32 éves a zsákolóverseny

32 évvel ezelőtt rendeztek az NBA történetében először All-Star hétvégét - a szombati napon bemutatkozott a zsákolóverseny.

Tegnap volt 32 esztendeje, hogy 1984. január 28-án az NBA történetében először rendeztek zsákolóversenyt az All-Star gála keretein belül. 1976-ban az ABA kezdte meg a hagyományt, Juilus Erving (New York Nets) nyerte azt a viadalt, de abban a ligában több ilyen versenyt nem rendeztek. Az NBA-ben 1976/77-ben volt egy egész évre kiterjedő sorozat, de az első tényleges tömőversenyt az 1984-es denveri All-Star gálán rendezték.

Az akkori szabályok jóval egyszerűbbek voltak, mint a közelmúltban: 9 induló volt, amelyből 4 jutott a második körbe, majd 2 a döntőbe. Mindenkinek 3-3 zsákolása volt fordulónként, de csak 1-1 próbálkozás minden esetben, tehát ha valaki rontott, lepontozták - 50 pontból maximum 30-at kaphatott, az összes rontott zsákolás a 20-as tartományban maradt, így aki nem juttatta a gyűrűbe a labdát, az szinte behozhatatlan hátrányba került, mivel összeadták a pontokat a három zsákolásnál, így alakult ki a sorrend az első és a második körben, valamint a döntőben is.

"Az elsők": Larry Nance (Phoenix Suns), Julius Erving (Philadelphia Sixers), Dominique Wilkins (Atlanta Hawks), Darrell Griffith (Utah Jazz), Edgar Jones (San Antonio Spurs), Ralph Sampson (Houston Rockets), Orlando Woolridge (Chicago Bulls), Clyde Drexler (Portland TrailBlazers) és Michael Cooper (Los Angeles Lakers).

Maga a verseny:

A versenyt tehát Larry Nance nyerte Dr. J előtt, a későbbi kétszeres Dominique Wilkins pedig a második körben vérzett el Darrell Griffith-szel együtt. A számot azóta 1998 kivételével minden All-Star gálán megrendezték - 1999-ben nem volt ilyen esemény a lockout miatt. Korai tündöklését a 2000-es évek elején talán túl is szárnyalta Vince Carter és Jason Richardson idejében, ám azóta jócskán esett a színvonal, tavaly Zach LaVine produkciója nagyon kellemes csalódás volt. 

Két évvel a zsákoló indulása után, 1986-ban csatlakozott hozzá a tripladobóverseny, majd 1994-ben az újoncok és másodévesek küzdelme. 2003 óta a legjobb hátvédek küzdenek meg egymással a Skills Challenge számban, ugyanebben az évben rendezték meg először pénteken a Celebrity Game-t, azaz a hírességek meccsét, 2004-ben pedig csatlakozott hozzájuk a Shooting Stars csapatverseny. 2007 óta indul a szombat a D-Liga All-star meccsével, 2008 óta pedig nekik is megrendezik a zsákolót és a tripladobót pénteken - így volt teljes eddig az All-Star hétvége (a Shooting Stars idén már nem lesz), ez kezdődött anno az 1984-es bővítéssel.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus