30 éves Joakim Noah

30 esztendős lett a mai napon a Chicago Bulls egyik vezére, az előző idény legjobb védője, Joakim Noah.

Az amerikai, svéd és francia állampolgársággal is rendelkező Noah 2004-ben került a Florida egyetemre, ahol egészen kiváló karriert futott be. Második évében, 2005/06-ban az egyetem történetének legjobb rajtját produkálták 17-0-lal, a szezon végén pedig a csapat, fennállása során először NCAA bajnoki címét szerzett, miután a UCLA Bruinst verték a döntőben (73-57), ráadásul Noah-t választották a Final Four legkiemelkedőbb játékosának. Ebben az együttesben egyébként csapattársa volt többek között Al Horford és Corey Brewer is.

Az idény végén mindhárman úgy döntöttek, hogy maradnak még egy évet, nem jelentkeztek az NBA draftra, és döntésük kifizetődött - legalábbis az egyetemi szezonban. 2007-ben ugyanis megismételték sikerüket, akkor a döntőben a Greg Odennel felálló Ohio State Buckeyest verték, Noah sikert követő ünneplése pedig azóta is híressé vált.

2007-ben aztán mindhárman úgy látták jónak, ha elkezdik profi pályafutásukat. Az első kör 9. választása a New York Knicksé lett volna, de a Knicks 2005 októberében úgy döntött, hogy ezt picket, egy 2006-os első köröst, egy 2007-es második köröst, Jermaine Jacksont, Michael Sweetney-t és Tim Thomast odaadja a Chicago Bullsnak Eddy Curryért, Antonio Davisért és egy másik 2007-es első körösért (az a 23. választás, és Wilson Chandler lett végül), Noah így a Bullshoz került. Horford egyébként a 3. helyen ment az Atlantához, Brewer pedig a 7-en a Timberwolveshoz, ezzel az NBA történetében ők hárman keltek el lekorábban ugyanarról az egyetemről egy draft alatt.

Noah első két évét követően lett igazán a Chicago egyik alapköve, főleg védekezésben. Harmadik idényétől, azaz a 2009/10-es szezontól kezdve a liga 10 legjobb játékosa közé tartozik Def RTG alapján, tavaly pedig az év védőjének választották. A támadóoldalon is elévülhetetlen érdemei vannak passzkészsége és támadópattanózása miatt - utolsó 6 szezonjából 4-szer volt a legjobb 6 támadópattanózó között volt, ha a százalékos arányt nézzük. A statisztikánál azonban jóval többet jelent csapata számára az az energia, amit minden este csapata sikeréért a parkettre tesz. Pontgyártása például visszaesett Pau Gasol érkezésével - és némileg pattanózása is -, ráadásul sérülten is kénytelen játszani, így is a gárda egyik legnagyobb erőssége. Isten éltesse sokáig!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus