24 éves Ricky Rubio

24 esztendős lett a mai napon a Minnesota Timberwolves spanyol játékmestere, Ricky Rubio, Isten éltesse! 86. életévét töltené be ma a liga történetének legtöbbet kiállított játékosa, a Minneapolis Lakers egykori erőcsatára és sztárja, a tavaly novemberben elhunyt Vern Mikkelsen. Isten nyugosztalja!

A csodagyerekként induló Ricky Rubio már nem egészen 16 évesen EuroChallenge-et, 18 évesen EuroCupot nyert a Joventut Badalonával, 20 évesen pedig Euroligát az FC Barcelonával. A válogatottnak is régóta oszlopos tagja, hiszen már a 2008-as olimpiai ezüstérmes csapatban is ott volt - "pofátlan" megoldásai láttán a fél világ kedvelte meg a nem egészen 18 éves, akkor még kölyökképű kosarast. Azóta kétszeres Európa-bajnok, és második ötkarikás érme is csak 2012-es súlyos térdsérülése miatt nincs. A 2009-es drafton az 5. helyen elhozott irányító hosszas huzavona után 2011 decemberében mutatkozott be az NBA-ben a Timberwolves színeiben.

Első szezonja remekül sikerült (december-januárban a hónap újonca volt Nyugaton, és bekerült az Év Újoncötösébe) – de lehetett hiányérzete, mivel egy Kobe Bryanttel történt ütközést követően elszakadt a térdszalagja a szezon második felében, ami miatt a 2012-13-as évadban is jó pár meccset volt kénytelen mulasztani. Teljesen felépült ezt követően, hiszen az előző idényben már mind a 82 találkozón pályára léphetett.

Egészen kitűnően szolgálja ki a társakat, ráadásul teszi mindezt nagyon látványosan - sokakban felidézte mozdulataival Pistol Pete Maravich-et -, jó védőnek számít a posztján - nemcsak amiatt, mert az előző két idényben második volt a labdalopások terén (2.4, 2.3) -, viszont dobni még mindig nem tanult meg. Támadójátékát ezzel rendesen lekorlátozza, hiszen mezőnyszázaléka még mindig jócskán 40% alatt marad, és kis túlzással már a ziccerek sem mennek neki, elég komoly önbizalomhiánya van a dobásoknál.

Idén nyáron újra az egyezkedéssel került a reflektorfénybe - ahogyan ez draftolásától, sőt az azt megelőző hetektől kezdve NBA-be kerüléséig történt. A Minnesota 4 éves, 48 millió dolláros alánlatát egyelőre nem fogadja el, maximum kontraktust akar magának. Hogy ki sakkozik jobban, az egyelőre ajánlatot nem emelő csapat, vagy a jövő nyári sapkaemelkedésre is játszó Rubio, az júliusban kiderül. Ettől függetlenül vitathatatlan, hogy zseniális megoldásokra képes, és úgy lát a pályán, ahogyan nagy kevesek a jelenlegi NBA-ben.

Isten éltesse!

 

Egy másik minnesotai sztár, Vern Mikkelsen 86 évvel ezelőtt születt. A nagyon ruganyos magasember (aki elsőként forradalmasította az erőcsatár posztját) középiskoláját és egyetemét is Minnesotában végezte, méghozzá elég különleges módon: kosárlabda-ösztöndíjjal már 16 évesen felvételt nyert a Hamline Egyetemre. (Ezt végül nem végezte el, de pályafutása befejezése után pszichológiából szerzett diplomát.)

21 évesen, 1949-ben csatlakozott a helyi szupercsapat, a Minneapolis Lakers keretéhez a territorial pick rendszerének köszönhetően. A Lakers előző évben megnyerte az utolsó BAA-bajnokságot, majd Mikkelsennel a soraiban az első NBA-bajnoki címet is elhódította. A center George Mikan és a főedző, John Kundla mögött szinte rögtön a csapat harmadik legfontosabb tagjává váló, félelmetes védekezéséről ismert Mikkelsen további 3 bajnoki gyűrűt szerzett. Keménységére jellemző, hogy 127 alkalommal pontozódott ki – ez máig élő NBA-rekord.

George Mikan visszavonulása után is kitartott a Lakers mellett, az új sztár, Elgin Baylor mögött a gárda második legjobb pontszerzőjeként még az 1959-es nagydöntőbe is eljutott. 1959 nyarán visszavonult, így az 1959-60-as mélyrepülést és a franchise Los Angelesbe költözését már csak távolabbról szemlélhette. Mikkelsen 10 év alatt hatszor járt All-Staron, és négyszer választották be az NBA második legjobb ötösébe – míg a lehetséges 800 mérkőzéséből mindössze kettőt mulasztott, a kor vasembere volt. 1995-ben lett a Hírességek Csarnokának tagja, tavaly november 21-én hunyt el

Isten nyugosztalja!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus