30 évesek a Lopez-ikrek, Mark Jackson 53

30. születésnapját ünnepli Brook és Robin Lopez, Mark Jackson 53 esztendős, Kevin Duckworth pedig 54 éves lenne!

A Los Angles Lakers centere, Brook Lopez és a Chicago Bulls ötöse, Robin Lopez is 30. születésnapját ünnepli ma, hiszen ugyanazon a napon jöttek a világra. Az ikrek két év Stanford egyetem után jelentkeztek a 2008-as draftra, ahol Brookot a New Jersey Nets a 10., míg Robint a Phoenix Suns a 15. helyen vitte el.

Előbbinek jóval ígéretesebben indult a karrierje, hiszen a Nets kezdőcentere lett azonnal és viszonylag gyorsan 20 pont körüli játékos vált belőle, míg Robin a Sunsnál feleannyi lehetőséget sem kapott. A lockout után, a 2011-es év végén kezdődtek Brookkal a gondok: eltört a jobb lábfejében egy csont, így összesen 5 meccsen tudott pályára lépni abban a szezonban. 2012/13-ban All-Star lett, de az azt követő idényben a bokája tört el, így megint idő előtt fejeződött be számára az idény. Azóta egész egészséges tudott maradni, és 20 pontos átlaga is megmaradt, de gyenge védekezése és pocsék pattanózása miatt az idő közben Brooklyba költöző Nets lemondott róla. Tavaly nyáron került a Los Angeles Lakershez, ahol lényegében ugyanazt hozza, amit eddig, csak kevesebbet játszik.

Robin a nehéz arizonai évek után - ahol azért nem sok jelét mutatta annak, hogy használható játékos lesz belőle - egy háromcsapatos sign-and-trade cserével New Orleansban kötött ki 2012 nyarán, ahol újrakezdhette karrierjét. Tette ezt sikeresen, méghozzá olyannyira jól, hogy a Portland benne látta a megoldást 2013 nyarán, egy újabb háromcsapatos tranzakcióban megszerezték, és két évig kezdő centere volt az oregoni gárdának. 2015-ben a New York Knickshez szerződött, akik egy évvel később a Chicago Bullshoz cserélték a Derrick Rose, Joakim Noah-féle üzletben - azóta is Chicagóban kosarazik.

Jóval veretesebb múlttal rendelkezik a náluk 23 évvel idősebb, ma 53 esztendős Mark Jackson. A minden idők harmadik legtöbb gólpasszát (10.334) jegyző kosarast a New York Knicks az 1987-es draft 18. helyén választotta ki, de rögtön az év újonca lett 13.6 pontos, 10.6 gólpasszos és 4.8 lepattanós átlagaival. Egy évvel később az All-Star gálára is meghívták, de karrierje nem várt gödörbe került a következő két esztendőre a csapaton belüli nagyobb konkurencia miatt. 1992-ig volt a Knicks tagja: a Los Angeles Clippershez cserélték, akik 1994 nyarán adtak túl rajta, így került az Indiana Pacershez.

Pályafutása legnagyobb csapatsikerét itt érte el, mivel a csapattal ott volt a 2000-es döntőben. Öt és fél szezont húzott le itt - érdekesség, hogy 1996 nyarán Denverbe küldték, de az 1997-es deadline előtt visszacserélték Indianába. A 2000-es nagydöntő után lett szabadügynök. Mindössze fél évet játszott Torontóban, majd visszakerült első profi klubjához, ahol még másfél szezont töltött. Egy szezon erejéig próbálkozott Utah-ban, egy évig pedig a Houstonnál, de 2004-ben visszavonult minden idők egyik leglátványosabban passzoló egyese.

Aktív játékospályafutása után televíziós szakkommentátor lett, sokáig nem kapott lehetőséget egyik NBA csapat kispadján sem. A sansz 2011-ben jött el, amikor a Golden State Warriors vezetői úgy döntöttek, kipróbálják az edzői múlttal egyáltalán nem rendelkező Jacksont a kispadon. Az első évben még nem jött össze a rájátszás, 2012/13-ban azonban már igen, és úgy tűnt, a Warriors az egyik legígéretesebb csapat a ligában. Jackson körül azonban forrt a levegő, nem igazán jött ki jól a menedzsmenttel, úgyhogy az egyre jobb eredmények ellenére 2014-ben, a Clippers elleni elsőkörös búcsú után menesztették, az ő helyét vette át Steve Kerr. Azóta újra szakkommentátorként tevékenykedik, bár mostanában sokat suttogják a nevét a Knicksszel kapcsolatban - lehet, hogy hamarosan újra kispadon látjuk.

Náluk valószínűleg kevésbé ismert Kevin Duckworth, aki a 80-as évek második és a 90-es évek első felében volt a Blazers kezdő centere, és aki 54 esztendős lenne ma. A magasembert még a San Antonio Spurs draftolta az 1986-os draft második körének 33. helyén, de ugyanebben az évben el is cserélték Portlandbe, ahol szinte azonnal kezdő is lett. Itt töltött hat és fél évében egyszer sem hozott űrszámokat, ennek ellenére 1989-ben és 1991-ben is ott volt az All-Star gálán, 1990-ben és 1992-ben pedig a nagydöntőben csapatával.

Győzni egyszer sem sikerült, és utolsó két, visszafogottabb idénye után, 1993 nyarán megvált a Blazers a középjátékostól. Két évet töltött a Washington Bulletsben, egyet pedig Milwaukee-ban. 1996-ban még aláírt a Los Angeles Clippershez, de ezzel a szezonnal be is fejezte pályafutását. Visszavonulását követően visszatért Oregonba, dolgozott többek között a Blazersnek is. 2008. augusztus 26-án hunyt el szívelégtelenségben. Isten nyugosztalja!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus