26 éves Paul George

26 esztendős lett az Indiana Pacers vezére, Paul George, a Warriors és a Lakers egykori bajnoka, Jamaal Wilkes pedig 63 éves.

Paul George 1990. május 2-án született, tehát 26. születésnapját ünnepli ma. Nem nagyon kell bemutatni az Indiana Pacers kiscsatárának karrierjét, hiszen ez volt a hatodik szezonja a ligában, előttünk zajlik karrierje. Első négy évében töretlenül fejlődött. 2012/13-ban, harmadik szezonjában All-Star lett, az év második védekező ötösébe választották, az All-NBA harmadik csapatának tagja lett, és őt választották a legtöbbet fejlődött játékosnak.

2013/14-ben az All-Start és az All-NBA harmadik csapat tagságot megismételte, és emellett az év legjobban védekező ötösébe került. A Team USA 2014-es világbajnokságot megelőző edzőtáborában súlyos lábtörést szenvedett, ami miatt az előző szezon nagyrészét ki kellett hagynia. Még az alapszakasz vége előtt visszatért, ebben a szezonban pedig jobb átlagokat produkált, mint valaha (23.1 pont, 7.0 pattanó, 4.1 gólpassz, 55.8% TS), az új Pacers vezére lett, ráadásul decemberben 48 pontos karriercsúcsot hintett a Utah Jazznek. A PO első körében majdnem kiejtették pályahátrányból is a második kiemelt Toronto Raptorst, épp ma hajnalban búcsúztak a hetedik meccsen. Isten éltesse sokáig!

Jamaal Wilkes 1953. május 2-án látta meg a napvilágot, tehát 63. életévét tölti a mai napon. 1971-től 1974-ig volt a UCLA Bruins játékosa, amellyel az első két esztendőben bajnoki címet is nyert - 88 meccset nyertek zsinróban John Wooden tanítványai Bill Walton vezetésével. Wilkes az 1974-es draft 11. helyén kelt el, a Golden State Warriors választotta ki. Azonnal az év újonca lett és a bajnoki címet is megszerezték ebben az idényben - minden idők egyik legjobb shootere, Rick Barry ugyan a csapatban volt, Wilkes azonban újoncként is 30.7 percet, 14.2 pontot és 8.2 pattanót átlagolt. Egy évvel később, 1975/76-ban All-Star lett és beválasztották az All-Defensive második csapatba is - ez utóbbi elismerést a rá következő idényben is megkapta.

1977 nyarán szabadügynökként került a Los Angeles Lakershez Wilkes, ahol ha nem is azonnal, de újra halmozta a sikereket - a 80-as évek elején a Showtime Lakers 20 pont környékén átlagoló alapembere volt. 1980-ban, 1982-ben és 1985-ben is bajnok lett az aranysárga-lilákkal, igaz, a legutolsó alkalommal év közben lesérült, és a teljes rájátszást kihagyta. 1981-ben és 1983-ban All-Star lett Wilkes, akit minden idők egyik legjobb középtávoli tempódobójának tartottak - érdekesség, hogy triplája viszont szinte nem is létezett. 1985-ben kitette őt keretéből a Lakers. Aláírt még a Clippershez, de még ugyanebben az évben visszavonult. 2012-ben került be a Hírességek Csarnokába, majd ugyanebben az esztendőben visszavonultatta 52-es mezszámát a Lakers, tavaly pedig megtette ugyanezt a UCLA is.

Pályafutása befejezését követően sikeres üzletember lett, pénzügyekkel és ingatlanokkal foglalkozik a mai napig, és egy befektetési tanácsadó cége is van. Isten éltesse őt is!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus