42 éves lett Shaq

42 esztendős lett a mai napon a liga történetének egyik legjobb centere, a 2000-es évek elejének legdominánsabb játékosa, Shaquille O'Neal. Isten éltesse sokáig!

O'Neal 1989-ben kezdett a Louisiana State Egyetemen, ahol három évet töltött. 1991-ben, második szezonjában megnyerte az Adolph Rupp trófeát, mint az NCAA legjobb játékosa, ebben az évben pedig az Associated Press és a UPI is neki ítélte ezt a díjat. Az 1992-es Dream Team legnagyobb hiányzója volt - helyette ment a Duke egyetem kétszeres bajnoka, Christian Laettner. Az LSU később saját Hall of Fame-jébe választotta, és egy róla mintázott aranyszobor is áll az egyetem kosárcsarnoka előtt.

1992-ben jelentkezett a draftra, ahol az Orlando Magic választotta ki az 1/1-es draftjoggal. Természetesen ő lett az év újonca, és Michael Jordan 1985-ös beválogatása ő lett az első elsőéves, akit a kezdőcsapatba szavaztak a drukkerek az 1993-as All-Star gálára. Második évében már 29 pont fölött átlagolt, harmadik évében pedig pontkirály is lett, folyamatos volt fejlődése.

Az egyéni sikerek mellett a Magic is egyre jobb lett Penny Hardaway 1993-as megszerzését követően. Shaq első évében még éppen lemaradtak a rájátszásról, a második szezonjában az Indiana Pacers söpörte ki őket, a harmadikban, az 1995-ös PO-ban azonban megverték Boston Celticst, a Chicago Bullst és a Pacersnek sikerült visszavágniuk. A döntőben aztán a címvédő Houston Rockets kisöpörte őket, de úgy tűnt, minden rendben van.

Az ezt követő évben jöttek előbb a sérülések, majd a Chicago elleni söprés a keleti döntőben, O'Neal pedig úgy döntött, távozik - állítólag nem nagyon szerette volna túlfizetni a Magic, ráadásul a drukkerek is úgy gondolták, nem ér annyit, amennyit kér.

1996 nyarán szabadügynökké vált és a Los Angeles Lakershez igazolt. Mielőtt még elkezdődött volna az idény, az atlantai olimpián aranyérmes lett az amerikai válogatottal. Nem sikerült rosszul első három éve a Lakersnél, de a PO-ban kétszer a Utah Jazz, egyszer pedig a San Antonio Spurs állította meg őket, csapatsiker tehát még mindig nem párosult a jó egyéni számokhoz.

A kocka 1999/2000-ben fordult meg, ekkor lett Phil Jackson a gárda vezetőedzője. Ebben az esztendőben mindent megnyert Shaq, amit csak meglehetett: ő lett az All-Star gála MVP-je, az alapszakasz legértékesebb játékosa, és ő lett a döntő MVP-je is. Ezt a triplázást mindössze két játékos tudta rajta kívül megcsinálni: 1970-ben Willis Reed, illetve 1996-ban és 1998-ban Michael Jordan. A Lakers bajnok lett az Indiana Pacers legyőzésével, Shaq pedig a pontkirályi címet is behúzta az alapszakaszban, plusz az év második legjobb védekezőötösébe is bekerült.

A következő két évben is a Lakersé lett a végső siker - előbb a Philadelphia Sixerst, majd a New Jersey Netset verték a döntőben -, mindkétszer O'Neal nyerte újfent a döntő legértékesebb játékosának járó trófeát.

Nagy csalódás volt ezek után, hogy 2002/03-ban csak ötödik helyen végeztek az alapszakaszban, és a későbbi bajnok San Antonio Spurs meg is verte őket a második körben, így hamar befejeződött az idény számukra. 2003 nyarán Karl Malone-nal és Gary Paytonnal erősödtek, be is jutottak a döntőbe, de a Detroit Pistons megverte őket. Shaq ugyan a 2004-es All-Star gála MVP-je lett, de 2004 nyarára már gyakorlatilag mindenkivel összeveszett: Kobe Bryanttel, Mitch Kupchak GM-mel és Jerry Buss tulajdonossal is. Szerinte a franchise Kobe-t felmentette a döntőbeli szereplésük felelőssége alól, ráadásul a csapat nem is akarta teljesíteni fizetési igényeit, úgyhogy cserét kért. Az elválás mikéntjétől függetlenül 34-es mezszámát tavaly visszavonultatta a Lakers.

A Miami Heathez került Brian Grantért, Lamar Odomért, Caron Butlerért és egy későbbi első körös draftjogért cserébe. Korábbi, 27-30 átlagpontos szezonjai már az utolsó Lakersben töltött évére is 20 pont köré csökkent, ezt a szintet viszont legalább tartani tudta a Heatnél töltött első két idényében. 2004/05-ben alig valamivel vesztett Steve Nash-sel szemben az MVP-szavazásnál, a keleti döntőben pedig hét meccsre tudták kényszeríteni a címvédő Pistonst. Egy évvel később aztán Stan Van Gund-t Pat Riley váltotta a kispadon szezon közben, ez pedig meghozta a sikert: visszavágtak a Detroitnak, a döntőben pedig a Dallast sikerült legyőzniük, így Shaq megnyerte negyedik bajnoki címét is.

2006/07-ben sokadik sérülése - ezúttal a bal térdét kellett műteni - miatt mindössze 40 meccset játszott, ami a legkevesebb volt eddigi karrierje során. Pontátlaga először nézett be 20 alá (17.3), ráadásul a rájátszásban rögtön az első körben kisöpörte a Heatet a Chicago Bulls. Egy évvel később még gyengébb idénye volt, a floridaiak a liga utolsó helyén szerénykedtek szezon közben, így a februári deadline előtt Shawn Marionért és Marcus Banksért Phoenix-be került. Érdekesség, hogy ebben az évben hagyta ki először az All-Star gálát pályafutása során, az ezt megelőző 14 ilyen rendezvényen ott volt (1999-ben nem rendezték meg a gálát a lockout miatt).

2008/09-ben jó éve volt, hiszen 17.8 pontra visszatornázta átlagát - az All-Star gálán is újra ott volt, ráadásul harmadjára nyerte el az MVP címet -, de a Suns nem jutott be a rájátszásba, ezért nyáron úgy döntöttek, hogy költségcsökkentés miatt elcserélik, így került Sasha Pavlovicért, Ben Wallace-ért, egy 2010-es második körös draftjogért és némi készpénzért cserébe a Cleveland Cavaliershez. Felejthető éve volt ez is, a Cavs a keleti második körben kikapott a Boston Celticstől, szerződése pedig év végén lejárt.

Pont a Celtics volt az, amelyik próbálkozott még vele 2010/11-ben, de nagyon sok sérülése volt már (ahogy egész pályafutása során): térdét, vádliját, Achillesét, csípőjét is kezelni kellett. 27 meccses kihagyás után 5 perc játék alatt meghúzta a vádliját az alapszakasz végén, a rájátszásban pedig csak a második körben, ott is mindössze 12 perc erejéig tudott parketten lenni. 2011 nyarán bejelentette, hogy végleg befejezi.

Aktív pályafutása során összesen 15 alkalommal volt ott az All-Star gálán. 14-szer választották be az All-NBA első (1997/98, 1999/2000 - 2005/06), második (1994/95, 1998/99) vagy harmadik (1993/94, 1995/96, 1996/97, 2008/09) csapatába. Háromszor pedig az év második legjobban védekező ötösének is a tagja volt (1999/2000, 2000/01, 2002/03).

Az LSU-n "business" szakon végzett, és ez meg is látszódott pályafutását követően és az alatt is: nagyon jól fektette be pénzét (Google részvények, ingatlanpiac). Négy albummal jelentkezett rapperként, szerepelt több film főszereplőjeként is, mint például a Kazaam, az Acélzsaru vagy a Csont Nélkül. 2011 óta a TNT csatorna szakértői csapatának a tagja, és most már harmadik szezonjában tart állandó rovata az nba.com-on, a Shaqtin A Fool.

Isten éltesse sokáig!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus