Reakciók Kobe év végi visszavonulásának bejelentésére

Kobe Bryant tegnap jelentette be visszavonulását - Shaq, Magic, Pau Gasol, Durant, Kupchak gondolatait és egyéb reakciókat olvashattok.

Mint azt tegnap hajnal óta tudjuk, Kobe Bryant a szezon végén visszavonul, ez pedig természetesen nem maradt reakció nélkül a ligában. Kobe meccs utáni nyilatkozatát, Dwight Howard, Byron Scott és Adam Silver gondolatait már tegnap reggel olvashattátok. Tegnap este Kevin Durant gondolatai kerültek előtérbe, aki a médiának megint beszólt, ezt utána Royce Youngnak (ESPN) kicsit tovább magyarázta.

Az Oklahoma City Thunder sztárja megérti, hogy kell írni Bryantről és a Lakersről, de nem érti, mit vártak az emberek, mikor az ESPN a 93. legjobb játékosnak rangsorolta, az aranysárga-lilákat pedig nyugat legvégére. Minden egyes alkalommal arról volt szó Durant szerint, hogy milyen pocsékul játszik, mintha mindenki örült volna, hogy így köszön el a játéktól Kobe, ezzel pedig szinte megölték. Nem beszéltek semmit a korábbi érdemeiről, mint az MLB-s Derek Jeter utolsó idényében, vagy ahogy majd Tim Duncannél fognak szerinte, és úgy érzi, túlságosan belementek az újságírók a részletekbe.

Hozzátette, ez a játék mentette meg az életét, nagyon sokat tanult belőle és változtatott rajta, így szerinte természetes, hogy nagyon érzékeny mindennel, ami ezzel kapcsolatos. Durant úgy érzi, nem bánhattak volna úgy Bryanttel, mintha D'Angelo Russell lenne, jobban kellene tisztelni, amit ennek a sportnak adott. Szerinte ha Kobe rosszul játszik, azonnal rámásznak az újságírók azért, amit korábban mondott vagy tett, és ami nem teszett nekik. Durant azzal zárta mondandóját, hogy mindig azt mondják róla, nem érti, hogyan működik a média, de szerinte ez fordítva is így van, az újságírók sem értik a játékosokat és azt, hogyan működik a játék.

Volt csapattársa, Shaquille O'Neal twitteren azt írta, hogy itt az ideje, hogy hátradőljön, megnyugodjon, és élvezze mindannak a gyümölcsét, amit eddig felépített. Azt is hozzátette, hogy "szeretlek, tesó" - ők nem voltak éppen puszipajtások a Lakersnél, de nemrég egy podcastben mindketten beismerték, butaságot csináltak fiatal korukban, mikor egymást fúrták a pályán és azon kívül is.

Pau Gasollal jóval harmonikusabb volt Kobe viszonya, a spanyol KC Johnsonnak (Chicago Tribune) mondta el gondolatait. Gasol elmondása szerint nagyon rendben volt Bryant búcsúlevele, jól megírt, stílusos volt, szépen összerakta ezt a Lakers ikonja. A rövid interjú során azt is elmondta, hogy egy valamit hamar megtanult: nem szabad Kobe-val összeveszni, mert annak jó vége nem lesz. Korábban egyébként ő is a közösségi médián keresztül búcsúzott volt csapattársától, instagramon az alábbi képet tette ki kettejük közös emlékeivel:

A GM, Mitch Kupchak Baxter Holmesnak (ESPN) annyit mondott, hogy végig az volt az érzése, hogy ez lesz Bryant utolsó szezonja, csak az lepte meg, hogy a bejelentést éppen most tette meg a játékos, más igazából nem. Kupchak tudja, hogy nem könnyítette meg a csapat Kobe dolgát az utolsó évre, és ezzel nem azt akarja mondani, hogy nem tehetségesek, de fiatalok még és semmit nem tettek le az asztalra. A szakvezető szerint érdekes volt összerakni Bryantet a fiatalokkal, de ha egy ilyen kaliberű játékosa van egy csapatnak, azt gondolják, hogy képes lesz még magas szinten játszani és játszani akar még az adott sztár, akkor nem tehetnek mást, mint hogy a csapatnál tartják addig, amíg csak pályán akar lenni.

Ettől függetlenül világos volt számukra, hogy el kell kezdeni a rebuildet. Úgy érezték, hogy jobban fogják majd kezdeni az évet, mert szereztek pár tapasztalt embert is, és emiatt úgy gondolták, két győzelemnél többet fognak elérni az idény eddigi szakaszáig. Azt nem mondja, hogy 50-60 győzelmet vártak az alapszakasz végére, de az egyértelmű, hogy most nem játszanak olyan szinten, ami egy Kobe-korú és tapasztalatú játékosnak kihívást jelent. Olyan, mintha nem lenne fény az alagút végén, úgyhogy azon nem lepődött meg, hogy Bryant idő előtt bejelentette a visszavonulást, mert így könnyebb lesz a játék számára a továbbiakban, élvezni fogja az egészet. Kupchak szerint az emberek ünnepelni fogják Kobe-t, de nemcsak a Staplesben, hanem idegenben is.

A Lakers (másik) legnagyobb ikonja, Magic Johnson a Lakers-Pacers mérkőzés félidejében azt nyilatkozta a Yahoo Sportsnak, hogy bármilyen döntést hoz Bryant, ő mindig mindenben támogatni fogja, de szerinte jobb neki és a Lakersnek is, hogy most már mindenki tudja, nélküle fogják folytatni. Szerinte a szurkolóknak is sokkal jobb most, mivel így biztosan tudják, hogy a következő idénytől jön az új Lakers. Magic úgy gondolja, az összes játékos közül Bryant van a legközelebb Michael Jordanhez, valószínűleg minden idők második legjobb scorer hátvédjeként fog visszavonulni. Megállíthatatlan volt, hihetetlenül akarta a győzelmet, és állandóan az edzőteremben volt, a hét minden napjának minden órájában a kosárlabdáról szólt az élete. Boldog, mert Bryant azt írta, úgy érzi, itt az ideje annak, hogy befejezze, tehát úgy lesz vége a karrierjének, ahogy ő szeretné.

Michael Jordan szelleme természetesen a nem annyira érzelmes búcsúknál is előkerült, Don Van Natta Jr. (ESPN) ugyanis előbányászta, hogy anno MJ nagyon hasonló levéllel köszönt el a játéktól, szintén Dear Basketball felütéssel - ezen a linken elolvashatjátok az akkoriból fennmaradt részleteket.

A legnagyobb troll azonban az SB Nation volt, amely megírta a kosárlabda búcsúlevelét Kobe-hoz:

Kobe,
From the beginning
You were different.
Nobody could drop me
Into the net's sweet caress
Like you did
You did it with love
Practice and precision.

* * *

From any distance.
Swish.
From any angle.
Swish.
No matter how much time was left.
Swish.
Over and over. Swish, swish, swish.

* * *

But Kobe
Stop it
Stop now
Stop fucking shooting me
Please stop fucking shooting me
I'm begging you
Stop
It hurts
Do you know how much it hurts to be thrown super hard into a cold metal rim
Bruh
That shit hurts
A lot
I know it's my job
But dude
You're shooting 30.5 percent
20.2 percent from three
The threes hurt more
Because you throw me from farther away
The iron pierces my soft pebbled leather skin

* * *

And the airballs!
Kobe! The airballs!
It hurts to fall 18 feet out of the air and crash straight into the ground
Sometimes I hit the stanchion or some cameraman's leg

* * *

You said you're done at the end of the season
I need you to be done NOW
I don't want my last memory
Of our beautiful relationship
To be these clangs
And not the trillion swishes.

Love,
A Basketball

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus