33 éves lett AK47

33. születésnapját ünnepli a mai napon az újkori orosz kosárlabdázás egyik, ha nem a legnagyobb alakja, a Brooklyn Nets játékosa, Andrej Kirilenko. Isten éltesse sokáig!

Az AK47 tökéletesen "ráöntött" becenév volt nevének kezdőbetűi, 47-es mezszáma és amiatt is, hogy abban az Izsevszk nevű városban született, ahol a Mihail Kalasnyikov által megalkotott gépfegyvereket gyártották korábban.

18 évesen és 132 naposan draftolta a Utah Jazz az 1999-es draft első körének 24. választásaként, ezzel ő volt akkor a legfiatalabban draftolt európai az NBA történetében, és az első orosz játékos, akit valaha az első körben választottak ki. Két évig még a CSZKA Moszkvánál maradt - 2000-ben az orosz szuperliga MVP-jének választották -, 2001-ben pedig elindult NBA-karrierje.

Első idényében rögtön a legjobb újoncötösbe választották, de legjobb éve a harmadik volt - ekkor lett a Jazz vezére, miután Karl Malone a Los Angeles Lakershez igazolt, John Stockton pedig visszavonult. Meghívták a 2004-es All-Star gálára, év végén bekerült a második legjobban védekező ötösbe, és David Robinson után az első olyan játékos lett a liga történetében, aki Top5-ben volt év végén a blokkolt dobásokat (3.) és a szerzett labdákat (4.) tekintve is.

2003. december 3-án, a Houston Rockets elleni összecsapáson 19 pontot, 5 pattanót, 7 gólpasszt, 8 labdaszerzést és 5 blokkot jegyzett, ezzel a liga legfiatalabb játékosa lett, aki valaha elérte a "5-by-5"-ot - öt statisztikai kategóriában is legalább 5-ig jutott. Mivel ez egy héttel később is sikerült neki, így Hakeem Olajuwon mellett az egyelten olyan játékos lett, aki egy szezon alatt egynél többször csinálta meg ezt a bravúrt (sőt, az egyetlen olyan játékos is az Álom mellett, aki karrierje során egynél többször jegyzett 5-by-5-ot).

Egy évvel később a fél szezont kihagyta egy csuklótörés miatt, de így is övé lett a legtöbb meccsenkénti blokk (3.3) és bekerült megint a második védekezőötösbe.

2005/06-ban is kitűnő szezonja volt, Marcus Camby mögött második lett a blokklistán (3.2) és ezúttal már az első védekezőcsapatba választották be év végén. Ebben a szezonban felállított egy máig élő rekordot: 2006. január 3-án, a Los Angeles Lakers ellen 14 pontot, 8 pattanót, 9 gólpasszt, 6 szerzet labdát és 7 blokkolt dobást ért el, ezzel megint Hakeem mellett az egyetlen, aki 5-by-6-et tud felmutatni karrierje alatt - öt kategóriában legalább 6-os mutató -, de ő az egyetlen, aki ezt rendes játékidőben tudta megcsinálni, hosszabbítás nélkül.

2006/07 gyenge éve volt a korábbiakhoz képest, de az NBA-szezon után, a 2007-es Eb-n győzelemre vezette hazáját, ráadásul ő lett a kontinenstorna legértékesebb játékosa. Még négy szezont töltött ezt követően a Utah-nál. Megbízható teljesítményt nyújtott, de a korábbi szintjét már nem tudta elérni.

2011-ben, Litvániában bronzérmet szerzett az oroszokkal az Eb-n, a lockout alatt (2011/12) pedig hazájában, a CSZKA Moszkvánál játszott. Ő nem ment vissza azonnal Amerikába, a teljes évet Oroszországban töltötte. A VTB Ligában mindent besöpört: nyerte a sorozatot a CSZKA-val, és ő lett az alapszakasz, valamint a Final Four MVP-je is. Az Euroligában egy hatalmas döntőben, nyert helyzetből kaptak ki az Olimpiakosz ellen, de itt is ő lett az alapszakasz és a négyesdöntő legértékesebb játékosa is, ráadásul őt választották meg a sorozat legjobb védőjének is. A 2012-es londoni olimpián megint harmadik lett az oroszokkal, így nem véletlen, hogy a naptári év legjobb európai kosárlabdázójának járó díjat is ő kapta.

Tavaly a Minnesota Timberwolves tudta meggyőzni, hogy igazoljon hozzájuk, ám némi meglepetésre idei szezonra szóló játékosopciójáról lemondott, és jóval kevesebb pénzért a Brooklyn Netshez igazolt. Az évet sérüléssel kezdte, de nagy szerepe van abban, hogy a 2014-es naptári év elejétől kezdve egy másik Brooklynt lehet látni a pályán, a sztárok sérülése ellenére is. Isten éltesse sokáig!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus