10 éve cserélték el Shaqet a Lakerstől

Pontosan 10 évvel ezelőtt cserélték el a Shaquille O'Nealt a Los Angeles Lakerstől a Miami Heathez. Erre tekintünk most kicsit vissza.

Shaq az 1996-os szabadügynökpiac által kerül a Los Angeles Lakershez, miután ott hagyta az Orlando Magicet. Az aranysárga-liláknál töltött 8 idényében 7-szer All-Star volt, kétszer a főmeccs legértékesebb játékosának is megválasztották, 6-szor volt az All-NBA első, 1-szer a második és 1-szer a harmadik csapat tagja, és emellett háromszor befért a második legjobban védekező ötösbe is. Három bajnoki címet nyert a 2000-es évek elején a gárdával, mindháromszor ő volt a döntő MVP-je, 1999/2000-ben pedig az alapszakasz legértékesebb játékosának is megválasztották.

Páratlan eredménylistája ellenére 2004 nyarán nem volt túl baráti már a viszony közte és a vezetőség között. A csapatban is egyre nagyobb lett a feszültség, miután 2003-ban a San Antonio Spurs a nyugati elődöntőben, 2004-ben pedig a Detroit Pistons a fináléban verte meg őket. Kobe Bryant egyre nagyobb szerepet akart magának a csapaton belül, kritizálta Shaqet azért, mert nem elég jó vezető, és sosincs elég jó kondiban. Sokszor volt sérült, bár nagyon sok mérkőzést sosem kellett kihagynia, de miután Mitch Kupchak sem szólalt meg túl pozitívan Shaq jövőjével kapcsolatban 2004 nyarán, majd Phil Jacksont menesztették, O'Neal úgy érezte, váltania kell és cserét kért.

2004. július 14-én a Miami Heat Caron Butlert, Lamar Odomot, Brian Grantet, egy 2006-os első köröst és egy 2007-es második köröst adott érte - előbbiből Jordan Farmar, utóbbiból Renaldas Seibutis lett később.

Az ellenértékek közül Grant mindössze egy évet játszott Los Angelesben, 2005 augusztusában kirakták a keretből. Butler szintén egy év után távozott, őt Washingtonba cserélték Laron Profitért és Kwame Brownért 2005 nyarán. Messze a legtöbb Odomtól jött, hiszen kétszeres bajnok lett a gárdával, tevékeny részese volt a sikereknek, majd 2010/11-ben a Legjobb Hatodik Ember díját is megnyerte, összesen 7 szezont húzott le a Lakersnél. Seibutis soha nem játszott a ligában, Farmar pedig négy év és két bajnoki cím után távozott 2010 nyarán, szabadügynökként.

A Lakers összességében azért nagyot bukott az üzleten, hiszen ezt követően PO-ba sem jutottak, 2006-ban és 2007-ben pedig az első körben megállította őket a Steve Nash-féle Phoenix Suns. Csak a Pau Gasol-cserével jöttek helyre ezt követően.

Shaq jóval jobban járt, az épp kibontakozóban lévő Dwyane Wade mellé került, és bár a 2005-ös keleti döntőben a címvédő Detroit Pistons még 4-3-mal megállította őket, egy évre rá - többek között a Pistons testén keresztül - bejutottak a fináléba, ahol a Dallas Mavericks ellen 4-2-re diadalmaskodni tudtak, így Shaq a csapatváltást követően két éven belül bajnok lett. Még másfél szezont töltött a floridaiaknál, mielőtt a Phoenixhez került volna a 2008-as deadline előtt - akkor, amikor a Lakers megszerezte Gasolt.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus