27 éves Kevin Durant

27 éves lett a mai napon az Oklahoma City Thunder sztárja, a négyszeres pontkirály és a 2013/14-es alapszakasz MVP-je, Kevin Durant.

Durant fizimiskájáról az sem látszik, hogy már 27 éves, de azt sem gondolná az ember, hogy már nyolc idényt lehúzott a ligában. 2007/08-ban azonnal megnyerte az Év Újonca díjat, miután 2007 nyarán a Texas egyetemet ott hagyva a Seattle Supersonics a draft 1/2-es pickjével kiválasztotta.

Hogy milyen szintű scorer, azt jól mutatja, hogy 20 pont alatt egyrészt sosem átlagolt, másrészt első évét leszámítva 57.7%-os TS volt a legrosszabb, amit valaha produkált, félelmetesen hatékony támadó. Hogy kontextusba tudjuk ezt az adatot helyezni: Carmelo Anthony pályafutása során még sosem érte el ezt a szintet hatékonyságban, Kobe Bryant teljes karrierje alatt egyetlen egyszer, akkor is 58%-ot hozott telibe (Durant ötször járt 60%, ebből háromszor 63% fölött), LeBron Jamesnek pedig a hatodik évéig kellett várnia ehhez - az is igaz, hogy Kobe és LeBron is sokoldalúbb játékosok (voltak) KD-nél, de pontszerzés tekintetében a Thunder csillaga az etalon (szerintem).

Az ezek után nem túl nagy meglepetés, hogy a legutóbbi hat idény során mindannyiszor meghívták az All-Star gálára és 2011/12-ben ő lett a főmeccs legértékesebb játékosa. A 2009/10-es és a 2013/14-es szezon között mind az ötször az All-NBA első csapatába választották, négyszer pedig a pontkirályi címet is bezsebelte - csak 2012/13-ban nem ő végzett az élen, ebben az idényben azonban csatlakozott az 50-40-90-esek klubjához, minden idők legfiatalabbjaként, akinek ez sikerült (24). A 2013/14-es alapszakasza minden korábbinál jobban sikerült, így megnyerte az MVP díjat is.

Egy nagy dolog maradt ki eddig karrierjéből, a legfontosabb, a bajnoki cím, 2012 óta nem sikerült még csak a döntőbe sem bekerülniük. Rengeteg sérülés sújtotta az együttest és ebből bizony Durant is kivette a részét, az előző idényét teljesen tönkretette egy Jones-törés és az, hogy az idény közben újra meg kellett műteni (mindössze 27 mérkőzésen szerepelt). Most elvileg teljesen egészséges, kicsit meg is erősítették a sérült csontot, úgyhogy remélhetőleg nem lesz ezzel baja a továbbiakban. Jövő nyáron szabadügynök lesz, úgyhogy teljesítménye mellett emiatt is reflektorfényben lesz a most következő egy évben. Isten éltesse sokáig!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus