39 esztendős Dirk Nowitzki

39 esztendős lett minden idők egyik legjobb európai játékosa, a Dallas Mavericks ikonja, Dirk Nowitzki. A liga történetének (egyik) legjobb draftját pontosan 33 évvel ezelőtt tartották. Isiah Thomas 29 éve döntőrekordot állított fel harmadik negyedben dobott 25 pontjával, Hakeem Olajuwon 23 éve blokkolta le John Starkst a döntő hatodik mérkőzésén a hetedik meccs kiharcolásááért, Shaquille O'Neal 17 éve lépett Michael Jordan és Willis Reed nyomdokaiba, egy éve pedig a Cleveland Cavaliers megcsinálta, amit még soha korábban egyetlen együttes sem - 1-3-ról fordított a nagydöntőben.

1988-ban a Los Angeles Lakers - Detroit Pistons döntő hatodik meccsét rendezték ezen a napon, amelyet hatalmas csatában, drámai körülmények között, 103-102-re nyert meg a Lakers Kareem Abdul-Jabbar 14 másodperccel a vége előtt dobott két büntetőjével. A találkozón az aranysárga-lilák életben maradtak, a hetedik meccsen pedig behúzták a végső sikert, ez a hatodik összecsapás azonban Isiah Thomas 43 pontjáról marad emlékezetes. A Pistons legendája a meccs korai szakaszában bokasérülést szenvedett, ennek ellenére döntőrekordnak számító 25 pontot szórt a harmadik negyedben - szintén döntőrekordot jelentő 11 jó mezőnykísérlettel. Erőfeszítéseit ekkor még nem koronázta siker, a következő két idényben azonban a Detroit lett a bajnok.


A Houston Rockets és Hakeem Olajuwon számára nagy nap június 19-e, hiszen 33 évvel ezelőtt, 1984-ben ezen a napon tartották a draftot, ahol a centert az 1/1-gyel kiválasztotta a Rockets. Minden idők (egyik) legjobb draftján természetesen nemcsak Olajuwon volt a főszereplő, Michael Jordan, Charles Barkley és John Stockton is ezen a játékosbörzén kelt el többek között. Erről a draftról, illetve az itt az első körben kiválasztott játékosokról írtunk korábban egy kicsit részletesebben is, ezen a linken elolvashatjátok!


10 évvel később, 1994. június 19-én is Olajuwon került főszerepbe, ekkor rendezték ugyanis a nagydöntő hatodik meccsét a New York Knicks is a Houston között. A Texasban megrendezett találkozó előtt 3-2-re a Knicks vezetett, 86-84-re azonban a Rockets állt jobban pár másodperccel a vége előtt. A labda az egyébként 27 pontot, köztük 5 hármast jegyző John Starkshoz került, aki Olajuwonnal került szembe:

Ez a blokk a hazaiak sikerét jelentette, akik végül a hetedik meccsén besöpörték a franchise történetének első bajnoki címét a 90-es évek egyetlen olyan fináléjában, ahol hetedik mérkőzésre került sor.


17 éve, 2000. június 19-én ült vissza a trónra a Los Angeles Lakers 12 év után, a hatodik meccsen 116-111-re verték az Indiana Pacerst a nagydöntőben, így 4-2 arányban múlták felül keleti riválisukat. Shaquille O'Neal 38 pontot, 16.7 pattanót és 2.67 blokkot átlagolt a fináléban, így nem meglepő, hogy mind a hét szavazónál ő lett a döntő legértékesebb játékosa. Mindössze a harmadik személy lett ezzel a liga történetében, akinek sikerült a söprés egy évben: az All-Star gála, az alapszakasz és a döntő MVP-jének is őt választották egy szezonban - ezt korábban csak Michael Jordan (1996) és Willis Reed (1970) tudta megcsinálni.


Egy éve a Cleveland Cavaliers írt történelmet, hiszen 2016. június 19-én nyerték meg a Golden State Warriors elleni nagydöntő 7. mérkőzését, ezzel 4-3-ra behúzták a sorozatot és a bajnokságot is - soha korábban nem fordult még elő, hogy egy csapat a fináléban 1-3-ról fordítson, az ohióiaknak pedig összejött ez. A találkozó végjátéka két legendássá váló mozdulatról is híres marad: LeBron James blokkjáról Andre Iguodalán, majd Kyrie Irving Steph Curry arcába dobott hármasáról, amelyekkel előnybe került a Cavs, és győzött


Van egy születésnaposunk is, 1978. június 19-én született ugyanis az európai kosárlabdázás egyik legnagyobb alakja, a Dallas Mavericks ikonja, Dirk Nowitzki. A teljes pályafutását a texasi együttesnél töltő német csodagyereket az 1998-as draft 1/9-es jogával húzta ki a Milwaukee Bucks, de el is cserélték rögtön a hatodik helyen kiválasztott Robert "Tractor" Taylorra. Nagyon szenvedett első idényében, de második szezonjára már 36 perces játékos lett, és nagyot javult mindenben, nem csak a több játéklehetőség, de hatékonysága miatt is.

2000/01-től a liga legnagyobb sztárjai között emlegethetjük a nevét, ettől a szezontól kezdve zsinórban 12-szer került be az All-NBA első, második vagy harmadik csapatába - négyszer volt az első ötös tagja. Ekkor jutott először 20 pont fölé átlagban, ezt szintén zsinórban 12 szezonon keresztül tartotta. Ponttermeléséhez annyit, hogy jelenleg hatodik az örökranglistán 29491 ponttal, jövőre minden bizonnyal meglesz neki a 30000 pont is.

Az előző évtized egyik legjobb scorereként a német válogatottat is olyan magasságokba repítette, amelynek közelében sem lettek volna nélküle. 2002-ben világbajnoki bronzot, 2005-ben pedig Európa-bajnoki ezüstöt nyert a csapattal, mindkét alkalommal őt választották a torna legértékesebb játékosának.

A Dallasnál Don Nelson irányítása alatt valahogy sosem sikerült nekik a nagy dobás, egyszer a nyugati döntőben, háromszor a második körben estek ki. A változást Avery Johnson hozta, akinek az irányításával 2006-ban bejutott a nagydöntőbe a csapat, ott azonban 2-0-ás vezetésről kikaptak 4-2-re. Úgy tűnt, nem törte meg őket a kudarc, 2006/07-ben 67-15-tel megnyerték az alapszakaszt, Nowitzki lett az MVP, ráadásul sikerült az 50-40-90-es klubba is bekerülnie (50% mezőnyből, 40% a triplavonalon túlról, 90% büntetőből). A Mavs azonban az első körben búcsúzott már a nyolcadik kiemelt Golden State Warriors ellen.

Ezt követően négy idényen keresztül összesen egy PO-párharcot tudtak megnyerni, 2010/11 azonban különleges szezon volt a csapat és Dirk számára is, hiszen esélytelenebbként vissza tudtak vágni a LeBron James-féle Miami Heatnek, ezúttal ők nyertek 4-2-re, a német pedig a döntő legértékesebb játékosa lett. Azóta nem nyertek sorozatot a rájátszásban, Nowitzki teljesítménye pedig némileg visszaesett, viszont így is a franchise legnagyobb legendája, a Mavericks történetének legnagyobb játékosaként fog visszavonulni (még nem idén nyáron). Eredményei mellett egy lábról elengedett fade-away tempóival is örökre beírta magát a liga történelemkönyveibe, Isten éltesse sokáig!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus