38 éves Vince Carter

38. születésnapját ünnepli minden idők egyik legjobb zsákolója, Air Canada, azaz Vince Carter.

Carter három évet játszott az egyetemen, 1995-től 1998-ig volt a North Carolina Tar Heels játékosa. Második és harmadik évében megnyerték az ACC konferenciát, és mindkétszer Final Fourba jutottak az NCAA nagy tornáján - mindkétszer kikaptak az elődöntőben, 1997-ben az Arizonától, 1998-ban pedig a Utah-tól.

Az 1998-as draft ötödik helyén kelt el, a Golden State Warriors választotta ki papíron, de azonnal elcserélték ugyanennek a draftnak a negyedik helyen választott játékosára, Antawn Jamisonre a Toronto Raptorsszal - Jamison egyébként mindhárom évben csapattársa volt Carternek a Tar Heelsnél.

Első évében rögtön az év újoncának választották, második éve pedig feledhetetlenre sikeredett. Egyrészt a franchise történetében először jutottak be a PO-ba 2000-ben - a Knicks kisöpörte őket az első körben -, másrészt 25.7 pontot átlagolt, amivel az All-NBA harmadik csapatába fért be, harmadrészt pedig először hívták meg az All-Star gálára - 2007-ig folyamatos résztvevő volt innentől kezdve -, a zsákolóversenyen pedig minden idők talán legjobb versenyét futotta, meg is nyerte a viadalt.

2000/01 volt a legjobb éve a Raptorsnál. 27.6 pontot átlagolt, ezzel az All-NBA második csapatába került be, és ekkor érte el legnagyobb csapatsikerét is a kandaiakkal: a keleti konferencia elődöntőjéig meneteltek, de a későbbi döntős Philadelphia Sixers 7 meccsen megállította őket. Carter torontói karrierjének egyik fekete foltját is ennek a sorozatnak köszönheti: a hetedik meccs előtti reggelen még elutazott a North Carolina Egyetemre, hogy átvegye a diplomáját, ezt pedig sok Raptors-drukker nem tudta neki megbocsájtani a későbbi kiesést követően.

A következő két szezonban nagyon sok sérüléssel küszködött, így mindössze egy első körös, Detroit Pistons elleni kiesés jött össze nekik a PO-okban, 2003-ban nem jutottak be a rájátszásba, ahogy a többiek állandó sérülése miatt 2004-ben sem. Ezt követően Carter összeveszett a vezetőséggel is, nem akart részt venni a rebuildben. Sokat esett játékának színvonala, a rossz nyelvek szerint direkt, hogy kikényszerítse elcserélését - ez a második indok, ami miatt a torontói megítélése finoman szólva is kétes volt annak ellenére is, hogy a franchise történetének legjobb játékosa. A viszony azóta rendeződött, hiszen az idén 20 éves franchise megható videóval fogadta hazai pályán a csapat ikonját.

A tranzakcióra 2004. decemberében került sor, a New Jersey Netshez került. A Netsnél töltött négy és fél szezonja jól sikerült, mind az öt idényben 20 pont fölött átlagolt - igaz, az első három évben mutatott 24-25 pontos átlaga 20 pont környékére esett vissza 2007/08-ra és 2008/09-re. A New Jersey egy kellemetlen csapat volt keleten vele megerősödve, de egy első, illetve két második körös kiesés jött össze nekik mindössze, ennél tovább nem jutottak az első három évben. 2007/08-ban elcserélték Jason Kiddet, így Carter itt töltött utolsó két évében nem tudott PO-ba kerülni.

Ryan Andersonnal együtt Orlandóba cserélték 2009 nyarán, de itt már nem hozta azt, amiért Dwight Howard mellé odavitték - az egy évvel korábban döntőbe kerülő együttes csak a keleti döntőig jutott vele a 2010-es rájátszásban. Alig több mint egy szezon után lett a Phoenix Suns játékosa, de a 2011-es lockout feloldását követően az arizonaiak kitették keretükből. Aláírt a Dallas Maverickshez, ahol korábbi önmagától azért messze elmaradva, de hasznos tagja maradt a texasi gárdának a kispadról beszállva. Három év után, idén nyáron váltott csapatot - a Memphis Grizzliest választotta, ahol hasonló szerepe van, mint volt a Mavsnél. Isten éltesse sokáig!

 

Egy másik zsákolóbajnok, Gerald Green is ma ünnepli születésnapját, méghozzá a 29-et. Green a 2005-ös draft 18. választottja volt, a Boston Celtics draftolta. Első idényében nagyon kevés lehetőséget kapott, második szezonjában azonban jött a berobbanás, 81 meccsen lépett pályára, 22 percet és 10.1 pontot átlagolt, a 2007-es All-Star gála zsákolóversenyén pedig az első helyen végzett.

Igazi hullámvasút-karrierje itt került lejtőre. 2007 nyarán része volt a Kevin Garnett-cserének, így a Minnesota Timberwolveshoz került. Itt sem töltött sok időt, hiszen a 2008-as deadline előtt a Houston Rocketshez cserélték, akik pár nappal a tranzakciót követően szabadlistára tették. Aláírt a Dallas Maverickshez a nyár folyamán, ám 38 meccsen átlag 10 percet sem kapott mérkőzésenként. Elég komoly esély volt rá, hogy a ligából is kikopik, mikor 2009 nyarán Oroszországba szerződött, ahol ráadásul két idényt lehúzott. Ennél jobb dolog azonban nem is történhetett volna vele.

Játéka sokat fejlődött, és bár sok értelmetlen vállalása volt továbbra is, jóval jobb tripladobó lett, mint volt korábban. 2012 februárjában a New Jersey Nets két 10 napos szerződés után a teljes idényre leigazolta, és olyan jó teljesítményt nyújtott, hogy többen is keresték ezen a nyáron. Ő az Indiana Pacerst választotta, ahol pocsék idényt futott, de egy évvel később, 2013 nyarán Miles Plumlee-val és egy első körös cetlivel együtt a Phoenix Sunshoz kerültek Luis Scoláért cserébe. Játékában a hullámzás továbbra is erősen felfedezhető, de a jobb hármasdobók közé tartozik így is amellett, hogy a liga egyik leglátványosabban játszó kosarasa.

 

Január 26-a Jamal Crawford számára is nevezetes dátum, ugyanis a hátvéd 8 esztendővel ezelőtt ezen a napon dobta karriercsúcsát. A New York Knicks a Miami Heatet fogadta, és egy 22 ponttal megnyert második negyednek köszönhetően tükörsimán nyertek is 116-96-ra. Crawford a 116 egységből 52-t vállalt egymaga - 20/30 volt mezőnyből, 8/10 a triplavonal mögül és 4/4 a büntetővonalról.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus