31 éves Steph Curry

Wes Unseld 73 esztendős, Larry Johnson 50. születésnapját ünnepli, Steph Curry pedig 31 éves lett a mai napon.

Wes Unseld 1946-ban született, és az 1968-as draft 1/2-es helyén vitte el a Baltimore Bullets - ennél a franchise-nál töltötte teljes pályafutását. 201 centije ellenére a korszak egyik legjobban védekező centere volt. Rögtön első évében az Év Újonca cím mellett az alapszakasz legértékesesebb játékosának járó díj is az övé lett - ezt rajta kívül csak Wilt Chamberlain tudta megcsinálni az NBA történetében. Ebben az évben az All-Star gálára is meghívták, és az All-NBA első csapatába is bekerült.

1970/71-ben jutott be csapata először az NBA döntőjébe, de az Oscar Robertson és Kareem Abdul-Jabbar fémjelezte Milwaukee Bucks kisöpörte őket. 1973/74-ben költözött a franchise Washingtonba - egy évig Capitol Bullets, majd Washington Bullets néven futottak egészen 1997-ig. Négyszer jutott még el az All-Star gálára első szezonját követően: 1971-től 1973-ig zsinórban háromszor, majd 1975-ben. Ebben a szezonban karrierje során másodjára is bejutottak a döntőbe, de elég komoly meglepetésre a Rick Barry-féle Golden State Warriors legyűrte őket, ráadásul megint söpréssel buktak.

A csapatsikerre három évet kellett még várni. 1978-ban aztán az Atlanta Hawks, a San Antonio Spurs és a Philadelphia Sixers testén keresztül bejutottak újra a fináléba, és meg is verték a Seattle SuperSonicsot, Unseld pedig a döntő MVP-je lett. Egy évvel később lett volna lehetősége a Bulletsnek a duplázásra, de a Lenny Wilkins vezette Sonics visszavágott, Unseld pedig karrierje vége felé érkezett.

Az 1980/81-es idény után fejezte be végleg a center, nem sokkal később pedig vissza is vonultatta a franchise 41-es számú mezét. Karrierje során 10.4 pontot és 14.0 pattanót átlagolt. A Hírességek Csarnokának 1988-ban lett a tagja, 1996-ban pedig az NBA valaha volt 50 legjobb játékosa közé is beszavazták. Aktív pályafutását követően előbb elnök volt, majd 1987-től 1994-ig vezetőedzőként dolgozott a klubnál, ezt követően pedig GM-i posztot is betöltött. A fővárosi klub egyik legnagyobb legendája.

 

Unseldhez képest 23 évvel később látta meg a napvilágot Larry Johnson, aki egyszerűen csak "Nagymama" becenévre hallgatott.

Johnson a UNLV egyetemen is óriási sztár volt már. Első két évében még a kevéssé ismert Odessa College játékosa volt, 1989-ben azonban átment a Las Vegas-i egyetemre. Minden idők egyik leggyorsabb kosárlabdáját játszotta a Runnin' Rebels, és eredményesek is voltak: 1990-ben NCAA bajnokok lettek, egy évvel később pedig csak a döntőben kaptak ki a Duke-tól - az előtte való évben őket verték 30 ponttal.

Johnson az 1991-es draft 1/1-ese volt, a Charlotte Hornets választotta ki, és első évében rögtön az év újonca lett. Még ebben az idényben ott volt az All-Star gála zsákolóversenyén, de a bekötött szemmel tömő Cedric Ceballos mögött "csak" második lett. Második szezonja volt egyénileg a legjobb, hiszen 22 pont és 10 pattanó fölött átlagolt, All-Star lett - a Hornets történetének első játékosa volt, akit a kezdőbe szavaztak a szurkolók -, és az All-NBA második csapatába választották év végén.

1993-ban az akkori legzsírosabb szerződéshosszabbítást írta alá, 12 évre 84 millió dollárért szignózott - érdekesség, hogy 2001-ben visszavonult, de ezt követően még több mint 20 millió dollárt rakott zsebre... a New York Knickstől. A második idénye után hátsérülést szenvedett, ami teljes karrierjére rányomta innentől kezdve a bélyegét. 1994-ben ettől függetlenül ott volt a Dream Team II-ben, és az amerikai válogatottal aranyérmet nyert a világbajnokságon.

Játéka sokoldalúbb, de kevésbé erőteljes lett, az 1995-ös All-Star gálára meg is hívták még, viszont Alonzo Mourninggal sem jött ki túlságosan a Hornetsnél, ezért mindkettejüket elcserélték: Mourningot 1995-ben, Johnsont pedig 1996 nyarán, utóbbi a Knickshez került többek között Anthony Masonért cserébe. Az 1999-es keleti döntő harmadik meccsén úgy nyert 92-91-re csapata, hogy Johnson 5.7 másodperccel a vége előtt mutatott be 3+1-es akciót, a 4-3-ra megnyert, Indiana Pacers elleni párharcot követően azonban a döntőben kikaptak a San Antonio Spurstől.

2000/01-ig játszott, a szezont követően folyamatos hátfájdalmai miatt visszavonult. 2012 áprilisában újra a Knicks szolgálatába állt: a játékosok fejlesztésével és üzleti ügyekkel is foglalkozott "munkaköri leírása" alapján.


Ma ünnepli azonban kereken a 31. születésnapját egy olyan játékos is, aki az elmúlt esztendők során haladt a halhatatlanság felé - ő nem más, mint a 2015-ös, 2017-es és 2018-as bajnok Golden State Warriors kétszeres MVP-je, Steph Curry.

Az irányító a Davidson egyetemre járt három évet (2006-09), majd a 2009-es NBA drafton az első kör hetedik helyén választotta ki őt a Golden State. Nem kezdett rosszul finoman fogalmazva sem, hiszen 17.5 pontot, valamint 5.9 gólpasszt átlagolt, de egy pocsék Warriorsnél, Monta Ellis hátvédpárjaként. Második idényében továbbjavult, pályafutása szempontjából azonban talán a harmadik éve volt a legfontosabb. Állandó bokaproblémái miatt - 3-4 alkalommal kellett huzamosabb időt kihagynia jobb bokája sérülése okán, amit a 2011/12-es idény előtt meg is műtöttek - mindössze 26 mérkőzésen lépett pályára, 14.7 pontra vissza is esett átlaga.

Két dolog miatt volt ez igazán fontos. Egyrészt ennek köszönhetően tudott hosszabbítani vele a Warriors a 2012/13-as idény előtt 4 évre 44 millió dollárért - ez akkor rizikós lépésnek tűnt a sérülései miatt, aztán viszont a liga legjobb kontraktusa lett, és többek között ennek a szerződésnek köszönhetően fért be a Warriorshöz 2016 nyarán Kevin Durant. Másrészt átalakította kicsit játékát és főleg edzéstervét, máshogy és máshova erősített, mint addig, ez pedig játékára és strapabíró képességére finoman szólva is jótékony hatással volt - nem igazán voltak sorozatos gondjai a bokájával, egészen az idei évig.

2012/13-ban addigi legjobb idényét futotta (22.9 pont, 6.9 gólpassz), az azt követő három évben pedig fejlődése töretlen volt - 2013/14-ben 24.0 pont és 8.5 gólpassz álltak a nevei mellett, először hívták meg az All-Star gálára és került be az All-NBA második csapatába, 2014/15-ben pedig 23.8 ponttal és 7.7 gólpasszal ő lett az alapszakasz MVP-je, másodjára is All-Star lett, és természetesen az All-NBA első csapatában is helyet kapott.

2015/16-ban minden idők egyik legjobb alapszakaszát futotta támadásban, miután 30.1 pontját egészen földöntúli, 66.9%-os TS-sel hozta, 402 bedobott hármassal pedig óriási csúcsot állított fel. A tripladobását egyébként külön ki kell emelni: 2012/13-tól kezdve minden egyes idényben ő dobta a legtöbb hármast a ligában az előző szezont leszámítva (ott megállt 212-nél), ráadásul minden idők öt legtöbb triplát hozó idényéből négy is az ő nevéhez fűződik (2014/15 - 286; 2015/16 - 402, 2016/17 - 324 és idén már 281-nél jár, csak James Harden tavalyi 303-a fér be a harmadik helyre), nem véletlenül tartják már most sokan minden idők legjobb shooterének.

A csapatsikerek sem maradtak el: kitűnően alakította át körülötte a keretet az új tulajdonos, Joe Lacob, valamint az új GM, Bob Myers. Megszabadultak a hasznot nem hozó játékosoktól (Ellis-Bogut csere), kiválóan draftoltak (Klay Thompson, Draymond Green), így egyre vérmesebb reményeik lehettek, de a PO korai stádiumában rendre elbuktak - 2012/13-ban a Spurs a második, egy évre rá a Clippers már az első körben búcsúztatta őket. Az utolsó kulcsmozzanat Mark Jackson menesztése volt, Steve Kerr-rel pedig Curry és a csapat is felért a csúcsra 2015-ben, megvolt az első bajnoki címe.

2015/16-ban a 73-9-es, legendás alapszakasz után Curry megsérült a PO elején, ez pedig meglátszódott az ő és csapata játékán is - az Oklahoma City Thunder ellen majdnem kiestek, szinte a sírból hozták vissza azt a párharcot Thompson elképesztő hatodik meccsével. A Cleveland Cavaliers elleni döntőben ettől függetlenül 3-1-re vezettek, de jött a történelmi leolvadás és a 4-3-ra elveszített finálé. 2016 nyara azonban nemcsak erről marad emlékezetes, hanem arról is, hogy ekkor igazolták le Kevin Durantet, amit a sztárok, így Curry relatíve alacsony bére mellett a hirtelen megemelkedő sapkának is köszönhettek.

Átlagai (25.3 pont, 4.5 pattanó, 6.6 gólpassz) és hatékonysága (62.4% TS) ugyan visszaestek, viszont a PO-on játszi könnyedséggel ment át a Golden State, és a fináléban ezúttal nem jelentett akadályt a nagy rivális Cleveland két vállra fektetése, így az irányító megnyerte második bajnoki címét is. Az előző idényben megint voltak gondjai a bokájával, sokat kihagyott, de a Houston Rockets ellen 2-3-ról megfordított párharc után a Cavs megint nem jelentett gondott az oaklandi alakulatnak, így megnyerte harmadik aranygyűrűjét. Idén eddig többnyire egészséges, jó szezonja is van (27.9 pont, 5.3 pattanó, 5.2 gólpassz, meccsenként 5.1 bedobott tripla 43%-os hatékonysággal), és a Golden State is nyugati első - bár a nyáron némileg széteshet a bajnokcsapat, az idei szezon legnagyobb esélyese.

Isten éltesse sokáig őt és a másik két kiemelt ünnepeltet is!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus