Playoff-percek: Rivers hatása és Durant tettei

Roy Hibbert felébredt, nem is volt gondja az Indianának a továbbjutással. Doc Rivers az egész kultúrát megváltoztatta a Clippersnél, ez jó hatással van DeAndre Jordanre is, a Memphisnek és Marc Gasolnak viszont ne, jött be az előre menekülés, Kevin Durant ugyanis nem gondolkodott.
 

Hibbert felébredt

Az első kör egyik legnagyobb slágere volt a mérhetetlenül szenvedő centert ekézni, a mindent eldöntő hetedik meccsre azonban ő is összekapta magát. A sorozatban (a maival együtt) 4 pontot és 3,2 lepattanót átlagoló Hibbert 13 ponttal (nyolc rögtön az első negyedben), 7 lepattanóval és 6 blokkal jelentkezett, ráadásul harminc percet töltött a parketten – az utóbbi találkozókon ennek felét szokta. A félelmetes 30%-os mezőnymutatója ezen az estén 60% volt, annyit beszéltünk róla mi is eddig, hogy most a pozitív oldalon is meg kell említenünk. A legjobbkor tért észhez és a számára kedvezőbb matchupnak tűnő Washington ellen sem adhatja ennél alább – összességében a Wizards jóval jobb csapat az Atlantánál.

Durant nem gondolkodott

A Thunder MVP-várományosát is sok kritika érte az első kör alatt, de ő is a legjobbkor hagyta ezt maga mögött. Ugyan már a hatodik meccsen is vezér volt, ma 12/18-as mezőnymutatóval (5/5 tripla) összerakott 33 pontjával válaszolt a kétkedőknek. Elmondása szerint eddig túl sokat agyalt a játékán, most egyszerűen csak kijött és csinálta, amit a legjobban tud és kicsit sem aggódott a média miatt. A Clippers ellen valószínűleg könnyebb dolga lesz, nincsenek olyan periméter védői Riversnek, mint pl Tony Allen – de ha továbbra sem gondolkodik, rakhatnak rá bárkit, szórni fogja a maihoz hasonló meccseket.

Gasol és a Memphis egy negyedet bírt

Randolph eltiltása és a Conley-Allen páros kisebb-nagyobb sérülései miatt elevet eltemették már a Grizzliest a meccs előtt, a spanyol center vezérletével mindenkit megleptek az első negyedben. 36 pontot szereztek 57%-kal, Gasol egymaga 13-at (6/8 mezőnyből). A folytatásban azonban kifulladtak és csak 40%-kal tüzeltek – Gasol pedig 1/12-es mezőnymutatót szenvedett össze. A sérülésektől sújtott brigád jött ki végül rosszabbul a sok hosszabbításból  annak ellenére, hogy többségükben ők nyerték ezeket.

No de ki az a Draymond Green?

A GSW fiatal mindenese ugyan már letette a névjegyét a ligában korábban, de amikor megszerezte a klub Andre Iguodalát is az ifjú Barnes elé/mellé, valamint Speights-t és O'Nealt a Lee, Bogut páros mögé, akkor azért látszott, hogy nem sok helye, ideje lesz ebben a rotációban a hasznos, sűrű, de nem túl ponterősnek megismert korábbi Michigan játékosnak. Ugyanakkor az idei rájátszásra kiderült, hogy Bogut nem segíthet sérülése miatt, Barnes puha és határozatlan ahhoz, hogy a padról is kiegyensúlyozottan hasznos és ponterős legyen, mára virradóra pedig az is nyilvánvalóvá vált, hogy JO nem lesz képes érdemi segítséget nyújtani. Noha megmenekülni nem tudott a Warriors, azért szembetűnő, hogy megint a 24 pontos, 8-ból 5 hármast beverő, 7 lepattanót, 3 gólpasszt és 2 blokkot összeszorgoskodó, valamint négyesben erőn felül védekező bedobó az, aki leginkább menteni tudja a Jackson-legénység becsületét Steph Curry mellett. Érdekes kérdés lesz a következő egy-két évben, hogy mennyire hagyja őt (és a tejesen elkótyavetyélni látszó Barnest) kibontakozni a Golden State vezetése a rövidtávú eredmények kicsit értelmetlennek látszó hajkurászása mellett.

Mi lesz veled Harrison Barnes?

Tavaly még 20-25 pontos meccsnyerő embernek is jó volt a playoffban az egykoron még 1/1-es draftoltnak is jósolt, majd újoncként remek dolgokat produkáló, de nem a kiegyensúlyozottságáról híres korábbi North Carolina-ász, ám mára egyértelműen látszik, hogy levette róla a kezét a GSW és teljes mértékben beáldozzák fejlődését a csapat rövidtávú maxon pörgetése érdekében. Az eredmény minden elképzeltet alulmúl, hiszen az Iguodalával elvben erősödő (de a Landry, Jack duó és a távozásuk által erősen megbomló kémia tovaszállásával) Golden State tavaly megélte - igaz underdogként - a második kört is, most viszont az első végén kiesett, Barnes pedig néhány felvillanás mellett "megkoronázta" idei szezonját egy 13 perc alatt egy mezőnykísérlettel elkövetett nulla pontos performansszal.

Doc Rivers hatása

A Clippers számára egyértelműen vízválasztó volt a tavalyi offseason és az idei évad, hiszen ebben a keretben Vinny Del Negróval egyértelműen nem volt több, ám a sokat látott és a mentális felkészítéshez nagyon értő Doc Rivers érkezett a gárdához, ráadásul JJ Redick megszerzésével és a kezdőként kibontakozni kívánó Bledsoe elcserélésével, valamint az idény közben összeszedett Turkoglu, Davis, Granger trió érkezésével a keretet is a lehető legegészségesebbé, legjobb szerkezetűvé tette a menedzsment. Az új szakember dolga egyértelműen az volt a csapat felrázása és az új lendület adása mellett, hogy kezdjen valamit az alakulat csapatvédekezésével, illetve Jordanből hozza ki, amit csak lehet. Nos, ez a mutatvány annyira jól sikerült, hogy DAJ-ből a liga egyik legjobb lepattanózója lett, ráadásul ő volt a mérleg nyelve a GSW elleni párharcban, szépen kihasználva Andrew Bogut távollétét, a Clippers pedig elszenvedett ugyan hét meccsen keresztül a hatodik kiemelttel, ám csapatvédekezése többnyire meg tudta fojtani Steph Curry-ék mesterien művelt small-ball tüzérségét és a kulcspillanatokban rendre a Los Angeles-iek erőltették rá akaratukat az ellenfélre, nem pedig fordítva.

DeAndre bosszúja

Az utóbbi években rossz büntetőzésétől hírhedt DeAndre Jordan megmutatta, miért is érdemes a negyedik negyedekben is a pályán hagyni: a LAC-GSW párharc hetedik meccsének utolsó perceiben kulcsfontosságú blokkot osztott ki Curry-nek, majd egy támadólepattanót zsákolt vissza a helyére.  Warriors elleni párharcban 12 pontja mellé 15 lepattanót és 4 blokkot átlagolt 75%-os mezőnyözéssel, domináns volt, remekül kihasználta tehát Andrew Bogut hiányát.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus