30 éves Chris Paul

30 esztendős lett a mai napon a liga egyik legjobb irányítója, a Los Angeles Clippers vezére, Chris Paul.

Paul a Wake Forest egyetemről két év után jelentkezett a 2005-ös draftra, ahol mindössze a negyedik helyen választották ki Andrew Bogut, Marvin Williams és Deron Williams mögött. Gyorsan kiderült azonban, hogy a Marvin Williams mellett döntő Atlantával szemben mennyire jól választott a New Orleans Hornets, első idényében ugyanis 16.1 pontot, 7.8 gólpasszt és 2.2 szerzett labdát átlagolt, nem meglepő módon az év újonca is lett.

A második szezonjában is fejlődött, de az igazi kiugrás ezt követően, 2007/08-ban történt meg, azóta számoljuk Pault a liga legszűkebb elitjébe. Az előző 8 idényből mind a nyolcszor ott volt az irányító az All-Star gálán, 6-szor választották az All-NBA első, második vagy harmadik csapatába (4-szer az elsőbe) és 6-szor került be a legjobban védekező első vagy második ötösbe is (4-szer az elsőbe) - és az idei választottakat ugye még nem ismerjük, egyedül 2009/10 volt az, ahol egyik Teamben sem kapott helyet. Az említett 2007/08-as szezonban, illetve az ezt követőben ő nyerte a gólpassz és a labdaszerzés kategóriákat is. 2009/10-ben kezdett némileg visszaesni teljesítménye, ráadásul a Hornets a rájátszások során sem teljesített túl jól - Paul itt töltött hat éve alatt összesen egy második kört tudtak felmutatni plusz két elsőt, háromszor PO-ba sem kerültek.

Egyre többet panaszkodott emiatt a 2010/11-ben a labdaszerzés kategóriát ismét megnyerő játékmester, így a Los Angeles Lakershez cserélték... volna, ha ekkor nem a liga lett volna éppen a franchise tulajdonosa. Mivel a ligát a tulajdonosok és David Stern vezették, és több tulajnak nem tetszett, hogy az egyébként a hivatalos verzió szerint az újjáépülésre berendezkedő New Orleans több idősebb, tapasztalt, de vaskos szerződéssel rendelkező játékost is kapott (Lamar Odom, Luis Scola, Kevin Martin), így megvétózták a cserét, Stern pedig lépett. A Los Angeles Clippers volt a következő próbálkozó Paulért, akiknek a csomagját már elfogadta mindenki - az akkor még tehetséges scorernek tartott Eric Gordon mellett egy első körös pick volt a lényegi rész ebben a csomagban -, így az irányító végül a "minden idők egyik legnagyobb visszhangját kiváltó meg nem történt csere" után a városi riválishoz került.

2013 nyarán hosszabbított is, de Vinny Del Negro, és később Doc Rivers alatt sem jöttek az eredmények, még akkor sem, ha egyénileg formája kezdett a Hornetsnél látottakhoz hasonlítani: csak idén nem nyerte meg a labdaszerzés kategóriát 2011-es Clippershez költözése óta, 2013-ban All-Star MVP lett, az előző két alapszakaszban pedig újfent övé volt a legjobb gólpasszátlag is. Paulra kezdték rásütni a choker jelzőt a PO-beli sikertelenségek miatt, hiszen itt sem tudott komolyabb eredményeket elérni, ebben az idényben viszont úgy tűnik, valami megváltozott - egyértelműen kezébe vette a karmesteri pálcát, és az idei PO első körében, óriási csatában verték ki a bajnokot, nem utolsó sorban azzal a Paul-dobással, amivel megnyerték a hetedik mérkőzést. Úgy tűnik, minden korábbi problémáját kezdi levetkőzni a jelenleg combizomhúzódással küszködő és emiatt a második kör első meccsét ki is hagyó kosaras, és fényes, akár még csapatsikerekben is bővelkedő jövő állhat előtte. Isten éltesse sokáig!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus