35 éves Pau Gasol

35 esztendős lett a spanyol kosárlabdázás történetének (talán) legnagyobb alakja, minden idők egyik legjobb európai játékosa, Pau Gasol.

Pau Gasol 21 évesen, a 2001-es draft 3. helyén kelt el - hivatalosan az Atlanta Hawks választotta ki, ám elcserélték játékjogát a Memphis Grizzlies-zel Shareef Abdul-Rahimért cserébe. SAR a Gizzlies legjobb játékosa volt abban az időben, ám éppen ekkor költözött a franchise Vancouverből Memphisbe, a vezetők pedig úgy gondolták, a 2001-ben már a spanyolokkal Európa-bajnoki bronzérmet nyerő, hazájában a Barcelonával bajnoki címet, kupát és MVP címet elérő Gasol lehet a csapat új arca. Nem is gondolták rosszul, azonnal egy 17.6 pontos, 8.6 pattanós és 2.1 blokkos átlagú szezonnal nyitott, meg is nyerte az Év Újonca díjat.

Az első négy idényében 17-19 pont és 7-9 pattanó között átlagolt, majd ötödik évére, a 2005/06-os évadra tovább javult: 20.4 pontos, 8.9 pattanós, 4.6 gólpasszos és 1.9 blokkos szezonja elég volt ahhoz, hogy pályafutása során először meghívják az All-Star gálára - első Grizzlies és első spanyol játékosként a liga történetében. Csapatsikerek két évig nem kísérték teljesítményét, de a harmadik idényre nagyot javultak (50-32), a franchise története során először bekerültek a PO-ba, ráadásul ezt zsinórban háromszor megcsinálták.

2006 egyébként is különleges dátum Gasol karrierjében, hiszen életében először és eleddig utoljára világbajnok lett a spanyol válogatottal a Japánban rendezett világbajnokságon, és a torna legértékesebb játékosának választották.

Az ezt követő szezonban Gasolnak jól ment, a csapat viszont nagyot zuhant, 22-60-nal végeztek, természetesen nem kerültek a PO-ba, az ezt követő idényben pedig a deadline előtt elcserélték sztárjukat egy 2010-es második körös pickkel együtt a Los Angeles Lakersbe Kwame Brownért, Javaris Crittentonért, Aaron McKie-ért, Marc Gasol játékjogáért és két első körös draftjogért. Akkor nagy vihart kavart ez a tranzakció, ám később bebizonyosodott, hogy mindkét csapat jól járt - a Grizzlies a felszabaduló capspace-szel és a mostanra All-Star szinten játszó Marc-kal, Pau és a Lakers pedig a két megnyert bajnoki címmel.

A csapatsikerek ugyanis ha nem is azonnal, de jöttek Gasolnak az aranysárga-liláknál. 2007/08-ban, amikor átkerült Los Angelesbe, még nem nyertek bajnoki címet - a Boston Celtics emlékezetes döntőben verte őket 4-1 arányban -, ebben az évben azonban egy kitűnő döntőt játszott ő és a spanyol válogatott a pekingi olimpián a Team USA-vel - ezüstérmet nyertek végül. Az ezt követő két idényben aztán nem talált legyőzőre a Lakers: előbb az Orlando Magicet intézték el (4-1), majd 2010-ben visszavágtak a Celticsnek a két évvel korábbi kudarcért (4-3). Közben Gasol 2009-ben Európa-bajnok is lett, pályafutása során először, úgyhogy mondhatni minden összejött számára ezekben az években.

2010/11-ben még All-Star volt - ahogyan az ezt megelőző két évben is -, ám ebben az idényben a Dallas Mavericks kisöpörte őket a második körben - és lett később bajnok -, egy évre rá pedig az Oklahoma City Thunder intézte el őket a nyugati elődöntőben (1-4). 2011-ben azért egy Európa-bajnoki aranyérem összejött számára, 2012-ben pedig ő vihette a spanyol zászlót a londoni olimpián. Gasolnak kifejezetten gyengén ment a Dwight Howard mellett eltölött évben (2012/13), ám átlagai ezt a szezont leszámítva nem nagyon estek vissza, egyébként folyamatosan 17 pont felett, 10 lepattanó körül átlagolt a Lakersnél - a 2012-t követő két évben azonban még annyi babér sem termett számukra a PO-ban, mint az azt megelőző két szezonban.

Tavaly nyáron a Chicago Bullshoz szerződött, ahol még a vártnál is jobban teljesített. Újra elvitték az All-Star gálára - ötödjére pályafutása során -, az All-NBA második csapatába is beválasztották, ráadásul a Milwaukee Bucks ellen 46 pontos karriercsúcsot dobott, teljesen megújult a Lakerses időkhöz képest (18.5 pont, 11.8 pattanó, 1.9 blokk). Isten éltesse sokáig!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus