34 éves Kyle Lowry, 47 éves a Sixers negatív rekordja

A Raptors vezére 34. születésnapját ünnepli - a Philly 47 éve máig fennálló negatív csúcsot állított fel - Devin Booker egy éve 59 pontig jutott - Fernando Martin 57 éves lenne.

Minden idők egyik legjobb spanyol játékosa, Fernando Martin 57 éves lenne a mai napon - a 27 évesen elhunyt egykori klasszis karrierjéről írtunk már három és fél éve.

 

1973. március 25-én a Philadelphia Sixers 9-73-as mérleggel zárta az 1972/73-as alapszakaszt, ezzel minden idők legrosszabb együttese lettek hivatalosan is. Az 1967-ben bajnoki címet nyerő együttesből Hal Greer még megmaradt hírmondónak, de a Philly 6 éven belül megjárta a menyországot és a poklot is. Ez a 9-73 mind a mai napig csúcs a teljes szezonokat figyelembe véve - a 11%-os mutatónál egy rosszabb már adódott, a lockouttal tarkított 2011/12-es idényt a Charlotte Bobcats 7-59-cel, azaz 10.6%-kal zárta.

 

Devin Booker 70 pontos meccsének tegnap volt a 3 éves évfordulója, de ma is van mire visszaemlékezni a Phoenix Suns sztárjával kapcsolatban. Booker egy éve, 2019. március 25-én 59 pontot (19/34 mezőny, 5/8 tripla, 16/17 büntető) szórt, igaz, tette mindezt egy 33 ponttal, 125-92-re elbukott találkozó során a Utah Jazz ellen.

 

Van több születésnaposunk is. A 2000-ben az Indiana Pacersszel döntős, abban az évben az All-Star gálára is meghívott, de a szezon után Jermaine O'Nealre elcserélt Dale Davis 51 éves lett a mai napon. A San Antonio Spursszel 1999-ben bajnok, 2006-ban pedig már edzőként a Dallas Mavericksszel a döntőben járó, abban az idényben az Év Edzőjének választott Avery Johnson 55 esztendős. A tripláiról híres olasz dobóhátvéd, a Spurs jelenlegi játékosa, Marco Belinelli 34. születésnapját ünnepelheti.

 

Náluk azonban fajsúlyosabb szerepet töltött be a ligában a Toronto Raptors elmúlt 8 évének oszlopa, a tavalyi bajnokcsapat irányítója, Kyle Lowry, aki Belinellivel egy napon született, tehát 34 éves ma. 2006-ban került be a ligába a Villanova egyetemről, a Memphis Grizzlies választotta ki az első kör 24. helyén. Első négy évében leginkább csere volt: összesen 30 meccsen kezdett ebben az időszakban, és leginkább a védekezéséről volt híres a fakeze mellett. A 2008/09-es idény közben, egy háromcsapatos cserében, Rafer Alstonért a Houston Rocketshez került, és a 2010/11-es szezon előtt megnyerte a kezdő pozícióért vívott csatát Aaron Brooksszal szemben.

Átlag 10 perccel többet játszott ezután, és természetesen átlagai is javultak ezt követően - 13 pont és 6 gólpassz fölött hozott már, miközben előtte a 10 pontot és a 4.5 gólpasszt sem vitte át soha. A lockout által megrövidített 2011/12-es idényben viszont edzőváltás történt a Rocketsnél, Rick Adelman helyét Kevin McHale vette át, és vele nem jött ki jól Lowry. Számain ez nem látszódott, de miután 15 meccset hagyott ki márciusban és áprilisban egy fertőzés miatt, távollétében pedig jól játszott a Brooksért megszerzett Goran Dragic, a Houston 2012 nyarán elpasszolta: Gary Forbes és egy 2013-as első körös volt az ára, amin később Steven Adamst lehetett kihúzni.

Lowry első éve még elég visszafogott volt a Raptorsnál (11.6 pont, 6.4 gólpassz), azóta azonban kirobbanthatatlan a Toronto kezdőjéből: négy évig 18-22 pont környékén átlagolt (egy szezont leszámítva hatékonyan is hozta pontjait az elmúlt 7 idény során), ezt sikerült megismételnie ebben a szezonban (19.7 pont). Az elmúlt hat esztendőben mindig meghívták az All-Star gálára, 2015/16-ban pedig az All-NBA harmadik csapatába is beválasztották.

Egyetlen probléma volt mindig: a csapat rájátszásban nyújtott teljesítménye. A Raptors Lowry első, Kanadában töltött idényében még nem volt PO-csapat, azóta azonban mindig, de Dwane Casey irányítása alatt soha nem tudta átlépni az árnyékát rájátszásban az alapszakaszokat most már rendre kifejezetten jó eredménnyel záró gárda. 2015/16-ban ugyan keleti döntőbe került a Raps, de Casey-vel egyértelműen megrekedni látszott az együttes, és a savból kapott rendesen Lowry is (DeMar DeRozan mellett) - sokszor jogosan, voltak teljesen homály mérkőzései, sokszor viszont talán túlzóan is.

Tavaly aztán felért a csúcsra, amit persze köszönhet az edzőváltásnak és Kawhi Leonard érkezésének is, de nem utas volt a Raptors bajnokcsapatánál, hanem komoly segítséget is nyújtott a gárda számára - 15.0 pont, 57.6% TS, 4.9 pattanó és 6.6 gólpassz került a neve mellé a Toronto bajnoki menetelése során a PO-ban. Nem az a típusú játékos, aki 35-40 pontokkal tudja a hátára venni a csapatot, kell mellé egy ilyen kosaras, ha a klub eredményt akar elérni (Leonard és adott meccseken Pascal Siakam ilyen volt). Évek óta bizonyítja azonban, hogy jobbá tudja tenni a többieket maga körül - ezt egyébként az összes magasabb szintű statisztika bizonyítja is. Isten éltesse sokáig őt és a többi ünnepeltet is!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus