36 éves Gilbert Arenas

29 évvel ezelőtt dobta 50 pontos karriercsúcsát Clyde Drexler, Gilbert Arenas pedig 36. születésnapját ünnepli a mai napon.

29 esztendővel ezelőtt, 1989. január 6-án a Portland TrailBlazers a Sacramento Kingst fogadta. A hazaiak 147-142-re nyertek egy kéthosszabbításos mérkőzés keretein belül. Az összecsapás a Portland legendás alakja, Clyde Drexler számára volt különleges, hiszen 50 pontos karriercsúcsát ezen az estén dobta - 19/28 volt mezőnyből (0/3 tripla) és 12/16 a büntetővonalról 49 perc alatt. 7 pattanója, 4 gólpassza és 3 szerzett labdája is volt 3 eladott labda mellett. Óriási meccset játszott hátvédtársával, Terry Porterrel együtt, aki 51 perc alatt 22 pontot szerzett, de emellett volt 17 gólpassza, 7 szerzett labdája és 6 pattanója is.


36 esztendős lett a mai napon Gilbert Arenas. Az Arizona egyetemről érkező fiatal hátvédet a 2001-es draft második körében, a 30. helyen választotta ki a Golden State Warriors, aminek később még jelentősége volt. Első évében 47 meccsen lépett pályára, de 30-on már így is kezdett, második szezonjában pedig mind a 82 meccsen kezdő volt, 18.3 pontot, 6.3 gólpasszt és 4.7 pattanót átlagolt - ezzel a legtöbbet fejlődött játékosnak választották, plusz ő volt az újoncok-másodévesek meccs MVP-je is az All-Star gálán.

2003 nyarán korlátozott szabadügynök volt, a Washington Wizards pedig ajánlatot tett neki - a rossz nyelvek szerint egy pénzérmét dobott fel, hogy a fővárosiak, a Warriors és a Los Angeles Clippers között döntsön, végül a Wizardshoz írt alá 6 évre 60 millió dollárért. Abban az időben még nem volt lehetősége a második körös picket bármilyen kivétellel megtartani a csapatoknak, csak az első körösökre volt külön szabály. Mivel a Golden State sapka fölött volt, nem tudták meccselni az ajánlatot, így távozott tőlük Arenas. 2005-ben emiatt került be a kollektív szerződésbe a Gilbert Arenas-szabály, amely a második körös draftoltak esetében is engedi, hogy kivétellel megtartsák őket.

Első washingtoni évében még 20 pont alatt maradt, ezt követően azonban 25.5, 29.3 és 28.4 pontot átlagolt, mindhárom szezonban meghívták az All-Star gálára, és mindháromszor az All-NBA harmadik csapatában kapott helyet. A liga egyik legjobb scorer irányítója volt, 60 pontos karriercsúcsáról és hosszabbításban elért NBA-rekordjáról nemrég mi is megemlékeztünk. A 2006/07-es idény végén azonban elszakadt az MCL térdszalagja, a következő éveit pedig teljesen tönkretették a térdsérülések. 2007/08 és 2009/10 között három idény alatt mindössze 47 meccsen lépett pályára, teljesítménye pedig jelentősen visszaesett. 2009 karácsonyakor veszett össze az öltözőben Javaris Crittentonnal úgy, hogy a hírek szerint (nem töltött) fegyvereket fogtak egymásra - ebből óriási botrány lett, két éves próbaidőt kapott Arenas, plusz David Stern az idény végéig eltiltotta.

2010 decemberében az Orlando Magichez cserélte a Washington a szintén leszállóágban lévő Rashard Lewisért cserébe, de itt már nagyon gyenge teljesítményt nyújtott (8.0 pont, 3.2 gólpassz). 2011 decemberében, a lockout feloldása után ő volt az első, akit amnesztiával kivásároltak szerződéséből - még két évig fizettek neki a floridaiak összesen 40 millió dollárt, de legalább a sapkába nem számított bele a bére. 2012 márciusában még aláírt a Memphishez, de összesen 23 meccse volt a Grizzliesnél a rájátszással együtt, azóta pedig nem lépett pályára a ligában. 2012/13-ban a Shanghai Sharksnál kosarazott, azóta profi keretek között sehol sem, ellenben a közösségi médiában rendszeresen borzolja a kedélyeket. Nagyszerű képességű játékos, de egyben botrányhős is volt - utóbbinak megmaradt. Isten éltesse!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus