29 éves Kevin Durant

29. születésnapját ünnepli a mai napon a 2013/14-es alapszakasz MVP-je és az előző döntő legértékesebb játékosa, Kevin Durant.

A ma 29 esztendős Durant már 10 idényt lehúzott a ligában. 2007/08-ban azonnal megnyerte az Év Újonca díjat, miután 2007 nyarán a Texas egyetemet otthagyva a Seattle Supersonics a draft 1/2-es pickjével kiválasztotta.

Hogy milyen szintű scorer, azt jól mutatja, hogy 20 pont alatt egyrészt sosem átlagolt, másrészt első évét leszámítva 57.7%-os TS volt a legrosszabb, amit valaha produkált, az utóbbi öt idényében pedig 63.3% volt a "legalja", félelmetesen hatékony támadó. Hogy kontextusba tudjuk helyezni egyáltalán az 57.7%-os TS-t: Carmelo Anthony pályafutása során még sosem érte el ezt a szintet hatékonyságban, Kobe Bryant teljes karrierje alatt egyetlen egyszer, akkor is 58%-ot hozott telibe (Durant hétszer járt összesen 60% fölött), LeBron Jamesnek pedig a hatodik évéig kellett várnia ehhez - az is igaz, hogy Kobe és LeBron is sokoldalúbb játékosok (voltak) KD-nél, de csak a pontszerzést, a mennyiséget és a hatékonyságot együtt figyelembe véve ő az etalon.

Az ezek után nem túl nagy meglepetés, hogy a legutóbbi nyolc idény során mindannyiszor meghívták az All-Star gálára, és 2011/12-ben ő lett a főmeccs legértékesebb játékosa. A 2009/10-es és a 2013/14-es szezon között mind az ötször az All-NBA első csapatába választották, négyszer pedig a pontkirályi címet is bezsebelte - csak 2012/13-ban nem ő végzett az élen, ebben az idényben azonban csatlakozott az 50-40-90-esek klubjához, minden idők legfiatalabbjaként, akinek ez sikerült (24). A 2013/14-es alapszakasza minden korábbinál jobban sikerült, így megnyerte az MVP díjat is.

Egy nagy dolog maradt ki karrierjéből, a legfontosabb, a bajnoki cím, 2012 után nem sikerült még csak a döntőbe sem bekerülnie az Oklahoma City Thunderrel. Rengeteg sérülés sújtotta az együttest, és ebből bizony Durant is kivette a részét, a 2014/15-ös szezonját teljesen tönkretette egy Jones-törés és az, hogy az idény közben újra meg kellett műteni (mindössze 27 mérkőzésen szerepelt). A 2015/16-os kifejezetten jól sikerült, miután 28.2 pontja (63.4% TS) és 5.0 gólpassza mellett karriercsúcsnak számító 8.2 pattanót átlagolt, az All-NBA második csapatába tudott bekerülni ezzel. A PO-ban viszont a Golden State Warriors megállította őket, és itt már nemcsak Russell Westbrookot, hanem őt is lehetett hibáztatni, hogy 3-1-es vezetésről három, szinte egál végjátékot nem sikerült behúzniuk, mert többször is a korábban az irányítóra jellemző butaságokat csinált ő is.

Tavaly nyáron óriási vihart kavart aztán csapatváltása, hiszen pont az őket legyőző oaklandi együttest választotta új csapatának, amelynél így összeállt a Steph Curry, Klay Thompson, Draymond Green trióval, így sokak szemében az első számú ellenség lett a klub, Durant pedig a főgonosz. Az is igaz viszont, hogy bejött számára a váltás, hiszen rögtön első évében bajnoki címet nyert az oaklandiekkel, és a döntő MVP-jének is őt választották meg - az All-NBA második csapatába fért be egyébként 25.1 pontos, 8.3 pattanós, 4.8 gólpasszos statisztikáival. A nyara megint az "inkább hagyjuk" kategóriába sorolandó - beszólt volt edzőjének és csapatának, álfiókokat használt a közösségi médiában -, ettől függetlenül Isten éltesse sokáig!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus