39 éves Tim Duncan

39. születésnapját ünnepli ma a San Antonio Spurs legendája és minden idők egyik legjobb játékosa, Tim Duncan.

Négy évnyi Wake Forest után volt az 1997-es draft 1/1-ese Duncan, és azonnal a liga egyik sztárja lett - 1998-ban nemcsak az Év Újonca díjat zsebelte be, de ott volt az All-Star gálán, All-NBA első csapatba választották, és az All-Defensive második ötösbe is befért azonnal.

Pályafutása során öt bajnoki címet szerzett a San Antonio Spursnek (1999, 2003, 2005, 2007, 2014), az első három alkalommal ő lett a döntő MVP-je, 2001/02-ben és egy évvel később pedig az alapszakasz legértékesebb játékosának is őt választották. Összesen 14-szer vett részt eddig All-Star gálán - 2000-ben az MVP is ő lett -, 10-szer került az All-NBA első, 3-szor pedig a második csapatba. A legjobb védekezőcsapatnak 8-szor volt tagja, a második ilyen jellegű ötösnek pedig 6-szor - az egyetlen ember a liga történetében, aki első 13 szezonja mindegyikében ott volt vagy az első vagy a második Defensive ötösben. Bár még aktív, jelenleg is ő a Spurs pontrekordere (25.974).

Az amerikai válogatottal sokkal kevesebb szerencséje volt. Az 1999-es vb-ről a lockout, a 2000-es olimpiáról sérülés miatt maradt le. 2004-ben ott volt Athénban, de mint ismeretes, a Team USA mindössze bronzérmet szerzett, ő pedig ezt követően bejelentette, hogy FIBA rendezvényeken valószínűleg utoljára szerepelt - így is történt.

Mindettől függetlenül minden idők egyik legjobb magasembere, még most, 39 évesen is nagyon magas szinten játszik - két napja 28 ponttal és 11 pattanóval vezette például sikerre a San Antoniót, az a győzelem pedig könnyen azt jelentheti, hogy az első kör messze legkiélezettebb küzdelmének várt párharcot hozza a címvédő, nem kis mértékben Duncannek köszönhetően -, és több mint egy évtizeden keresztül volt a San Antonio egyértelmű vezére. Isten éltesse még nagyon sokáig!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus