41 éves Allen Iverson

41. születésnapját ünnepeli a 90-es évek végének, 2000-es évek elejének egyik legnagyobb sztárja, a Philadelphia Sixers ikonja, "A Válasz", Allen Iverson.

 

Az elmúlt 20 esztendő egyik legkarakteresebb játékosát nagyon nagy tehetségként kezelték, de úgy törthetett volna derékba karrierje, hogy igazán meg sem ismerhetjük, 17 éves korában, 1993 februárjában ugyanis egy bowling-pályán tömegverekedés tört ki, amelyben Iversonék "ellenfelei" húzták a rövidebbet. 15 évet kapott a feltörekvő sztár, amelyet 10 évre felfüggesztettek, majd később el is törölték a büntetést, nem sokon múlott azonban, hogy még az egyetem előtt véget érjen pályafutása.

1994-ben végzett a középiskolában, két évet játszott ezt követően a Georgetown egyetemen, majd 1996-ban az 1/1-es pickkel őt választotta ki a Philadelphia Sixers. Azonnal letette névjegyét, hiszen már az első idényben 23.5 pontot és 7.5 gólpasszt átlagolt, természetesen ő lett az Év Újonca ezzel. 1998/99, tehát harmadik idénye volt egy újabb kitörési pont nála. Ekkor került be először az All-NBA csapatokba (2005/06-ig bezárólag, tehát philadelphiai karrierje alatt mindössze egyszer nem kapott helyet ezekben az ötösökben, háromszor az elsőben, háromszor a másodikban, egyszer a harmadikban találta magát), és először lett pontkirály 26.8-as átlaggal - a csapattal ráadásul először jutottak be a PO-ba, rögtön a második körbe.

Iverson a következő idényben, 1999/2000-ben már All-Star lett, és NBA-pályafutása végéig, 2010-ig bezárólag minden gálára meghívták. 2000/01 volt karrierje messze legsikeresebb szezonja, hiszen minden idők egyik, ha nem a legjobb All-Star gáláján és az alapszakaszban is ő lett az MVP, másodjára lett pontkirály (31.1), megnyerte emellett a labdaszerzés kategóriát is (2.5), természetesen All-NBA első csapattag lett, a Sixersszel pedig végigmentek keleten. Legendás párharcot vívtak a Toronto Raptorsszel a második körben, szintén 4-3-as ütközetben múlták felül a Sam Cassell, Ray Allen, Glenn Robinson-féle Milwaukee Bucksot, majd az első meccset megnyerték Iverson vezetésével a Los Angeles Lakers ellen, mielőtt az aranysárga-lilák végül legyőzték volna őket.

Soha nem jutott már ilyen magasságokba csapataival, egyénileg azonban még szállította a jó eredményeket. 2001/02-ben is pontkirály lett, még jobb átlaggal, mint egy évvel korábban (31.4), és ebben az évben is megvédte stealkirályi címét - ez utóbbi kategóriában 2002/03-ban is ő lett az első, zsinórban harmadjára. 2005 februárjában megdobta 60 pontos karriercsúcsát, ráadásul negyedik alkalommal is pontkirály lett (30.7) ebben az idényben, és másodjára nyerte el az All-Star MVP címet, de egyre jobban látszódott, hogy a köré épített, eléggé egyszemélyes támadójátékkal nem megy sokra a Sixers. 2006 decemberében cserélték a crossoverek királyát a Denver Nuggetshez Andre Millerért, Joe Smith-ért és két 2007-es első körös draftjogért.

A coloradóiaknál összeállt az Iverson - Carmelo Anthony duó, de hiába volt két jó éve egyénileg a Nuggetsnél, a Denver sem jutott túl az első körön. A Nuggets gyorsan lépésre szánta el magát, kevesebb mint két évvel odacserélését követően a Detroit Pistonshoz postázták Chauncey Billupsért és Antonio McDyessért.

Egyrészt a Nuggets azonnal főcsoportdöntőt játszott Billups vezetésével, másrészt a Detroit teljesen összeesett vezére elvesztése után, harmadrészt pedig Iverson pályafutása ha nem is egyik napról a másikra, de nagyon hirtelen került vakvágányra. A Pistonsnál sem találta a helyét, majd 2009 nyarán a Memphis Grizzlieshez írt alá, akik nagyon gyorsan ki is tették csapatukból, mert nem fogadta el, hogy már nem lehet kezdő. Visszament a Sixershez még ugyanebben az idényben, de 2010 után nem játszott már sehol a ligában. 2010/11-ben még játszott a török Besiktasnál, de alig 10 meccs után visszatért az Államokba, 2013-ban pedig bejelentette visszavonulását.

Nyomot hagyott a ligán, nem feltétlenül (csak) az elért statisztikái, eredményei miatt, de nagyon sokan követték (játék)stílusát a pályán és azon kívül is - kevesen voltak akkora hatással a kosárlabdát követők táborára, mint ő a 2000-es évek elején. Sokáig nem nagyon került reflektorfénybe, idén áprilisban azonban beválasztották a Hírességek Csarnokába - beiktatása szeptember 10-én lesz. Isten éltesse sokáig!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus