28 éves Sleepy Floyd csodálatos negyedik negyede

28 évvel ezelőtt minden idők egyik legnagyobb PO-teljesítményét láthatta a Golden State Warriors közönsége.

Természetesen toronymagas esélyese volt a párharcnak a fénykorát élő Los Angeles Lakers, 3-0-ra el is húztak a második körben a Golden State ellen. Az egyik oldalt nem nagyon kell bemutatni Kareem Abdul-Jabbarral, Magic Johnsonnal, James Worthyvel, Byron Scott-tal, AC Greennel, Michael Cooperrel, Kurt Rambisszel, vagy éppen a kispadon Pat Riley-val.

A túloldal legnagyobb nevei között Joe Barry Carrollt kell először megemlíteni, mint az 1980-as draft 1/1-es választását, aki ebben az 1986/87-es idény All-Star is lett. A későbbi Hall of Famer, Dream Team tag, Chris Mullin mindössze második idényét kezdte a ligában, de már meghatározó tényező volt, a kispadon pedig az ifjú George Karl foglalt helyet a Warriorsnél.

A negyedik meccsre Oaklandben, az Oakland-Alameda County Coliseum Arenában került sor. A negyedik negyedre fordulva úgy tűnt, söpréssel megy a következő körbe az aranysárga-lila alakulat, 102-88-ra vezettek Magicék 12 perccel a vége előtt, ám ekkor jött Eric "Sleepy" Floyd és legendás negyedik negyede.

A Floyd által szerzett 29 pont a negyedik negyedben máig fennálló rekord, ahogy második félidőben dobott 39 pontja is. Szintén egyelőre meg nem döntött csúcs a negyedik negyedben, zsinórban bedobott 12 jó mezőnykísérlete. Összességében 51 ponttal, 10 gólpasszal és 4 labdaszerzéssel zárt a hátvéd.

A párharcot természetesen a Lakers nyerte, a következő meccsen 118-106-ra múlták felül ellenfelüket, így 4-1-gyel kerültek a nyugati döntőbe, ahol kisöpörték a Seattle SuperSonicsot, majd 4-2 arányban ősi riválisukat, a Boston Celticset is két vállra fektették. Egy év múlva megvédték címüket, 1989-ben viszont a Detroit Pistons söpörte őket a döntőben.

Floydot Carroll-lal együtt Ralph Sampsonra cserélte a Warriors a következő idény közepén, ami borzasztó húzásnak minősült, mivel Sampson alig játszott már ezt követően a ligában folyamatos sérülései miatt. A Golden State olyan nagyon nem fizette meg az árát ennek a hibának, hiszen pár éven belül felépült Don Nelson kezei alatt a Run-TMC - az más kérdés, hogy azt a csapatot is módszeresen leépítették ezt követően.

Floyd teljes meccse:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus