Playoff-percek: rossz bírók itt, rossz szabályok ott

Chris Paul elengedett szabálytalansága lehet a következő nagy bíróbaki, a Hawks-Pacersen pedig egy szabály kötötte meg a játékvezetők kezét - utóbbi párharcban lassan elkapcsolhatunk a 3. negyedek után. Kevin Durant elfelejtett tempót dobni, mi lehet a megoldás a Thundernek? Ki lép elő Indianában? Memphisi kötélidegek és a szlovén X-faktor.

Harmadszor is a harmadik

Az Indiana-Atlanta párharcban a harmadik negyedeknek kiemelt fontossága van: az első derbin 30-16-ra a Hawks nyerte a játékrészt, majd 8 ponttal a meccset is. A második találkozón a Pacers jött ki jobban a félidei szünetből, 31-13-ra húzták be a szakaszt, 16-tal a mérkőzést. Ezúttal ismét a Sólymok következtek, 28-20-as harmadik periódusuknak köszönhetően 98-85-os győzelmet arattak, és meglepetésre 2-1-re vezetik a párharcot.

Durant csak a gyűrű közeléből tudott hatékonyan dolgozni
 
Durant karrierje során ma hajnalban jegyezte a második legtöbb kihagyott távoli dobáskísérletet, amikor nem társult hozzájuk egyetlen értékesített hárompontos sem (0/8). Westbrookkal karöltve 19/63-as, 35,8%-os mezőnymutatót hoztak össze, ezzel szemben a Conley – Allen duó 16/29-et dobott mezőnyből, utóbbi a hatékony védekezés mellett újfent hasznosnak bizonyult a támadó oldalon is. Szembeötlő, hogy a kiváló tempódobó MVP várományos mindössze egyetlen középtávoli dobást süllyesztett el a Memphis gyűrűjében. Tegyük hozzá, hogy az a dobás indította el a Thunder negyedik negyedbeli felzárkózását. Kérdés azonban, hogy mire megy majd a folytatásban a hátrányban lévő OKC, ha legjobbjuktól szinte kizárólag a festékből érkezik majd pont.

 

 

És megint dühbe jövünk - Porondon a játékvezetők!

 Nem tudunk felhőtlenül örülni az eddig várakozásokon felüli izgalmakat hozó rájátszásnak, mivel túlzás nélkül állítható, hogy minden egyes játéknapon helyet követelnek a játékvezetők felé irányuló – jogos - kritikák. Steph Curry megnyerhette volna a mérkőzést, ám a rajta szorosan védekező Paul eltalálta Curry kezét a dobás közben, valamint úgy ugrott fel, hogy oda érkezett, ahova a Warriors hátvédje érkezett volna a dobás után. Eme helyzetre vonatkozó szabály részlete pontosan így szól: „…a levegőben lévő játékosnak joga van oda leérkezni, ahol felugrása pillanatában más játékos nem állt.”  Ha a kéz eltalálására nem is fújtak faultot a sípmesterek, utóbbi szabályt könnyedén alkalmazhatták volna. A játékvezetői téma már kezd unalmassá válni, ráadásul mérkőzés kimenetelét döntően befolyásoló hibát vétettek a zebrák. Mi lesz itt a folyatásban, ha már az első körben ilyen hajmeresztő hibák borzolják a kedélyeket?

A szabály az szabály

Persze nem minden esetben a bírókon múlik... A szabályokat alkalmazni kell, még akkor is, ha történetesen rossz, és befolyásolja az Atlanta-Indiana meccs kimenetelét. Történt ugyanis, hogy a hajrában, szűk három perccel a vége előtt Jeff Teague a támadóidő lejártakor dobott egy hármast a pályáról kiesve. A játékvezetők visszanézték az esetet arra figyelve, hogy lejárt-e a támadóidő… majd megegyeztek, hogy nem járt le. Csakhogy közben kiderült, hogy Teague jobb lábával kilépett, ilyenformán érvénytelen a dobás. De csak papíron, ugyanis egy dolgot nézhetnek vissza - nem volt mit tenni, érvényes volt a három pont. Ez a szabály az NFL-ben is hasonlóan működik, ott is komoly gondokat tud okozni és itt sem jó – ha mindenki látja, hogy kilépett, miért jó a kosár? Ráadásul most komoly jelentősége volt, a Pacers megtört és a hazaiak egy 14-6-os futással fejezték be a találkozót, amivel meg is nyerték azt.

Komoly a gond Indianában

A napokban kiderült, hogy Stephenson és Turner korábban összeverekedett az öltözőben, a találkozó előtt olyan pletykákat olvashattunk, hogy Vogel az állásával játszik, majd lélektelen és frusztrált játékkal kikaptak Atlantában. Roy Hibbert továbbra sem találja magát, 2/9-es mezőnymutatóval szenvedett össze négy pontot és két lepattanót és bár edzője elmondta, hogy annak ellenére bízik benne, hogy nem játszik jól – ez sem éppen jó jel a folytatásra nézve. A keleti éllovas a vártnál előbb, már az Atlantán fennakadt – persze még bőven javíthatnak, de jelenlegi állapotukat nézve ha nem egyenlítenek két nap múlva, szinte kizárt dolog, hogy folytassák a következő körben.

Mit találhat ki Scott Brooks?

A Thunder végigszenvedte a mai és a legutóbbi meccset, egy 17-0-s késői futással és egy négypontos Westbrook-dobással mentették hosszabbításra a találkozót. Az világos, hogy a játékuk nem működik, kérdés, hogy mit lehet ezen változtatni – gyakorlatilag évek óta ezt játsszák, ha működik, ha nem. A fojtogató védekezés mellett egymásután kétszer dobtak 40% alatt csapatszinten és a két klasszis is, de sem Reggie Jackson, sem Caron Butler nem volt képes aktívan hozzátenni a padról, Lamb pedig nem is játszott. Az ő helyüket és dobásaikat kell megtalálni és Sefoloshának meg kell fognia Conley-t - ha ezek nem valósulnak meg már a következő meccsre, csúfos véget érhet az OKC szezonja.

Memphisi nyugalom és Lionel Hollins gyorsan múló emléke

Mikor 18.1 másodperccel a rendes játékidő vége előtt 5 ponttal vezetsz, bedobják ellened minden idők leghihetetlenebb 3+1-ét, és az ellenfél hosszabbításra ment, nem könnyű feldolgozni az eseményeket. Ugyanez a helyzet akkor, ha a következő mérkőzésen +17-tel mész rá az utolsó 8 percre, de kapsz egy 0-17-es szakaszt, majd 33.1 másodperccel a vége előtt megint 4 pont az előnyöd, és megint egy 3+1-nek köszönhetően lesz OT a vége. Ha mindkét mérkőzés a rájátszásban van, a gyakorlatilag biztos MVP-t felvonultató csapat ellen, és mindkét összecsapást behúzod, tudhatod, nincs nagy probléma a fejekben. Ennek érdemeit kár lenne elvitatni az új vezetőedzőtől, David Joergertől, aki, úgy néz ki, nagyobb gondok nélkül vette át egykori mestere, Lionel Hollins helyét, a pad felélesztésével pedig még a hibák ellenére is minden eddiginél veszélyesebbé tette a "Grit and Grind"-et most is elit szinten űző Grizzliest. Beno Udrihra mondjuk tőle függetlenül sincsenek szavak. Előre nem kalkulálható 14, illetve 12 pontja, összesen 11/14-es mezőnymutatóval eddig az az X-faktor, ami a túloldalon nemhogy nincs, de még az alapot sem nagyon hozza senki, így készül egy igen komoly meglepetés - a Thunder első körös kiesése.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus