38 éves Antoine Walker

38 esztendős lett a mai napon a '90-es végének, 2000-es évek elejének egyik népszerű figurája, Antoine Walker, és 64. születésnapját ünnepli az ABA és az Indiana Pacers egyik legendája, George McGinnis. Isten éltesse mindkettejüket!

Ma ünnepli 38. születésnapját Antoine Walker, aki a feltörekvő Boston Celtics kulcsembereként rengeteg szép élményben részesülhetett, ám az idő előre haladtával nagyon csúnyán lecsúszott a lejtőn. Bombaként robbant be a ligába az 1996-os draft hatodik választottja, második szezonjában már karriercsúcsot jelentő 49 pontos mérkőzése is volt és All-Star lett - összesen háromszor, még 2001/02-ben és 2002/03-ban. Egyéni szinten ekkoriban lehetett pályája csúcsán, és abban az időben még sokan azt hitték, Paul Pierce-szel karöltve újra képesek lehetnek bajnokcsapatot csinálni a nagy múltú Bostonból.

Ám a két dudás egyre kevésbé fért meg egy csárdában, a Celtics vezetőségének a továbblépés érdekében választania kellett, így 'Toine repült, majd annyira belejött, hogy igazi vándormadár lett belőle - két idény alatt megfordult Dallasban, Atlantában és visszatért Bostonba is. 2006-ban a Miami Heat kiegészítő embereként elérte egyik nagy álmát és bajnok lett, de onnantól kezdve már csak a mélybe szállás következett. Hatalmas szerencsejáték-adósságot halmozott fel, csúnyán elhízott és a kábítószerekkel is meggyűlt a baja. Két éve még megpróbálkozott a visszatéréssel a D-Ligában, voltak is emlékezetes megmozdulásai – de mindez már nem ért NBA-szerződést.

 

Ugyanezen a napon ünnepli, de 64. születésnapját George McGinnis. 1971-ben még kiscsatárként kezdett az ABA-ben, az Indiana Pacersnél, de második idényétől kezdve egyértelműen erőcsatárként játszott, háromszor egymás után All-Star is lett, mindhárom idényben 25-30 pont és 10 pattanó fölött átlagolt. Első és második idényében bajnok lett, 1972/73-ban a rájátszás legértékesebb játékosának is megválasztották, 1974/75-ben pedig az alapszakasz MVP címét nyerte meg.

1975-ben váltott, az NBA-ben a Philadelphia Sixers játékosa lett - 1973-ban a második kör 22. helyén foglalta le játékjogát a Sixers. Három idényt töltött Philadelphiában, egyet pedig Denverben a következő négy évben - háromszor All-Star lett, 1977-ben pedig nagydöntőt játszott a Sixersszel, de kikaptak a Bill Walton vezette Portland TrailBlazerstől.

Az 1979/80-as idény deadline-ja előtt visszakerült a Pacershez a Denvertől, de az Indy a franchise történetének legrosszabb cseréjét kötötte: egy 1980-as első körös mellett a '80-as évek egyik, ha nem a legjobb scorerét, Alex English-t adták oda azért a McGinnisért, aki meg sem közelítette korábbi önmagát. Két és fél szezont húzott le a Pacersben, ahol már csak 13-14 pontot, utolsó idényében pedig 5 pont alatt átlagolt 1982 nyarán vonult vissza.

Kétszer volt az NBA-ben az első csapat tagja, egyszer az ABA-ben, és mindkét ligában egyszer-egyszer választották az adott idény második legjobb ötösébe. Az ABA össztörténetének legjobb ötösébe is beválasztották, és bár óriásit bukott rajta a Pacers az 1980-as cserén, 30-as mezszámát így is visszavonultatták. Isten éltesse sokáig mindkettejüket!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus