Playoff-percek: ritmust vesztett a Houston

Hatból háromszor esett az meg a Houstonnal, ami előtte 82-ből csak ötször - Simmons remekül ugrott be - Aldridge és a festék - lenullázott Harden, lenullázott Rockets. 

Lenullázott Harden, lenullázott Rockets

Több negatív csúcsot is beállított, vagy megdöntött a hatodik meccsen a Houston, az egyik ilyen például a 75 dobott pont - hogy mennyire alulmúlták önmagukat, azt jól jelzi, hogy idén minden meccsükön legalább 92 egységig jutottak ezt megelőzően és az a 92 is a Spurs elleni párharcban született. James Harden tizenegy mezőnykísérlete is negatív rekord számára a playoffban nem csak idén, hanem mióta Houstonba igazolt, de érdemes megemlíteni a gárda 24,3%-os kétpontos mutatóját - ez az egész szezon minden csapatát tekintve negatív csúcs. Hardenre visszatérve még néhány adat erejéig: nem csak a mezőnykísérlete, de a szerzett kosarai száma (2) is negatív rekord, ráadásul összesen két duplával próbálkozott, amelyek mindegyikét elrontotta, ezen felül 2/9 hármassal zárt. Passzivitását az is jól mutatja, hogy tizenegy alkalommal próbálkozott betöréssel (de ezeket sem fejezte be jól), míg az alapszakaszban szűk húsz volt az átlaga, amely akkor a liga legjobbjának számított. 

Két meccs jutott a Houstonnak

A párharc felvezetőjében és a mérkőzések között is többször írtunk arról, hogy a döntő faktor a tempó kontrollálása - nos, így a széria végén kijelenthető, hogy ebben múlta felül ellenfelét Gregg Popovich alakulata. Összesen két olyan összecsapás volt, ahol rá tudta erőltetni akaratát, lendületét ellenfelére a Houston, az elsőn és a negyediken, ezt a kettőt be is húzta a gárda 126, ill. 125 dobott ponttal, 22, illetve 19 elsüllyesztett hármassal. A többi négy összecsapásból azonban csak egyetlen egyszer, a legutóbbi hosszabbításos csatában sikerült átlépniük Hardenéknek a száz dobott pontot, holott az alapszakaszban 82-ből összesen öt (!) olyan meccs volt, amikor ez nem sikerült nekik - ezen felül sikerült 96-ot, 92-t és végül 75-öt termelniük a Spurs védekezése ellen. Ezen a négy találkozón egyszerűen nem működött a játék, nem voltak meg a szokásos dobóhelyzetek, hiányzott a megszokott könnyedség, a stabil kinti dobás - a San Antonio elvette a Rockets játékának lényegét.

Itt érdemes megemlékezni James Harden teljesítményéről is, aki hatból négyszer is remekelt kisebb-nagyobb hibákkal, kétszer viszont egészen pocsék volt - amikor neki nem ment, akkor esélye sem volt csapatának, de amikor ment, azt sem tudták maximálisan kihasználni. Hozzá kell tenni, hogy az ötödik találkozó végjátéka gyakorlatilag rajta ment el, miután elcipelte a cél közelébe a Houstont (emlékeztet ez Westbrook elsőkörös teljesítményére...), illetve azt is, hogy ezúttal kevesebb, mint fele annyi büntetőt harcolt ki átlagosan, mint a Thunder elleni szériában. 

Mellette gyakorlatilag minden dobó 40% körül, vagy afelett átlagolt kintről, de egyikük sem volt stabil, megbízható fegyver, nem volt meg a támadójáték ritmusa, a Spurs pedig egyre inkább benyomta őket a palánk alá a túloldalon - D'Antoni nem tudott (nem is nagyon volt esélye) váltani, így az alapszakasz harmadik helyezettje nem jutott be a nyugati döntőbe. 

Simmons jól ugrott be

A hátvéd már korábban is nagyon hasznosnak bizonyult, az atletikusságát, a lendületét és az önbizalmát elöl-hátul remekül ki tudta használni a Spurs, de főleg az ötödik-hatodik meccsen került előtérbe. Simmons Kawhi Leonard szerepét vette át (legalábbis részben) és James Hardenen védekezett, a két találkozó során pedig összesen egy mezőnykosarat engedélyezett a Rockets legjobbjának, aki ráadásul hat labdát is eladott, amikor ő fogta. Ezt fejelte meg még a hatodik meccsen egy 18 pontos playoff-karriercsúccsal (8/12 mezőnyből), valamint négy gólpasszal, támadásban is hozzátette, amit hozzá kellett - az ő képességeire pedig a Warriors ellen is óriási szüksége lesz csapatának.

Aldridge és a festék

Az alapszakasz nagy részében és a playoff eddigi mérkőzésein is maximum csak időszakosan működött jól a Spursnél az Aldridre-Gasol magasember-páros, de ebben a párharcban a győztes mérkőzéseken ez volt az egyik döntő faktor, az ő lepattanózásuk és benti játékuk nagyon fontos volt a csapat számára. A hatodik találkozón minden korábbinál dominánsabb volt a két magas, Aldridge nem középtávolikat dobált, hanem tolta be az emberét a gyűrű alá és onnan dolgozott, vele pedig semmit nem tudott kezdeni a Rockets - karrierje során hatodszor hozott 30 pontos, 10 pattanós meccset a playoffban és ebből hármat egyékbént a Houston ellen jegyzett. LMA korábban elveszettnek tűnő önbizalma abszolút helyreállt és rá, valamint Gasolra építve 62-18-re (!) zúzta porrá a festékben ellenfelét a San Antonio, erről a területről 62%-kal tüzelt a gárda (24%-kal a Houston), a lepattanózást pedig 60-37-re húzták be a vendégek - elképesztő dominancia rajzolódott ki.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus