25 éves Anthony Davis

Negyedszázados lett, 25. születésnapját ünnepli a mai napon a New Orleans Pelicans sztárja, Anthony Davis.

Középiskolás másodikos koráig hátvédként számoltak vele, 16 évesen alig volt több 190 centinél, és ennek megfelelően a periméteren játszatták. Harmadikban nőtt egy komolyabbat, ekkor már 2 méter fölött volt, majd végzősként a Kentucky Egyetem ösztöndíját fogadta el, ahol azonnal, első évében bajnok is lett (2012). Még ebben az évben jelentkezett az NBA draftra, ahol nem történt meglepetés: a tulajdonosváltáson áteső, a lottery-t megnyerő New Orleans Pelicans kiválasztotta az 1/1-gyel.

Második idényében, 2013/14-ben már 20/10-es átlagot tudott felmutatni - All-Star lett, ahogy azóta minden egyes idényben. Egyetlen negatívuma sérülékenysége, hiszen 64, 67, 68 és 61 meccset tudott vállalni az első négy idényében - krónikus problémája nincs, de valami mindig történik vele. Már harmadik szezonjában a liga legnagyobb szupersztárjai közé emelkedett: 24.4 pontot átlagolt 59.1%-os TS mutatóval, 10.2 pattanója mellett pedig 2.9 blokkja is volt. 30.8-es PER-rel az egész ligában a legjobb lett - ez minden idők 11. leghatékonyabb egyéni szezonja volt akkor, csak Wilt Chamberlain, Michael Jordan és LeBron James hoztak nála jobbat éveket.

Annyira jól sikerült egyébként az a szezonja, hogy a GM-ek és az edzők szokásos évi, szezon előtt megtartott szavazásán messze a legtöbben arra voksoltak, hogy vele kezdenének egy franchise-t, ha választhatnának bárki a ligából.

Volt egy évnyi megtorpanása, de 2016.02.21-én, a Detroit Pistons ellen egy 59/20-as estét gurított, az 59 pont pedig karriercsúcs és franchise-rekord is a Pelicansnél.

Az előző idényben megint fejlődött: 28.0 pontja mellé 11.8 pattanó társult 2.2 blokkal és 58%-os TS-sel karöltve - nem mellesleg 75 mérkőzést bírt, ami karrierje legjobb ilyen jellegű mutatója. 2017 februárjában történelmet írt, miután az All-Star gálán 52 pontot szerzett - ezzel egyrészt MVP lett, másrészt átadta a múltnak Wilt Chamberlain rekordját, már ő dobta a legtöbb pontot egy All-Star meccsen.

Csapatsikerek viszont nem társultak sem emellé, sem a többi éve mellé - egyetlen egyszer járt a rájátszásban, még a 2014/15-ös idényben, amikor a Golden State Warriors azonnal kiejtette a Pelicanst egy 4-0-s söpréssel. Tavaly megszerezték mellé DeMarcus Cousint, akivel egészen biztató párost alkottak. Cousins lesérült, Davis viszont egészen elképesztő formában játszik (illetve két mérkőzéssel ezelőtt bekövetkező bokasérüléséig játszott) azóta is, nem véletlenül merült fel a neve az MVP-címmel kapcsolatban is, tekintve hogy a New Orleans egészen a negyedik helyig kapaszkodott a vezetésével.

Még első NBA meccse előtt ott volt a 2012-es londoni olimpián a Team USA tagjaként, ahol természetesen aranyérmet nyert. A 2014-es spanyolországi világbajnokságon már a nemzeti csapat egyik vezéralakja volt, első helyen végzett az együttessel ezen a tornán is - legutóbb, 2016-ban, a riói ötkarikás játékokon nem volt ott az amerikai válogatottban egy sérülés miatt. Isten éltesse sokáig!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus