28 éves Steph Curry

Wes Unseld 70 esztendős, Larry "Grandmama" Johnson 47. születésnapját ünnepli, Steph Curry pedig 28 éves a mai napon.

A Bullets (ma Wizards) franchise ikonja, az első idényében MVP-nek választott, 1978-ban pedig döntő MVP címet nyerő Wes Unseld 70 éves lett a mai napon, a 90-es évek egyik közönségkedvence, a UNLV egyetem egykori sztárja, Larry Johnson pedig 47. születésnapját ünnepli. Kettejük karrierjéről írtunk már hosszabban két évvel ezelőtt.

Ma ünnepli azonban 28. születésnapját egy olyan játékos is, aki az elmúlt két esztendő során haladt leginkább a halhatatlanság felé - ő nem más, mint a bajnoki címvédő Golden State Warriors MVP-je, Steph Curry.

Az irányító a Davidson egyetemre járt három évet (2006-09), majd a 2009-es NBA drafton az első kör hetedik helyén választotta ki őt a Golden State Warriors. Nem kezdett rosszul finoman fogalmazva sem, hiszen 17.5 pontot, valamint 5.9 gólpasszt átlagolt, de egy pocsék Warriorsnél, Monta Ellis hátvédpárjaként. Második idényében továbbjavult, pályafutása szempontjából azonban talán a harmadik éve volt a legfontosabb. Állandó bokaproblémái miatt - 3-4 alkalommal kellett huzamosabb időt kihagynia jobb bokája miatt, amit a 2011/12-es idény előtt meg is műtöttek pedig - mindössze 26 mérkőzésen lépett pályára, 14.7 pontra vissza is esett átlaga.

Két dolog miatt volt ez igazán fontos. Egyrészt ennek köszönhetően tudott hosszabbítani vele a Warriors a 2012/13-as idény előtt 4 évre 44 millió dollárért - ez akkor rizikós lépésnek tűnt a sérülései miatt, ma a liga legjobb kontraktusa, és még a következő idényben is ez fut majd, hiszen csak 2013-ban, újoncszerződése lejárta után lépett érvénybe. Másrészt átalakította kicsit játékát és főleg edzéstervét, máshogy és máshova erősített, mint addig, ez pedig játékára és strapabíró képességére finoman szólva is jótékony hatással volt.

2012/13-ban addigi legjobb idényét futotta (22.9 pont, 6.9 gólpassz), azóta pedig fejlődése töretlen - 2013/14-ben 24.0 pont és 8.5 gólpassz álltak a nevei mellett, először hívták meg az All-Star gálára és került be az All-NBA második csapatába, az előző szezonban pedig 23.8 ponttal és 7.7 gólpasszal ő lett az alapszakasz MVP-je, másodjára is All-Star lett és természetesen az All-NBA első csapatában is helyet kapott. A tripladobását külön ki kell emelni: 2012/13-tól kezdve minden egyes idényben ő dobta és dobja a legtöbb hármast a ligában, ráadásul minden idők három legtöbb triplát hozó idénye is az ő nevéhez fűződik (2012/13 - 272; 2014/15 - 282; 2015/16 - 318 jelenleg...), nem véletlenül tartják már most sokan minden idők legjobb shooterének.

A csapatsikerek sem maradtak el: kitűnően alakította át körülötte a keretet az új tulajdonos, Joe Lacob, valamint az új GM, Bob Myers. Megszabadultak a hasznot nem hozó játékosoktól (Ellis-Bogut csere), kiválóan draftoltak (Klay Thompson, Draymond Green, Festus Ezeli), így egyre vérmesebb reményeik lehettek, de a PO korai stádiumában rendre elbuktak - 2012/13-ban a Spurs a második, egy évre rá a Clippers már az első körben búcsúztatta őket. Az utolsó kulcsmozzanat Mark Jackson menesztése volt, Steve Kerr-rel pedig Curry és a csapat is felért tavaly a csúcsra, megvolt az első bajnoki címe.

Idén a klub és Curry is történelmi évet fut, hiszen teljesen reális esélyük van a 72-10 megdöntésére, Curry pedig MVP-szezon után szinte soha nem látott mértékben fejlődött: 30.5 pontját 67.9%-os TS mutatóval hozza, 32.2-es PER-rel. Mindhárom kategóriában vezeti a ligát természetesen, és minden idők legjobb idényét futhatja, ha csak a támadóoldalon mutatott teljesítményt nézzük. Három 50+ pontos mérkőzése volt már ebben a szezonban, 318 hármasáról pedig már szóltunk - saját csúcsát jelenleg 36-tal szárnyalja túl, de a Warriorsnek még 17 mérkőzése van az idényből, reális számára a 400-as határ megdöntése, ami nagyjából Wilt 50/25-ös rekordjának elérhetetlenségével vetekszik mindenki más számára.

Isten éltesse sokáig őt és a másik két kiemelt ünnepeltet is!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus