24 éves Boogie Cousins

Már négy éve a ligában, megannyi örömöt és bosszúságot okozva a Sacramento Kings drukkereinek, de még csak a mai napon lett 24 esztendős a franchise legértékesebb játékosa, a liga egyik, ha nem a legellentmondásosabb megítélésű kosarasa, DeMarcus "Boogie" Cousins. Isten éltesse sokáig!

Cousins a 2010-es drafton került az NBA-be, a Kentucky egyetem magasemberét az 5. pozícióban vitte el a Sacramento Kings. A Boogie becenevet még az egyetemen, Rod Strickland segédedzőtől kapta, aki azt mondta neki, hogy úgy kosarazik, olyan mozdulatai vannak, mintha nem is magasember, hanem hátvéd lenne, érzi a "Boogie"-t. Onnantól kezdve csak így hívta, a név pedig ráragadt.

Játékban kifejezetten sokat fejlődött az elmúlt négy esztendőben, hiszen már újoncként is 28.5 percet átlagolt meccsenként, ez szignifikánsan azóta sem nőtt (32.4 perc), átlagai, játékának minősége viszont annál inkább. Egy borzalmas hatékonysággal (48.4 TS%) dolgozó, sokat faultoló (332, ligaelső), nagyon sokszor többet akaró, mint amennyit valójában tudó játékosból egy 22.7 pontot és 11.7 pattanót átlagoló centerré fejlődött negyedik évére - tette mindezt úgy, hogy az előző idényben már hatékonsága is kifejezetten jó volt (55.5 TS%), a védőpattanókat pedig az egész ligában ő szedte a legjobb arányban (30.5%). A liga egyik, ha nem a legjobb centere támadásban, és védekezésben sem akkora lyuk már, mint volt korábban. DE.

Kosárlabdához szorosan köthető dolgai mellett sajnos nagyon sok olyan esemény is fűzhető hozzá, aminek nem sok köze van a sporthoz, illetve nem kellene, hogy legyen. Többször összeveszett a saját edzőivel, játékostársaival, amelyből 2012 januárjában Kings általi eltiltás, majd Paul Westphal mester menesztése, ugyanezen év decemberében pedig megint saját csapata általi eltiltás lett a vége. Második alkalommal olyan viszonyba került az együttessel, hogy saját csapattársai is felhívták már a figyelmét, itt az ideje változtatni a hozzáálláson, mert ez így nem megy. Többször eltiltotta a liga is, miután direkt lekönyökölt más játékosokat - többek között OJ Mayót vagy legutóbb Patrick Beverley-t -, nekiment meccs után a Spurs egyik kommentátorának, Sean Elliottnak, vagy éppen összeszedett 16 technikait egy idényben.

Egyelőre úgy tűnik, hogy az új vezetés és szakmai stáb érkezése jótékony hatással volt személyiségére. Jóval kevesebbszer a botrányokkal, és jóval többször játékával került a reflektorfénybe - életében először volt a hét játékosa a ligában, karrierje legjobb átlagait pedig már korábban is megírtuk, az is igaz viszont, hogy Beverley lekönyöklése és a 16 technikai is ebben az idényben történt. Michael Malone vezetőedzővel kifejezetten jó viszonyt ápol, ez pedig kulcs saját fejlődése és a csapat sikeressége szempontjából is. Isten éltesse sokáig!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus