37 éves Paul Pierce

A Boston Celtics legendás alakja, Paul Pierce 37 esztendős lett a mai napon, az őt bajnoki címig vezető Doc Rivers pedig 53. életévét töltötte be ma. Jermaine O'Neal 36 éves, az egykori kiváló játékos, Reggie Theus pedig 57. születésnapját ünnepli. Isten éltesse mindannyiukat!

Paul Pierce 16 éves profi karrierje majdnem teljes egészét a Boston Celticsnél töltötte, az előző idényt a Brooklyn Nets színeiben kezdte meg, idén nyáron pedig a Washington Wizardshoz igazolt. Pierce a 2008-as, bajnoki címet nyert Celtics ikonja, legendája, és legjobb játékosa - abban a szezonban ő lett a döntő MVP is. Az 1998-as draft 10. választottjának 10 All-Star gálája (2002-2006, 2008-2012), egy All-NBA második (2008/09) és három harmadik (2001/02, 2002/03, 2007/08) csapattagsága van emellett, és ő a Larry Bird utáni korszak legmeghatározóbb Celtics-játékosa. Nem kell hozzá nagy jóstehetség, hogy kijelentsük, 34-es mezszámát egészen biztosan visszavonultatja a bostoni franchise, ha abbahagyja Pierce a profi játékot, és szinte borítékolható számára a Hall of Fame tagság is!

Nála mindössze egy évvel fiatalabb a ligában Pierce-nél már két évvel többet töltő Jermaine O'Neal, aki tehát 36 esztendős ma. Ő is megfordult Bostonban, de legemlékezetesebb időszaka az Indana Pacershez köthető 2000 és 2008 között, amikor a csapat franchise-playerének számított, és ezekben az években hatszor az All-Star gálára is meghívták (2002-2007), tehát a ligaelithez tartozott. Második indianai évében, 2001-02-ben a legtöbbet fejlődött játékosnak választották, egyszer ő is ott volt az All-NBA második csapatában (2003/04), kétszer pedig a harmadikban. Benne volt a híres detroiti Brawlban is, a sérülések pedig tönkretették annak a lehetőségét, hogy ezt követően komoly, meghatározó játékos lehessen csapataiban. Több helyen is megfordult ezt követően, tavaly viszont meglepően hasznos tagja volt a Golden State Warriorsnek, főleg védekezésben. Egyelőre nem döntötte még el, hogyan tovább, az is lehet, hogy visszavonul.

Pierce-hez szorosan köthető volt trénere, Doc Rivers, aki szintén a mai napon ünnepli születésnapját, immáron az 53-at. Rivers anno az Atlanta Hawks játékosaként hagyott nyomot először a ligában, a 80-as évek Dominique Wilkins fémjelezte Atlantájának volt ő a kezdő irányítója. 1986-87-ben 12.8 pont mellett kereken 10 gólpasszt átlagolt, egy évvel később pedig az All-Star gálára is meghívták. 3866 gólpasszal mai napig ő a csúcstartó a Hawksnál ebben a kategóriában. Vezetőedzőként Orlandóban kezdett, de a Magicnél nagyon sok sérülés hátráltatta, így csak részsikereket ért el. 2004-ben ment át Bostonba, és a kezdeti nehézségeket követően 2008-ban Pierce-szel együtt felért a csúcsra. A folyamatos sérülések miatt a Celtics nem tudott több gyűrűt nyerni, sőt, döntőbe is csak egyszer jutottak már, tavaly nyáron pedig a Los Angeles Clippershez "cserélték", ahol megpróbálja a Clipperst is bajnoki címig vezetni Chris Paul és Blake Griffin vezetésével.

Mai legutolsó, kiemelt ünnepeltünk az 57. életévét betöltő Reggie Theus. Az egykori kitűnő hátvéd öt és fél évig játszott a Chicago Bullsban, majd négy és fél esztendőt húzott le a Kingsnél (előbb Kansas City-ben, aztán Sacramentóban). Egy-egy évet eltöltött még Atlantában, Orlandóban és New Jersey-ben, 1991-ben otthagyta az NBA-t, 1992-ben pedig befejezte a profi kosárlabdázást. Érdekesség, hogy azon kevesek közé tartozott, akik tudták, mikor kell abbahagyni - utolsó két szezonjában is 18.9 és 18.6 pontot rakott a közösbe meccsenként, karrierátlaga 18.5 volt, úgyhogy gyakorlatilag akkor fejezte be, mikor még tudta hozni azt a szintet, amit tőle egész pályafutása során megszoktak a ligában. Edző lett, egy évig a Sacramento Kingst is irányította 2007-08-ban, most pedig a Cal State Northridge Egyetemen trénere. Isten éltesse mindnyájukat!

Ezen a meccsen pedig Rivers és Theus is feltűnik, nem is epizódszerepekben:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus