31 éves LeBron James

31. születésnapját ünnepli a Cleveland Cavaliers sztárja, az utóbbi 12 év és a liga történetének egyik meghatározó alakja, LeBron James.

Az ő pályafutását fölösleges ecsetelni, hiszen az utóbbi 12 év egyik leginkább a reflektorfényben lévő játékosáról beszélünk, így inkább csak címeire koncentrálunk. A minden idők egyik legjobb draftjának tartott 2003-as játékosbörze első választottja első clevelandi időszaka alatt hét szezont húzott le Ohióban. Két All-Star MVP-cím, két alapszakasz MVP-díj, illetve hat All-Star gála meghívás került a neve mellé ekkor, kétszer volt az All-NBA második, négyszer pedig az első csapat tagja, illetve három alkalommal kapott helyet a legjobban védekező ötösben. Csapatszinten már 2007-ben összejött neki a döntő - még esélyük nem volt a San Antonio Spursszel szemben -, ám ezt követően képtelen volt fináléba jutni a Boston Celtics és az Orlando Magic miatt.

Nem sok kérdés merült fel azzal kapcsolatban, hogy a pályán mindent meg tud csinálni, de sokan megkérdőjelezték, győztes típus-e. 2010 nyarán lett szabadügynök és váltott is, nem is akárhogyan - a The Decision néven elhíresült TV-adás után egy egész állam utálta meg, lett első számú közellenség ő és vele együtt a Miami Heat is az egész ligában:

Alapvetően nem sokat segített megítélésén, hogy egy másik hatalmas sztár, Dwyane Wade mellé igazolt, az pedig pláne nem, hogy első évében nem sikerült nyernie a Miamivel sem, ráadásul a döntőben hatalmas leolvadást produkált a Dallas Mavericks ellen.

Ezt követően azonban fordult a kocka, kétszer is bajnok lett, mindkétszer övé lett az alapszakasz és a döntő legértékesebb játékosának járó díj, és természetesen mindkétszer ott volt az All-NBA és az All-Defensive első csapatokban is - utóbbi két ötösbe befért 2010/11-ben is. A két gyűrű mellett rengeteget javult az elismertsége olyan mérkőzéseknek köszönhetően, mint a Boston elleni 2012-es főcsoportdöntő hatodik meccse 2-3-as állásnál, amelyen karrierje egyik legemlékezetesebb teljesítményét hozta - 45 ponttal, 15 pattanóval és 5 gólpasszal szinte egymaga akadályozta meg, hogy a Heat kiessen (19/26 volt mezőnyből), majd a hetedik meccsen 31 ponttal és 12 pattanóval vezette sikerre övéit.

2013/14-ben idényben aztán kezdett megbomlani a Miami, amely a Big3 korszakban kelet egyértelműen legjobb csapatának számított. Bár döntőbe jutottak, nyerni nem tudtak, mivel az egy évvel korábbi vereségért visszavágott nekik a San Antonio Spurs a fináléban - James semmilyen egyéni díjat nem nyert, és már "csak" a második legjobban védekező ötösnek volt tagja az All-NBA első tagság mellett. Egy fontosabb dátum azért erre a szezonra is esett: 2014. március 3-án dobta 61 pontos karriercsúcsát a Charlotte Bobcats ellen.

Tavaly nyáron, kissé váratlanul tért vissza Clevelandbe, ahol az első idényben azonnal döntőbe vezette a csapatot úgy is, hogy Kevin Love és Kyrie Irving is kidőltek mellőle a PO jelentős részére. A döntőben aztán a Golden State Warriors már erősebbnek bizonyult náluk, így LeBron negyedik bukott döntőjét is elszenvedte, de az első mellett ez volt a másik olyan finálé, amelyben egyértelműen nem ők voltak az esélyesek - 2007-ben semmi közük nem volt a Spurshöz, itt pedig a sérülések miatt voltak "talent-hátrányban".

James mindettől függetlenül vitathatatlanul generációja egyik legnagyobb játékosa. Az szerintem ízlés kérdése, hogy valaki a legnagyobbnak tartja-e, mert a liga történetében ő volt a legfiatalabb játékos 5, 10, 15 és 20 ezer pontnál is (ráadásul borzasztóan hatékony scorer is, nemcsak mennyiségre van sok pontja, de a kísérletei számához képest arányaiban is), a liga történetének (egyik) legjobban passzoló csatára (Larry Birdöt és talán Scottie Pippent lehet vele maximum párhuzamba állítani), illetve elit védő is emellett. Képességei alapján nem volt párja az utóbbi 12 évben, de eredményességgel ez nem mindig párosult. Isten éltesse sokáig!

Tavaly, a 30. születésnapjára állított össze egy rövidebb összefoglalót az nba.com:

És csináltak egy 30-as toplistát is legszebb jeleneteiből:

Legszebb megmozdulásai az előző idényből:

Első előszezon meccse a Detroit Pistons ellen:

És első alapszakasz meccse a Sacramento Kings ellen:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus