, hogy saját csarnokában harcolja ki a mindent eldöntő hetedik mérkőzést. Ha a védő oldalon olyan nyomás alá tudják helyezni Kiddék a Bulls-t, mint ma éjjel, akkor joggal bizakodhatnak.

Mi történt Rose-zal?

A párharc első három mérkőzésen – különösen az első és harmadik találkozón - mutatott teljesítménye alapján sokan beszéltek arról, hogy Rose fénykorát fogja idézni az idei rájátszásban. Ehhez képest a negyedik összecsapáson 8 eladott labdáját azzal spékelte meg, hogy róla dobta a Bucks-győzelmet jelentő dupláját Bayless. Ez a momentum döntő befolyással bírt a ma éjjeli mérkőzésére, ugyanis Rose hihetetlenül gyengén játszott: támadásbeli produkciójára nehéz szavakat találni, 5/20-as mezőnymutatójánál csak a 0/7-es triplázása sajnálatosabb, s ezen felül 6 eladott labda, 6 kapott blokk került a statisztikájába, 2 gólpassz társaságában. Ehhez jöttek még hozzá a védő oldalon tapasztalt negatívumok – nevezetesen, hogy Carter-Williams azt csinált vele szemben, amit csak akart, még azt követően is, hogy sérült jobb bokával tért vissza a játékba. Ha nem kapja össze magát a folytatásra Rose, akkor nagyon meleg pillanatokat élhet át a Bulls a hatodik, sőt, akár a hetedik mérkőzésen is.

Deron Williams ennyivel tartozott Brooklynnak

Sztárként, olimpiai bajnokként érkezett New Jersey-be 2011-ben D-Will, de az elmúlt 4 évben nem tudott annyit hozzátenni a Nets rájátszás-meccseihez, amennyi elvárható lett volna – és bizony az idei playoffban sem villogott. A Hawks elleni, kritikus negyedik összecsapáson azonban extra teljesítményt nyújtott, egyszerűen nem tudták lefogni a Hawks hátvédjei: 25 mezőnykísérletéből 13 betalált. Akár üres helyzetből (7/13), akár védővel (6/12), leütés nélkül (5/8) vagy ötnél több leütésből (6/11), minden módon folyamatos veszélyt jelentett az ellenfél gyűrűjére. Védőoldalon nem villogott, de ma nem is ez volt a lényeg: a dupla-duplázó Brook Lopezzel párban megadta azt a tartást, amire építhetett a csapat, és ami szükséges egy PO-sikerhez.

A Hawks és Atlanta nehéz tesztje

Hozzá kell szoknia az esélyesség terhéhez az atlantai játékosoknak, hiszen a csapat tele van olyan kosarasokkal, akik játszottak már a playoffban, de igazán nagy sikereket még nem értek el ott – jobbára olyan csapatok tagjai voltak, akik nem is voltak egy párharc esélyesei. Most a másik oldalt nem nyomja annyira a tét, viszont tele vannak veteránokkal, ráadásul a lélektani előny is náluk van. A Hawks az előző meccsen 83, most 104 pontot dobott a rendes játékidőben, mégsem tudtak nyerni, pedig ma hajnalban még vezettek is a 4. negyed elején – mindez azt is jelenti, hogy ők alkalmazkodnak az ellenfél játékához, és nem fordítva. A közelgő 5. meccsen viszont el kell érniük, hogy az ő akaratuk érvényesüljön – ha ez nem történik meg, akkor megcsaphatja őket a kiesés szele, és kérdés, hogy ezt a rutintalanabb Atlanta hogyan fogja kezelni. A Hawks hazai drukkerei nem a vérmesebbek közül valók, őket is fel kellene valahogy pörgetni, mert most igazán kell a segítség…

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus