29 éves Boogie Cousins

29. születésnapját ünnepli a Los Angeles Lakers új centere, DeMarcus Cousins.

Cousins a 2010-es drafton került az NBA-be, a Kentucky egyetem magasemberét az 5. helyen vitte el a Sacramento Kings. A Boogie becenevet még az egyetemen az egykori NBA játékostól, Rod Strickland segédedzőtől kapta, aki azt mondta neki, hogy úgy kosarazik, olyan mozdulatai vannak, mintha nem is magasember, hanem hátvéd lenne, érzi a "Boogie"-t. Onnantól kezdve csak így hívta, a név pedig ráragadt.

Játékban folyamatosan és szignifikánsan fejlődött az első éveiben. Már újoncként is 28.5 percet átlagolt meccsenként, ez utána nőtt, de nem jelentősen (34.6 perc hatodik szezonjában), átlagai, játékának minősége viszont sokat javult Sacramentóban. Egy borzalmas hatékonysággal (48.4 TS%) dolgozó, sokat faultoló (332, ligaelső), nagyon sokszor többet akaró, mint amennyit valójában tudó játékosból oda jutott, hogy 2013/14-ben ő szedte a legjobb arányban a védőpattanókat az egész ligában (30.5% DRB%), az 2014/15-ben pedig még javított is ezen (30.6% DRB%). 24.1 pontot átlagolt 54.5%-os TS-sel, és 12.7 pattanót is leszedett meccsenként, pályafutása során először meghívták az All-Star gálára (a következő három évben is megtörtént ugyanez). A liga egyik, ha nem a legjobb centere volt támadásban, emellett védekezésben, valamint vezérként is nagyon sokat lépett előre. DE.

Rengeteg olyan esemény is fűződött a nevéhez, aminek nem sok köze van a sporthoz. Többször összeveszett a saját edzőivel, játékostársaival, amelyből 2012 januárjában Kings általi eltiltás, majd Paul Westphal mester menesztése, ugyanezen év decemberében pedig megint saját csapata általi eltiltás lett a vége. Második alkalommal olyan viszonyba került az együttessel, hogy saját csapattársai is felhívták már a figyelmét, itt az ideje változtatni a hozzáálláson, mert ez így nem megy. Többször eltiltotta a liga is, miután direkt lekönyökölt más játékosokat - többek között OJ Mayót és Patrick Beverley-t -, nekiment meccs után a Spurs egyik kommentátorának, Sean Elliottnak, és egy szezon alatt 16 technikai begyűjtése is sikerült neki.

Úgy tűnt, hogy Michael Malone vezetőedző jó hatással volt rá, az irányítása alatt lett sokkal jobb kosaras Cousins (legalábbis a számok alapján biztosan, még ha voltak botrányai Malone vezetése idején is), éppen ezért nem volt meglepő, hogy megint kiakadt, mikor menesztették a trénert 2014 decemberében. Az új vezetőedző, George Karl kinevezését sem akarta, de tovább javultak számai: a liga leginkább használt játékosa (35.4% usage) 2015/16-ban 26.9 pontot átlagolt, és először kezdett nagy mennyiségben triplákat vállalni. Ettől függetlenül a Sacramento úgy érezte, hogy ebben ennyi volt, és a következő idény közepén Omri Casspival együtt elcserélték a New Orleans Pelicanshez Buddy Hieldért, Tyreke Evansért, Langston Galloway-ért, illetve egy 2017-es első és második körösért cserébe.

A Pelicansnél összeállhatott Anthony Davis-szel, amiből végül nem sok minden sült ki. Az első együtt töltött évükben nem jutottak be a PO-ba, a második szezon pedig hiába alakult kifejezetten biztatóan, Cousins Achillese 2018. január 27-én, a Houston Rockets ellen elszakadt. Tavaly nyáron szabadügynök lett, a Golden State Warriorshoz igazolt, és vissza is tért szezon közben. Ezúttal azonban egy combszakadás hátráltatta, nem tudott túl sokat hozzátenni csapata játékához, a bajnoki címet pedig nem sikerült megszereznie a sérülésektől tizedelt Warriorsszal sem. Idén nyáron megint FA volt, és megint összeállt Davisszel, ezúttal a Los Angeles Lakersnél. Isten éltesse sokáig!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus