38 éves MWP

38 esztendős lett a 2000-es évek egyik legjobb védőjátékosa, az egykor Ron Artestként ismert rosszfiú, Metta World Peace.

38 éve született Ron Artest, mostani nevén Metta World Peace. A Chicago Bulls vitte el az 1999-es draft 1/16-os választási jogával. Szinte azonnal kezdő lett, és bár nem volt túl hatékony scorer - és akkor még finoman fogalmaztunk -, sokoldalú játékával ígéretesnek tűnt. Harmadik évében, 2002 februárjában cserélte el őt a Bulls, és nem csináltak túl nagy boltot, hiszen vele együtt adták Ron Mercert, Kevin Ollie-t és Brad Millert is Jalen Rose-ért, Travis Bestért, Norm Richardsonért és egy második körös draftjogért.

Indianában töltötte karrierje legjobb egyéni éveit, hiszen első teljes évében, 2002/03-ban a második legjobban védekező ötösbe választották, 2003/04-ben pedig elérkezett pályafutása messze legsikeresebb idénye. Átlagai nem voltak annyira kiemelkedőek (18.8 pont, 5.3 pattanó, 3.7 gólpassz, 2.1 labdaszerzés), de elvitték az All-Star gálára, év végén ő lett év védője, ott volt az All-Defensive első csapatban és az All-NBA harmadik ötösben is. A Pacersszel ráadásul egészen a keleti döntőig meneteltek, ahol a későbbi győztes Detroit Pistonstól kaptak ki (2-4).

A következő szezont pazarul kezdte, támadásban hatékonyan dobott, ligaelit számokat hozott elöl, míg védekezésben a tőle megszokott keménység volt rá jellemző... egészen 2004. november 19-éig. A Malice at the Palice néven elhíresült verekedésben a Pistons elleni meccsen Ben Wallace-szal mentek egymásnak, majd a szurkolókkal is "volt némi nézeteltérése". Artestet az idény teljes hátralévő részére eltiltották a PO-ot is beleértve - 86 meccset hagyott ki, ez a liga történetének leghosszabb eltiltása pályán történő incidens miatt.

A 2005/06-os szezont még a Pacersnél kezdte, de januárban Peja Stojakovicért cserébe a Sacramento Kingshez cserélték. Két és fél évet töltött a "Királyoknál", nem is voltak rossz idényei ezek, hiszen 20 pont környékén átlagolt, a korábbiakhoz képest jó hatékonysággal, és úgy tűnt, kezdi összeszedni magát. A Kings 2008 nyarán azonban úgy gondolta, még értékké váltja, mielőtt egy év múlva lejárna szerződése, és Patrick Ewing Jr-ral és Sean Singletaryvel együtt a Houston Rocketshez postázták Donte Greene-ért, Bobby Jacksonért és egy 2009-es első körösért (amiből később Omri Casspi lett).

Houstonban is jó éve volt (17.1 pont, 5.2 pattanó, 3.3 gólpassz, 1.5 szerzett labda), ráadásul 12 év után először jutott a Rockets túl az első körön a PO-ban. Itt is volt emlékezetes megmozdulása, miután a másodk kör második meccsén kapott egy könyököst Kobe Bryanttől, ami miatt saját maga akart elégtételt venni (és korábban is volt már köztük balhé ebben az idényben):

A Houston kiesett a Lakers ellen, 2009 nyarán Artest szabadügynök lett, ő pedig az előzmények ellenére az aranysárga-lilákat választotta, és mint később kiderült, nem döntött rosszul. Egyénileg ugyan visszaestek statisztikái, de egyetlen bajnoki címét Phil Jacksonékkal nyerte, rögtön az első évében, 2009/10-ben, a sikerből pedig ő is oroszlánrészt vállalt. A sajtótájékoztatója a vártnak megfelelően alakult:

Innentől kezdve lefelé vezetett neki és a csapatnak is az út. Gyorsasága megkopott, és bár fizikai erejével még meg tudta fogni a testesebb ellenfeleket, a gyorsabb hármasok körbefutották. A Lakers 2011-ben a Dallas, utána a Thunder, 2013-ban pedig a Spurs ellen égett le a rájátszásban, jutott azonban minden évre emlékezetes dolog. 2011 nyarán váltott nevet, állítása szerint azért, hogy inspirálja és összehozza a fiatalokat. A 2012-es alapszakasz végén egy óriási könyököst nyomott James Hardenre, ami miatt kiállították és 7 meccsre el is tiltották - ki is hagyta a PO első hat találkozóját.

2013 nyarán a Spurs elleni kiesés után a Lakers vezetősége úgy döntött, amnesztiával kivárásolják, így távozott a gárdától. A New York Knickshez írt alá két évre, de nagyon gyengén játszott, 2014 februárjában kitették keretükből. 2014/15-ben a kínai bajnokságban a Sichuan Blue Whales, az olasz első osztályban pedig a Cantú együttesénél kosarazott, két éve pedig lehetőséget kapott egykori klubjától, a Lakerstől és élt is vele - az aranysárga-lila alakulat mentornak visszavitte az együtteshez ugyanúgy, ahogy tavaly nyáron is. Idén már nem tartottak igényt a szolgálataira, és jelenleg a Lakers D-Ligás csapatánál dolgozik segédedzőjént. Isten éltesse sokáig!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus