24 éves Born Ready

24. születésnapját ünnepli a mai napon az NBA egyik "agresszora", a zseniális és botrányos dolgokat szinte pillanatonként váltakozva produkáló Charlotte Hornets hátvéd, Lance Stephenson. Isten éltesse!

Stephenson már középiskolásként óriási sztár volt - nem véletlenül hívták Born Readynek, az utcai pályákon is előreszeretettel állt le kosarazni nála nagyobb és idősebb ellenfelek ellen -, és nem biztos, hogy ez későbbi viselkedésének jót tett. Már ekkor komoly botrányba keveredett: az egy dolog, hogy összeveszett egy csapattársával, és ezért eltiltották pár meccsre, de 18 évesen állítólag megfogdosott egy 17 éves lányt, ezért szexuális zaklatás miatt perbe is fogták.

Egyetemi választása is meglepő lett, ugyanis több nagynevű intézmény is versengett kegyeiért, ő azonban a Cincinnatit választotta. Egy évet töltött mindössze a Bearcatsnél, és olyan nagyon maradandó nyomot nem hagyott az emberekben: 12.3 pontot és 5.4 pattanót átlagolt, de csak 44%-kal dobott mezőnyből, és csapata is mindössze a NIT - a második számú év végi torna - második köréig jutott. Ezek után nem volt meglepő, hogy nemhogy a lotterybe, de az első körbe se fért be a 2010-es drafton, az Indiana Pacers a 2. kör 40. helyén választotta ki.

NBA-karrierje is botránnyal indult, ahogyan a középiskolai befejeződött: lelökte barátnőjét egy repülőgépről levezető lépcsőn - a vádakat később ejtették, de az éppen a "jófiú" imidzset kialakítani próbáló Pacers stílusába ez nagyon nem fért bele. Az első évben mindössze 12 meccset játszott, aztán 2011/12-ben már 42-t, de statisztikailag még gyengébb szezont produkált. Nem is nagyon kapott szerepet, és nem is lehetett látni, hol lehet az ő helye ebben a gárdában.

A következő év volt az igazi fordulat számára, hiszen Danny Granger sérülése miatt sokkal több lehetőséget kapott, mint korábban, 78 mérkőzésből 72-szer kezdett, és 10.5 perc helyett 29.2-et átlagolt már találkozónként. Bontogatta már szárnyait ekkor is, de az Indiana egyértelmű erőségge az előző szezonban lett. Egy igazi mindenessé vált, hiszen 13.8 pont mellett 7.2 pattanót és 4.6 gólpasszt is átlagolt - öt tripladuplája a legtöbb volt az egész ligában, és Goran Dragic mögött második lett a Legtöbbet Fejlődött Játékos díjért tartott szavazáson.

Mindettől függetlenül butaságai megmaradtak, a tripla-duplák mellett nagyon sokszor vállalta túl magát, gondolta azt, hogy neki kell egyszemélyben megoldani az Indiana támadásait. Állítólag az öltözőben sem kedvelték mindig, de ezzel a Pacersnek más játékosok esetében is volt gondja 2013/14-ben, úgyhogy nem lenne fair ráhúzni az Indiana szinte érthetetlen összeomlását az All-Star gála után. A Miami Heat ellen megint sikerült a középpontba kerülnie, és megint nem a játékával, miután előbb üzent és felpiszkálta a liga jelenlegi legjobb játékosát, LeBron Jamest, majd a sokáig emlékezetes "fülbefújás" is megtörtént a keleti döntő ötödik meccsén.

Egyik húzása sem jött be, ugyanis a Heat hat meccsen verte csapatát, neki pedig ez a párharc volt az utolsó Indianában, legalábbis egy idei biztosan, nyáron ugyanis nem tudott megegyezni Larry Birdékkel. Hogy miért nem, azt maximum csak az érintettek tudják, ugyanis egy rövidebb szerződésért, de ugyanannyi éves bérért aláírt a Charlotte Hornetshez, így Michael Jordan feltörekvő együttesénél folytatja pályafutását. Isten éltesse sokáig!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus