34 éves Z-Bo

34 éves lett a mai napon a Grizzlies grit&grind stílusának egyik jeles képviselője, a liga egyik legképzettebb magasembere, Zach Randolph.

Z-Bo-t egy évnyi Michigan State után az első kör 19. helyén választotta ki a Portland TrailBlazers a 2001-es drafton. Első két évében nem sokat játszott, a harmadik idényében azonban 16.9-ről 37.9-re nőtt a játékperceinek száma, 20.1 pontot és 10.5 pattanót átlagolt, ezzel ő lett a legtöbbet fejlődött játékos 2003/04-ben. A Portland épp a JailBlazers korszakot élte, amiből ő is kivette a részét, balhés játékosnak tartották gyenge védekezéssel, ráadásul egyre csökkenő hatékonysággal, így hiába átlagolt végig 10 pattanó és 18-20 pont között, 2007 nyarán elcserélték a New York Knickshez Steve Francisért és Channing Frye-ért cserébe.

Innen látszik, hogy hiába a jó produktum, akkora szerződése volt, hogy a már szinte semmit nem érő Francisre, illetve a még csak másodéves, első éve után egyre inkább visszaeső Frye-ra tudták beváltani. A Knicksbe sem a legjobbkor került, hiszen Isiah Thomas uralkodása a franchise történetének legsötétebb időszaka. Az átlagait New Yorkban is hozó erőcsatárt a 2008/09-es idény közben cserélték a Los Angeles Clippershez Cuttino Mobley-ért és Tim Thomasért. A Clippersben töltött fél szezon alatt átlagai maradtak, ahogy megítélése is, amely egy 20/10-es játékoshoz képest kifejezetten rossz volt.

2009 nyarán azonban a Clippers Quentin Richardsonért cserébe a Memphis Grizzlieshez továbbította, itt pedig a korábban balhés kosarasnak tartott Z-Bo némileg lenyugodott, megtalálta a megfelelő társait és a közeget, amelyben tökéletesen tud alkotni. Azonnal All-Star lett - ezt megismételte 2012/13-ban -, 2010/11-ben pedig az All-NBA harmadik csapatába választották. A Grizzliesnél meghonosított grit&grind stílusba tökéletesen illik, Marc Gasollal nagyon szépen kiegészítik egymást és bár nem tartozik a leghatékonyabb scorerek közé, a liga egyik legképzettebb magasemberének tartják a szakemberek.

Középtávolról is veszélyes, de a palánk alatti furakodásban is otthon érzi magát, kifejezetten fizikális kosaras - előbbi miatt nem is csoda, hogy nem olyan magasak a százalékai, mint a csak zsákolásból élő társaié. A Memphisben töltött hat idényéből összesen egyszer pattanózott 10.1-es átlag alatt, a lockout által rövidített idényben, mikor térdsérülés miatt csak 28 mérkőzésen lépett pályára. Bár az utóbbi három évben némileg visszaesett pontszerzése, gyakorlatilag úgy hozza átlagait, mint egy gép, a kor egyáltalán nem látszik meg rajta - ez egyébként azért balhéin is látszik, mert bár nem olyan gyakran, de össze-össze akad még az ellenfél 1-1 játékosával, lásd a Thunder magasemberei, Blake Griffin és DeMarcus Cousins. Isten éltesse sokáig!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus